Universitatea de Bere, românii care au testat peste 5000 de beri și ne spun ce merită să bem

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
104
Tweet

Universitatea de Bere este compusă din Răzvan și Cristian, doi tipi care împreună au băut peste 5000 de beri. S-ar putea spune despre ei că sunt niște bețivi... Dar, îți dai repede seama că, de fapt, sunt niște connoisseuri, doi oameni pasionați de această licoare pe care o proslăvesc, o analizează sau critică ca pe o operă de artă.

"În pahar e portocalie, tulbure, puțin murdară cu un guler masiv de spumă aerată. Miroase proaspăt, hamei ierbos, note florale (regina nopții), puțin polen și o urmă vagă de drojdie. Gust amărui, nu foarte consistent. Simți pâine coaptă, grapefruit, puțină piersică aproape alterată și note de muguri de pin cu un strop de lămâie. Finalul e aromat, dominat de hamei, dar nu excesiv de amar.", scrie Răzvan despre una dintre berile recent testate.

Nu știu despre tine, dar pentru mine, un iubitor de bere, recenzia lui Răzvan e poezie. Papilele mele gustative cer destul de agresiv să guste această bere. Urlă după un astfel de pahar!

Nu e puțin lucru să ai acest talent, de a surprinde atât de bine și de a reda în cuvinte gustul exact al unei beri.

De asemenea, Universitatea de Bere își propune să educe publicul român băutor de bere, pentru a încerca să-i facă pe cât mai mulți să treacă de la berea la pet (industrială), la cea artizanală, din ingrediente de calitate și făcută cu pasiune și atenție.

Răzvan este și cel care ne-a răspuns la întrebările și curiozitățile pe care le-am avut despre bere și despre ceea ce fac la Universitate. Cheers!

Sursa foto: facebook.com/pg/universitateadebere

De ce bere și nu vin? Până la urmă vinul este cea mai celebră băutură din lume, nu? 

Berea e cea mai consumată băutură alcoolica din lume și a treia cea mai consumată băutură la nivel modial, după apă și ceai. Și vinul e foarte bun, dar diversitatea oferită de bere este mai atractivă.

Cum v-ați organizat să faceți acest site de educare a băutorilor de bere? 

N-a fost cine șite ce organizare. Într-o zi m-am hotărât că vreau blog de bere, un prieten m-a primit la el pe server și în 24 de ore blogul era în picioare. Am mai lucrat câteva săptămâni la design și SEO și l-am făcut public. După câteva luni l-am cunoscut pe Cristi la o degustare de bere în Centrul Vechi și s-a alăturat și el cauzei. Încă de atunci am stabilit că vrem să educăm prin comparație, să vorbim și despre berile industriale, dar și despre cele artizanale. De asemenea, am vrut să punem umărul la evoluția industriei de bere artizanală în România, să evanghelizăm, ca să zic așa.

Amândoi (Răzvan și Cristian) ați băut mii de beri, peste 5000 de tipuri. Care ar fi cele mai des întâlnite mituri despre bere pe care experiența voastră în materie le-a demontat?

Probabil că cele mai cunoscute mituri neadevărate sunt: "toată berea e amară", "toată berea se bea rece ca gheața", "berea îngrașă", "berea are zahăr", "berea americană e proastă". Mai sunt multe altele, dar pe astea le-am întâlnit cel mai des.

Care este cea mai bună bere pe care ați băut-o? 

Ce mai bună bere pe care am băut-o eu se numește Parabola, o bere americană de tip Imperial Stout. Probabil că au mai fost și altele la același nivel, dar cumva impresia inițială a fost remarcabilă la berea asta.

Sursa foto: facebook.com/HopewellBuyrite/

Care este cea mai proastă?

E greu să scot în evidență una singura, dar e una dintre "blondele" industriale făcute pe principiul "cantitate, nu calitate".

Există și beri industriale bune? Măcar acceptabile? 

Cu siguranță există beri industriale decente. Dacă ar fi să dau un exemplu de bere industrială românească pe care o beau cu plăcere, ar fi Ursus Black. E o bere destul de bună, mai ales dacă e proaspătă.

Care este cel mai important ingredient dintr-o bere și de ce? 

Întrebarea e destul de vagă, toate sunt importante pentru fiecare stil în parte, dar dacă ar fi să evidentiez unul, atunci ar fi drojdia. Drojdia are un rol determinant asupra gustului, calității și stilului unei beri.

Sursa foto: universitateadebere.ro/wicked-barrel-bereta-black-pot/

Cea mai bună bere românească și de ce? 

În acest moment, cea mai bună bere românească, în opinia mea, este The Black Pot, o colaborare dintre Bereta (Timișoara) și Wicked Barrel (Bicaz). Au abordat un stil destul de complex (Imperial Stout) și le-a ieșit aproape perfect, lucru mare pentru nivelul scazut la care se află România la capitolul bere artizanală. Dar acum apar și la noi beri noi în fiecare lună, am mari speranțe că o să am o nouă bere preferată până la finalul anului.

Povestiți-ne care este cea mai groaznică beție cu bere pe care ați tras-o.

Nu prea îmi mai aduc aminte ce făceam prin facultate, dar vara trecută am încercat și reușit să degustăm vreo 60-70 de beri diferite, majoritatea puternic alcoolizate, în mai puțin de 48 de ore.

Cum scapi cel mai eficient de o mahmureală de la bere?

Nu cred că există soluție magică pentru scăpat de mahmureală, dar atunci când avem în față o seară în care testăm 10-15 beri, avem grijă să bem foarte multă apă și înainte și în timpul și după. Dezavantajul e că faci pipi destul de des, dar a doua zi e mult mai ușoară.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

bere artizanală bere interviu universitatea de bere
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde