Am vorbit cu detectivul care-l vânează pe misteriosul criminal Zodiac: „Cred cu tărie că-l vom identifica”

Share
20
Tweet

După 50 de ani, cel mai renumit criminal în serie al vremurilor moderne e pe cale să fie prins. Asta dacă mai trăiește.

Poreclit „LA Murder Cop”, Sal LaBarbera e unul dintre cei mai decorați criminaliști din SUA. Fost lider al Departamentului Omucideri din cadrul Poliției Los Angeles, acesta s-a retras în 2015 după 33 de ani de activitate.

După ce a investigat peste 6.000 de crime, fie ca detectiv, fie în calitate de coordonator al echipelor de investigație, Sal și-a propus să elucideze un mister care bântuie America de 50 de ani încoace: cine este celebrul ucigaș Zodiac? Alcătuind o echipă de investigatori renumiți, Sal a pornit pe urmele misteriosului criminal în serie. Munca investigatorilor a fost prezentată în emisiunea „Cazul ucigașului Zodiac”, care a avut premiera pe 9 februarie, pe History. Dacă l-ai ratat, îl poți urmări pe canalul Crime+Investigation începând cu 27 martie.

Portret-robot al ucigașului Zodiac

Ucigașul Zodiac e un maniac care a terorizat California la finalul anilor ’60 și începutul anilor ’70. Deși numai 5 victime i-au fost atribuite oficial, psihopatul susținea prin scrisori că a ucis 37 de persoane. E vorba despre niște scrisori criptate pe care acesta le trimitea poliției, tachinând autoritățile cu privire la identitatea lui și la crimele comise. Unele mesaje nu au fost descifrate nici până-n ziua de azi.

Am avut ocazia să stau de vorbă cu fostul detectiv Sal LaBarbera și am aflat o groază de lucruri despre ce înseamnă să fii criminalist, statutul actual al cazului Zodiac și care sunt șansele ca psihopatul să fie prins acum, după 50 de ani.

NOIZZ: Ai fost detectiv și coordonator de investigație de-a lungul carierei tale. Concret, care erau sarcinile tale?

Sal LaBarbera: Am fost criminalist și coordonator la Departamentul de Poliție din Los Angeles. Ca detectiv, mă deplasam la locul crimelor și desfășuram o investigație ca să găsesc făptașul. În calitate de coordonator, supravegheam un gurp de detectivi de la Omucideri și era responsabilitatea mea să mă asigur că totul se făcea ca la carte și să coordonez personalul. Aia era partea ușoară (râde).

Ai spus de curând că mulți vin și pleacă de la Omucideri doar ca să-și treacă asta în CV. Ce te-a făcut pe tine să-ți dedici întreaga viață acestui departament?

Chiar cred că a fost o chemare. Cere multe sacrificii, adică 24 din 24, fie că te afli la birou sau acasă, ești mereu de gardă, trebuie să fii întotdeauna la dispoziția familiilor victimelor, să răspunzi la apeluri legate de cazuri. Eu am avut o strânsă legătură cu comunitatea. Sunt unul dintre acei oameni care crede în a vorbi în numele celor fără glas, al victimelor. Când vine vorba despre Omucideri, te atașezi puternic de familiile lor, vrei să faci ceea ce e corect. Am ajuns bun la meserie și am rămas cu ea. Cu un preț mare, pentru că mi-a întrerupt viața familială. Am două fiice – sunt mari acum, dar erau tinere când am început să lucrez. Era dificil să fiu departe de familie în timpul vacanțelor, a zilelor de naștere și a altor evenimente. Dar am devenit om de bază în acest departament și nu mă puteau lăsa să plec.

Trebuie să fie oribil să lucrezi al Omucideri, să ai de-a face cu atâtea victime nevinovate tot timpul. Cum ai reușit să n-o iei razna în toți acești ani?

O poți lua razna uneori (râde). Dar trebuie să găsești acel echilibru, un pic de echilibru. Eu compar asta cu a fi chirurg sau medic la Urgențe, unde trebuie să privești totul dintr-o perspectivă clinică, vezi situația ca fiind meseria ta. Tratezi cazurile astea într-un mod clinic – eu așa făceam. Uneori e foarte, foarte traumatizant – rănile, lucrurile pe care le vezi -, dar trebuie să privești imaginea de ansamblu, să înțelegi care ți-e datoria, să-l găsești pe cel care a făcut asta și să-i aduci în fața legii. Eu așa priveam lucrurile. Dacă nu, lucrurile de genul ăsta îți pot distruge somnul și alimentația.

Ai investigat peste 6.000 de crime de-a lungul carierei, ca detectiv sau coordonator. Care e crima care te-a marcat cel mai mult?

E dificil să le diferențiezi, pentru că fiecare are o însemnătate, indiferent că a avut loc în timpul unei vacanțe, al unei zile de naștere sau dacă au fost implicați copii... Nu e un caz anume, toate înseamnă mult pentru mine. Fiecare crimă afectează atât de mulți oameni, de la polițiști și familia victimei până la personalul de la Urgențe. Fiecare caz afectează sute de oameni, uneori chiar mai mulți.

Ți-ai simțit vreodată viața pusă în pericol atunci când erai pe urmele unui criminal?

Chiar a fost, în unele cazuri. De mai multe ori am primit amenințări cu moartea în timpul investigațiilor, dar făcea parte din munca mea. Am rezolvat problema luând legătura cu comunitățile de unde proveneau acele amenințări, iar de regulă veneau din partea gangsterilor. Deci încercam să intru în contact cu sus-pușii bandelor și cu majoritatea membrilor comunității. Am tot lucrat cu acele comunități de-a lungul anilor, deci aveam relații. Mă știau, îmi cunoșteau reputația. Amenințările nu s-au concretizat niciodată.

În opinia ta, ce pedeapsă merită criminalii în serie?

Orice spune legea fiecărui stat. Unele au pedeapsa cu moartea, altele – închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată. Văzând atâta moarte și distrugere, e ușor să zici „Oh, persoana asta ar trebui condamnată la moarte”, dar pentru mine ar fi pur și simplu o moarte în plus. Eu susțin orice vrea familia și ce spune legea. În California, au pedeapsa cu moartea.

Sal LaBarbera

Din moment ce ai văzut atâta violență și sânge la viața ta, mai poți urmări thrillere sau seriale polițiste în timpul liber?

De fapt, nu urmăresc (râde). Nu le urmăresc din mai multe motive, nu din cauza brutalității sau a crimelor. În principiu, nu le urmăresc pentru că uneori nu ilustrează lucrurile corect, sunt făcute într-un stil senzațional.

Ai investigat crimele Zodiac. Crezi că ucigașul mai trăiește, ascuns pe undeva?

Ar putea fi încă în viață. Ar putea fi mort. Am privit chestia asta din mai multe puncte de vedere, pornind de la diverși suspecți. Ar putea avea de la 70 și ceva de ani până la 80-90, deci ar putea fi mort.

Una dintre scrisorile lui Zodiac

Din câte știu eu, mulți criminali în serie își doresc să fie prinși de dragul faimei. Zodiac vă tot trimitea indicii, deci cum de n-a fost prins și el?

Din mai multe motive și, da, sunt de acord cu tine: mulți tind să-și dorească să fie prinși. Dar scrisorile acelea [n.r. trimise de Zodiac] erau așa criptice, încât eu cred că voia pur și simplu să arate că-i mai deștept decât poliția. Voia să răspândească frică în comunitate, în cartiere. Scrisorile alea erau un mod de a teroriza, precum crimele propriu-zise.

Pe vremea crimelor, în California se întâmplau mult mai multe lucruri simultan: proteste împotriva războiului din Vietnam; erau arestați mulți civili; Partidul Panterelor Negre abia apăruse; mai era încă un criminal în serie prin San Francisco. Deci, pe vremea aia, se întâmplau multe pe lângă Zodiac, deci motivul pentru care trimitea scrisorile respective era ca să iasă în evidență, să primească atenție.

După cum știi, în octombrie 1969, cineva susținând că e Zodiac a sunat în direct la emisiunea „A.M. San Francisco” și spunea că-l cheamă Sam. Crezi că era adevăratul criminal?

Nu, nu, și știu că au fost multe alte apeluri telefonice. Au întrebat un supraviețuitor al atacurilor și vocea din emisiune nu era aceeași cu a ucigașului.

Cum ți se pare teoria conform căreia Zodiac nu a existat niciodată, ci e un personaj creat de un grup de ucigași ca să inducă poliția în eroare (ca într-un roman de Agatha Christie)?

E o mică posibilitate, ceva ce luăm în calcul, faptul că persoana care ne trimitea toate scrisorile nu era ucigașul. Posibilitatea există și spun asta pentru că în scrisori nu povestea nimic concret despre crime. Putea obține toate informațiile din ziare.

Vor fi descifrate vreodată toate ghicitorile trimise de Zodiac?

Oamenii care s-au ocupat de descifrarea scrisorilor sunt cei mai buni din breaslă. Știu că încă mai lucrează la asta.

Cazul e încă deschis în județul Napa (California) și în orașul Riverside. Pe lângă descifrat scrisorile, ce se mai face momentan în cadrul investigației?

Cei de la Riverside au mostre de ADN – am reușit să le facem rost de ADN – și știu că acum compară ADN-ul recuperat de pe trupul lui Cheri Jo Bates [n.r. înjunghiată mortal în 1966, în orașul Riverside] cu al suspecților. Au în vizor pe cineva anume, deci sper că vor reuși. La asta se lucrează în momentul de față.

Deci, după toți anii ăștia, încă există posibilitatea ca ucigașul să fie prins?

Oh, da, da, cu siguranță. Dacă nu prins, măcar identificat. Cred cu tărie – mai ales după ce am discutat recent cu detectivi din San Francisco – cred cu tărie că această persoană va fi identificată. Din experiența mea, după ce am făcut asta o viață întreagă, e doar o chestiune de a reuni pe toată lumea într-o cameră și a prezenta dovezile.

Ucigașul Zodiac în filmul lui David Fincher

Cât de realist e „Zodiac”, filmul lui David Fincher?

A fost foarte precis, pornind de la romanul cu același titlu. A fost destul de realist – sigur, înflorit un pic pentru Hollywood -, dar a fost destul de realist având în vedere informațiile publice.

Deci aveți mult mai multe informații despre caz decât s-a prezentat public.

Ooooh, da, da. Da.

Mai lucrezi în vreun fel la cazul ăsta?

Da, încă lucrez. Sunt pe cont propriu, colaborând cu unul dintre detectivii din San Francisco. Sunt pensionar, dar îi mai ajut și îi ghidez pe cei încă activi în departament.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

zodiac killer criminal in serie ucigasul zodiac sal labarbera detectiv interviu Los Angeles criminalist
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde