Flaviu Cernescu, românul care există în aer și a uimit întreaga lume

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
1.1K
Tweet

Flaviu Cernescu pare un supraom... De fapt, nu pare, ci chiar este. Nu doar că s-a cățărat pe cele mai înalte construcții din Europa Centrală și de Est, dar odată ajuns în vârf s-a plimbat cu monociclul pe marginile lor și a executat și alte acrobații, ca și când gravitația n-ar exista deloc pentru el, ca și când s-ar fi aflat pe o bordură din fața blocului.

Te-ai aștepta să aibă o voce gravă, să fie extrem de serios (doar i se mai zice și Balaurul din Transilvania), dar la telefon Flaviu are o voce jovială, este foarte optimist și îți dă impresia că vă cunoașteți de o viață. Poate, în realitate, aceasta este adevărata lui putere, de a privi viața ca pe o joacă, de a nu lua lucrurile atât de în serios.

Mulți spun că ceea ce face el este să se joace cu propria-i viață, dar în alte interviuri Flaviu spunea că fiecare dintre noi ne riscăm viața într-un fel sau altul, iar el a ales să se pună doar în situații pe care le poate controla. Nu se pune problema de noroc în ceea ce face.

Într-un scurt timp, acrobațiile sale au ajuns în publicații străine celebre, uimind astfel întreaga lume. Ca să amintim doar câteva, despre el au mai scris: DailyMail, The Telegraph, Mirror, The Sun etc.

Acrobațiile lui Flaviu le poți urmări pe canalul său de YouTube, iar mai jos poți să citești un interviu cu daredevil-ul român celebru în toată lumea:

Flaviu Cernescu / Sursa foto: facebook.com/DerBalaur

Cum ai decis să devii daredevil? De unde vine această pasiune pentru cucerit înălțimi și sfidat gravitația?

Nu mi-am propus niciodată sa devin daredevil, ci lumea m-a catalogat așa pe baza filmărilor de pe internet. Pasiunea pentru înălțimi vine din copilărie. S-a situat mereu la granița dintre intrigă și fascinație.

De asemenea, pasiunea pentru înălțimi a fost inițial mai mult o curiozitate bazată pe frică, dar și pe dorință. Nu mă vedeam urcând pe toate turnurile, însă voiam să văd cum arată lumea privită de sus. Mă visam zburând sau urcând pe vrejul de fasole ce se întindea până la cer.

Aceste vise mă fascinau, dar mă și speriau la culme. Până în copilărie am urcat liber doar în copaci, la înălțimi de până în 10 metri, iar asta îmi devenise confortabil. Când am dat de pilonii metalici înalți de peste 50 metri, lucrurile au devenit inițial terifiante.

Sursa foto: facebook.com/DerBalaur

În 11 august 1999, chiar de eclipsa, am urcat prima dată un astfel de pilon, iar la cota de 50 de metri eram cuprins de o frică inexplicabilă, dar și de o plăcere pe măsură. De atunci am urcat și alte astfel de turnuri și frica s-a mai domolit....

În ultimii ani am descoperit coșurile de fum de la fostele centrale termice comuniste. Acestea au dus senzația de înălțime și aventura la un alt nivel... Restul e istorie.

Mai merită menționat faptul că prin 2012 m-am apucat de un sport foarte interesant, numit highline. Acest sport presupune mult exercițiu in plan fizic, dar și lupta cu fricile existențiale. Prin highline înveți să "exiști" în aer, la înălțimi amețitoare!

Care sunt cele mai importante reușite ale tale în activitatea de daredevil?

Fiecare aventură terminată cu bine este o reușită. Nu obișnuiesc să le clasific, dar dacă e musai să aleg... voi numi câteva: Barajul Vidraru, Coșurile de fum din Reșița (UCMR), Turnul din Slovenia (365m).

Când ai fost cel mai aproape de moarte?

În fiecare iarnă, atunci când frigul mă ține deprimat în casă, eu neîndeletnicindu-mă cu sporturile de iarnă​.

Dar, lăsând gluma la o parte, cele mai multe accidentări le-am avut la antrenamentele și încercările pe sol. Din fericire, nu prea au fost cazuri de "derapaj" la înălțime, dar mereu am avut mult mai multă precauție când era evident că nu e loc de greșeli.

Totuși, în urmă cu 2 ani am căzut de la circa 9 metri, urcând pe un cablu care s-a rupt cu mine. M-am accidentat destul de rău, dar din fericire am putut pleca de acolo pe picioarele mele. Acel incident a fost în mod cert foarte neplăcut.

E clar că nu ai frică de înălțime. Cum reușești să-ți controlezi această frică pe care o au atât de mulți oameni? Ai alte fobii, frici?

Am destule frici, ca orice om, însă cu unele m-am duelat intens. În copilărie nu puteam sa asist la recoltarea de sânge, simțind amețeală (scădere a tensiunii). Dar și această "frică" s-a mai ameliorat în ani. Îmi e frică de modul în care societatea tinde să ne ia libertatea și îmi mai e frică și de îmbătrânire, câteodată!

Ești tot timpul pe drumuri, pe unde te-ai plimbat și cățărat în ultima vreme? Am văzut ca ai fost și prin State, ce ai făcut acolo?

Dat fiind faptul că tocmai trecem de anotimpul rece, nu m-am mai cățărat de luni bune. Însă, da, am fost în Florida, așa cum obișnuiesc să fac pe cât posibil în fiecare iarnă. Mi-am făcut prieteni acolo cu care mă antrenez în tot felul de discipline mai mult "de circ" și mai puțin de "daredevil-ism".

Apropo de asta, am văzut că în aeroportul din Londra te-ai pozat cu Simona Halep. Te cunoștea? Știa cu ce te ocupi?

Coincidența a făcut să zbor din Miami în Londra în același avion cu Simona și astfel am profitat de ocazie și mi-am făcut o poza cu ea. Timpul a fost prea scurt că să intrăm în detalii personale și nu cred că știa cine sunt, asta oricum nu era relevant. Eu nu sunt nici pe departe o vedetă de calibrul ei!

Ce alte sporturi extreme te tentează? Sporturile de iarnă și iarna în general nu iți plac deloc, dar ai încerca, de exemplu, și Base Jumping-ul?

Ma tentează zborul de orice fel și evident și BASE jumping-ul. Problema cu acestea e că nu se încearcă, ci se dobândesc în timp, iar eu nu sunt momentan acolo...

Cum te pregătești pentru o noua cățărare/acrobație? Ai vreun ritual pentru a câștiga concentrare și siguranță? Ai vreun antrenament fizic anume?

Filozofia e simplă. Ritualul intern e dorința și entuziasmul, iar partea fizică se pregătește în timp, dacă există acel "ritual intern"!

Ce spun părinții tai despre acrobațiile pe care le faci?

Nu i-am întrebat în mod expres, dar cred că totul e OK. Mă văd cu ei constant și ne înțelegem bine.

Ce sfaturi i-ai da cuiva care ar vrea să se apuce de ceea ce faci tu?

Eu nu dau sfaturi.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

interviu Flaviu Cernescu daredevil sport extrem
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde