De vorbă cu Sebastian Lința, primul câneprenor din România: „Canabisul poate deveni un brand național”

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
704
Tweet

Pe Sebastian Lința l-am descoperit sărind dintr-o pagină de Facebook în alta. De fapt, mai exact, pe pagina Mânecă din Cânepă, unde era anunțat ca vorbitor la Conferințele despre beneficiile cânepii industriale, ce vor avea loc la Tucano Coffee, pe 22-23 septembrie.

Ni s-a părut interesantă ideea de câneprenor, dar și pasiunea lui Sebastian pentru canabisul de orice fel. I-am adresat câteva întrebări și a ieșit acest interviu din care cu siguranță vei învăța cel puțin câteva lucruri noi despre canabis:

sursă foto: facebook.com/ManecaDinCanepa

Povestește-ne un pic despre tine și despre cum ai ajuns câneprenor?

Numele meu este Sebastian Lința, am 30 de ani și sunt un vizionar. Am ajuns câneprenor pur și simplu înventând termenul, o traducere liberă a termenului „hempreneur" din limba engleză, dar mai e cale lungă până acolo.

Am fost din totdeauna pasionat de soluții revoluționare pentru probleme de actualitate iar în perioada 2012-2015 am decis să îmi urmăresc chemarea. Am renunțat la o carieră înfloritoare în piața farmaceutică din România și am pornit spre vestul Europei însetat de cultură, artă, noi tehnici și inovație; cu intenția să observ, să culeg și să le aduc acasă.

În vestul Europei am avut oportunitatea de a lucra cu oameni de calibru în cercuri cosacrate de antreprenori, artiști, meșteri dar și în companii și ONG-uri de mare succes din Italia și Marea Britanie, ce activează în domeniul cânepii.

Cultura canabisului o aveam deja pe radar, la nivel de cercetare personală, dar atunci începeam abia să zgârii suprafața în ce privește potențialul multi-fațetat al acestei plante, eram deja îndrăgostit.

La începutul lui 2015, la Timișoara, am început o conversație cu doamna Leontina Prodan, un nume de referință pentru Cânepa Românească, ce avea să îmi revoluționeze felul în care privesc această plantă și să-mi influențeze major decizia de a mă întoarce în România și de a deveni câneprenor.

Așa am început să pășesc alături de doamna Tina pe „Drumul inului și Cânepii", pe atunci o potecă ce acum a devenit o autostradă cu tot mai mult trafic. În 2017 la cea de-a 3-a ediție a Festivalului Ziua Cânepii, termenul de Câneprenor s-a oficializat la Grădina Botanică „Vasile Fati” Jibou, unde am organizat un simpozionul „Vreau să fiu câneprenor!”, cu invitați din toate domeniile de mare interes pentru industrie.

CNPR

Cât de mare e comunitatea din sfera de cânepă din România și prin ce e ea diferită de alte comunități? 

Comunitatea din sfera de cânepă în România, la fel cum am menționat anterior, înregistrează o creștere foarte accelerată în ultimii ani. Aici includ persoanele intersate, cele pasionate, câneprenorii, dar și antreprenorii ce găsesc soluții practice pentru nevoile lor tehnice în produsele derivate din cânepă.

La nivel de cercetare universitară avem importante lucrări de cercetare doctrală în țară:

- Universitatea Aurel Vlaicu din Arad - unde se dezvoltă tehnici inovative de prelucrare a cânepii pentru fibră;

- Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca - unde Dr. Raluca Fernea cercetează aplicabilitatea plantei de cânepă în sectorul de construcții;

- Stațiunea de Cercetare Agricolă Lovrin, Jud. Timiș - unde se dezvoltă soiuri de cânepă dioică încă din 1962;

- Stațiunea de Cercetare Agricolă Secuieni, jud. Neamț - unde se dezvoltă soiuri de cânepă monoică încă din 1962;

Munca pe care stațiunile de cercetare agricolă au desfășurat-o, chiar și pe perioada prohibiției, au dat naștere unei baze genetice unice în Europa, de care noi ne putem bucura acum. Avem un avantaj strategic important pe piața Europenă si chiar și mondială cu această bancă genetică indigenă.

În sfera de cânepă nu lipsesc nici investitorii străini, iar aici sunt de menționat colegii noștrii de la Hemp-Flax ce au venit să cultive la noi ghidați de condițiile pedo-climatice perfecte pentru cânepă.

Există și Organizația Interprofesională a Producătorilor și Procesatorilor de In și Cânepă ce se ocupă de orientarea noilor cultivatori la nivel național.

Evenimentele de promovare a cânepii sunt și ele necesare și nelipsite din România:

Ziua Cânepii - promovează cânepa românească și contiuarea tradițiilor ancestrale de cultivare și procesare în sistem gospodăresc cu sloganul: „Cânepa Românească nu este drog!"

Vreau să fiu Câneprenor - incubator de antreprenoriat nișat pe exploatarea plantei de cannabis în România

Mânecă din Cânepă - ce promovează cânepa industrială ca motor pentru dezvoltarea sustenabilă în România

Suntem încă la început, dar ritmul de creștere este unul foarte rapid.

CânepăBeton

Cât de greu este să faci o afacere pe bază de cânepă în România? Știu că trebuie să primești destul de multe avize din partea statului român.

La fel ca orice altă activitate antreprenorială avizele, autorizațiile și parcursul birocratic există și pot necesita o doză mare de atenție și meticulozitate. Ce vreau să subliniez aici este că în România, în momentul de față, avem mediul cel mai propice din Europa pentru a începe o afacere legată de cânepă.

Legislația este din ce în ce mai clară, direcțiile agricole județene eliberează foarte ușor autorizații de cultivare, iar trend-ul antreprenorial venit dinspre vest facilitează tot mai mult accesarea de fonduri pentru Start-Up-uri, dar și pentru Scale-up-uri.

Pe scurt: Devine tot mai ușor să faci o afacere pe bază de cânepă în România!

Prin ce e diferit cânepă-betonul de betonul clasic și de ce ar trebui cineva să opteze pentru primul?  

Diferențele dintre CânepăBeton și betonul clasic sunt multe, dar voi menționa doar cele mai importante la care primul excelează spre deosebire de al 2-lea:

- material respirabil (aer proaspăt mereu în spațiul de locuit)

- densitate mică 350 kg/m3 (excelent izolator termic)

- material higroscopic (gestionează umiditatea din mediul ambiant)

- material 100% natural

- respectă ambietul fiind complet reciclabil și biodegradabil

- amprentă de carbon negativă

- durabilitate nelimitată datorită procesului de carbonatare (pietrificare)

- etc.

Ce alte lucruri interesante / revoluționare se mai pot face din cânepă, despre care lumea nu știe?  

Planta de cânepă se poate folosi la 100%.

În ce privește numarul de produse ce se pot dezvolta din cânepă, numărul poate ajunge și la 50.000.

Aceste produse ar putea înlocui toate produsele derivate din petrol, acestă perspectivă fiind una cu adevărat revoluționară.

Pentru a putea face o trecere în revistă a produselor derivate din cânepă va trebui să o împărțim pe segmente:

FIBRE (învelișul exterior al tulpinii) - țesături, funie, materiale compozite (ex. panouri de caroserie auto, panouri pentru construcții) etc.

PUZDERIE (interiorul lemnos al tulpinii) - beton de cânepă, hârtie, plastic ieftin și biodegradabil, combustibil solid, ethanol (benzină bio) etc.

SEMINȚE - super-alimente, ulei de consum, ulei tehnic din care pot deriva: vopsele, solvenți, lianți, biodiesel etc.

FLORI și FRUNZE - medicamente și suplimente alimentare cu un spectru de acțiune foarte larg, de la durere la anumite tipuri de cancere.

Sursă foto: Rick Proctor // Unsplash

Spuneai că te-ai vindecat de astm în 2012 cu ajutorul cânepii. Cum?  

Aceasta este o poveste cu adevărat interesantă. După cum v-am relatat mai sus, în 2012 am emigrat in Italia, acolo percepția publicului asupra cânepii este mult mai flexibilă decât în România.

Când am ajuns, aveam spray-ul bronho-dilatator mereu cu mine, pentru desele crize ce mă luau mereu prin surprindere, m-am asigurat în prealabil că îmi pot ridica prescripția din farmaciile italiene.

Atunci am intrat prima dată în contact cu canabisul recreațional, pe care l-am fumat împreuna cu grupul de prieteni.

La început am luat experiența ca pe un teribilism, ba chiar mă simțeam vinovat, pentru că am fost crescut într-un mediu în care sănătatea a fost mereu pe un piedestal foarte înalt.

În percepția mea de la acea vreme, pentru că am fumat un joint, eu consumam droguri, și conștiința mă mustra teribil. Am repetat experiența de cinci ori pe o perioadă de o lună, apoi m-am oprit, pe considerentul că în țara în care locuiam eu faceam ceva ilegal, ce îmi putea periclita cariera și libertatea.

În prima lună, nici nu notasem că nu mai aveam nevoie de spray-ul bronhodilatator, deoarece crizele s-au oprit instantaneu după prima administrare a „drogului”.

Respirația șuierătoare dispăruse complet, dificultatea respirației la efort fizic nu mai era acolo, dispăruse și teama de următoarea criză.

Sincer, nu am făcut legătura între experiența mea cu canabis și dispariția simptomelor acute și cronice ale astmului bronșic decât după 3 luni.

Atunci am lăsat pentru prima data acasă spray-ul pentru a nu-l mai folosi niciodată după 10 ani în care viața mea depindea de acel spray bronhodilatator sau de spitalizare, în cazul unor crize mai grave în care spray-ul nu mă mai ajuta.

De atunci astmul meu bronșic nu mai există și calitatea vieții mele a revenit la normal după o experiență traumatizantă și debilitantă ce a durat 10 ani.

La repatrierea mea, în anul 2015, mi-am vizitat medicul ce îmi ținea patologia sub observație să primesc confirmarea că simptomele și urmele astmului meu bronșic au dispărut complet.

sursă foto: Erik Odiin // Unsplash

Povestește-ne un pic despre beneficiile CBD-ului? Mulți spun că nu ar avea niciun efect fără prezența THC-ului.  

Voi vorbi foarte scurt în abordarea acestui subiect, deoarece lucrurile sunt foarte simple, chiar dacă totodată zvonurile sunt dintre cele mai complexe.

Organismul uman este dotat cu un sistem endo-cannabinoid, acesta produce spectrul complet de canabinoide și are în componența sa receptori de cannabinoide de tip CB1 în sistemul nervos central și de tip CB2 în sistemul nervos periferic.

Planta de canabis este o uzină naturală de fito-cannabinoide, iar producția lor se petrece în floare. Acest complex de fito-cannabinoide este perfect sincronizat cu sistemul nostru de receptori CB1 și CB2.

Aceștia din urmă sunt pregătiți să recepteze și să utilizeze endo-canabinoidele produse de sistemul nostru endocrin cât și fito-cannabinoidele produse de planta de cânepă.

Aici este foarte important de precizat că eficacitatea cannabinoidelor este dictată de efectul de anturaj sau administrarea spectrului complet de canabinoide pe care ni le oferă sistemul nostru endocrin sau planta de cânepă, după caz.

Vă atașez o listă completă a cannabinoidelor prezente în natură, pentru a ne facee o idee despre cât de vastă și complexă este această grupă de molecule.

Cannabichromene

Cannabichromene (CBC)

Cannabichromenic acid (CBCA)

Cannabichromevarin (CBCV)

Cannabichromevarinic acid (CBCVA)

Cannabicyclols

Cannabicyclol (CBL)

Cannabicyclolic acid (CBLA)

Cannabicyclovarin (CBLV)

Cannabidiole

Cannabidiol (CBD)

Cannabidiol monomethylether (CBDM)

Cannabidiolic acid (CBDA)

Cannabidiorcol (CBD-C1)

Cannabidivarin (CBDV)

Cannabidivarinic acid (CBDVA)

sursă foto: Lønfeldt // Unsplash

Cannabielsone

Cannabielsoic acid B (CBEA-B)

Cannabielsoin (CBE)

Cannabielsoin acid A (CBEA-A)

Cannabigerole

Cannabigerol (CBG)

Cannabigerol monomethylether (CBGM)

Cannabigerolic acid (CBGA)

Cannabigerolic acid monomethylether (CBGAM)

Cannabigerovarin (CBGV)

Cannabigerovarinic acid (CBGVA)

Cannabinols și cannabinodiols

Cannabinodiol (CBND)

Cannabinodivarin (CBVD)

Cannabinol (CBN)

Cannabinol methylether (CBNM)

Cannabinol-C2 (CBN-C2)

Cannabinol-C4 (CBN-C4)

Cannabinolic acid (CBNA)

Cannabiorcool (CBN-C1)

Cannabivarin (CBV)

Cannabitriole

10-Ethoxy-9-hydroxy-delta-6a-tetrahydrocannabinol

8,9-Dihydroxy-delta-6a-tetrahydrocannabinol

Cannabitriol (CBT)

Cannabitriolvarin (CBTV)

sursă foto: Kelly Sikkema // Unsplash

Delta-8-tetrahydrocannabinole

Delta-8-tetrahydrocannabinol (Δ8-THC)

Delta-8-tetrahydrocannabinolic acid (Δ8-THCA)

Delta-9-tetrahydrocannabinols

Delta-9-tetrahydrocannabinol (THC)

Delta-9-tetrahydrocannabinol-C4 (THC-C4)

Delta-9-tetrahydrocannabinolic acid A (THCA-A)

Delta-9-tetrahydrocannabinolic acid B (THCA-B)

Delta-9-tetrahydrocannabinolic acid-C4 (THCA-C4)

Delta-9-tetrahydrocannabiorcol (THC-C1)

Delta-9-tetrahydrocannabiorcolic acid (THCA-C1)

Delta-9-tetrahydrocannabivarin (THCV)

Delta-9-tetrahydrocannabivarinic acid (THCVA)

Varii canabinoide

Următoarele sunt alte canabinoide care nu sunt clasificate într-o clasă sau cele despre care cercetătorii nu sunt siguri în ce clasă se potrivesc.

10-Oxo-delta-6a-tetrahydrocannabinol (OTHC)

Cannabichromanon (CBCF)

Cannabifuran (CBF)

Cannabiglendol

Cannabiripsol (CBR)

Cannbicitran (CBT)

Dehydrocannabifuran (DCBF)

Delta-9-cis-tetrahydrocannabinol (cis-THC)

Tryhydroxy-delta-9-tetrahydrocannabinol (triOH-THC)

Pe lângă canabinoide, planta de cânepă mai are în compoziție terpene și flavonoide care participă împreună pentru a obține efectele terapeutice cu spectru atât de larg.

Am putea fi tentați să numim planta de canabis o plantă minune, dar în momentul în care vedem cât de complexă este compoziția chimică a florii și vastitatea ariei terapeutice în care acționează, vom vedea că toate efectele videcătoare pot fi individualizate la nivel de moleculă componentă. Doar câteva cannabinoide au câștigat atenție: THC-ul datorită efectului psihoactiv și CBD ca reprezentant al tuturor canabinoidelor ce nu sunt delta 9 teatrahidrocanabinol.

CBD și THC sunt doar două canabinoide dint tot spectrul necesar și, da, funcționează mult mai bine împreună decât separat.

Aici am să menționez foarte scurt Cânepa Românească ce produce în florile sale un echilibru de cannabinoide în spectru complet, fără efecte psihoactive accentuate la administrare.

Mai important, cantitatea de THC prezentă în Cânepa Românescă este suficientă pentru ca efectul de anturaj, unde toate substațele: cannabinoide, terpene și flavonoide să funcționeze la unison, spre deosebire de efectele limitate ale moleculei izolate de CBD.

Institutele de cercetare agricolă mai sus menționate de la Lovrin și Secuieni produc soiuri aprobate european cu un conținul de THC sub 0,2%, în limitele legislației în vigoare în România și Uniunea Europeană, ce pot furniza tot necesarul de cannabinoide de care pacienții din România ar putea avea nevoie.

sursă foto: Thought Catalog // Unsplash

Ce părere ai despre legalizarea marijuanei? Când crezi că se va întâmpla și în România?   

Există un trend de legalizare sau decriminalizare al canabisului atât în lume, cât și în străinătate, iar România va adera la el când îi va fi dictat de legislația Europeană.

Eu unul susțin cu fervoare înlocuirea sistemului de distribuție a florilor de canabis (cu cantităti mai mari de 0.2% THC - limita legală în Uniunea Europeană) de pe piața neagră, necontrolată, ilegală și de-a dreptul periculoasă, cu un sistem național propriu de distribuție de cannabinoide.

În același timp, pentru persoanele care deja consumă canabis ca practică religioasă sau celor care cred că planta îi poate ajuta cu orice fel de afecțiune, au dreptul inalienabil de a-și exercita credința!

Aceștia sunt oameni care își riscă libertatea și își cresc singuri plantele, ori alimentează cu bani piața neagră. Ei ar trebui să își poată procura florile de canabis în condiții legale, de aceea susțin mișcarea Prima Biserică a Cannabisului.

O formă de organizare legală, ca o Asociație Religioasă, reprezită o soluție validă a problemelor cu care ne vom confrunta în momentul în care legislația va descriminaliza această minunată plantă. Riscurile de abuz rămân o problemă reală în cazul legalizării și ar fi foarte inteligent să le prevenim de pe acum.

sursă foto: Louis Hansel // Unsplash

Cum crezi că am putea schimba percepția românilor despre cânepă/canabis, cum că ar fi un drog?

Există deja o mișcare foarte puternică la nivel național inițiată de Doamna Leontina Prodan și dezvoltată alături de Gheorghe Căpușan. Această mișcare de păstrare a tradițiilor strămoșești vine cu sloganul: „Cânepa Românească nu este drog!”

Suntem în momentul în care canabisul devine o resursă economică importantă: un panaceu valoros, un material de construție, conbustibil, plastic, hârtie. Canabisul poate fi orice, numai un drog nu, și tocmai de aceea ar fi foarte sănătos să găsim metode de a ghida atenția publicului spre beneficiile plantei, nu asocierea ei cu criminalitatea si decadența pieței negre a drogurilor.

Canabisul poate deveni un brand național unde poziționarea economică a României poate fi una importantă la nivel mondial, exact așa cum am demostrat că se poate înainte de 1989.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

câneprenor cânepă marijuana legalizare marijuana sebastian lința canabis iarba
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde