Fetele de la Yum Stops ne-au povestit despre locurile lor preferate din București și cum e să faci recenzii de restaurante

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
18
Tweet

De doi ani, fetele de la Yum Stops au luat Bucureștiul la puricat în căutare de locuri frumoase pentru brunch-uri și nu numai. Și nu țin pentru ele aceste informații, ci „scriem despre ele ca tu să știi unde se mănâncă bine și unde poți trăi cele mai mișto experiențe culinare din București și din țară”, spun ele.

Am vrut să le cunoaștem mai bine și să aflăm mai multe despre cum e să faci recenzii de restaurante, dar și despre locurile lor preferate din oraș. A ieșit un interviu mișto și interesant:

Cum v-a venit ideea pentru Yum Stops?

Ideea a apărut mai mult sau mai puțin din faptul că două prietene foarte ocupate căutau un motiv bun să se vadă constant. Au găsit această „scuză”, că amândurora le plac brunch-urile și și-au propus să se vadă cel puțin o dată la două duminici și să încerce câte un local nou de fiecare dată.

Cele două și-au făcut timp, dar s-au trezit cu o altă problemă: nu știau unde să se ducă. Toate recenziile pe care le găseau pe net în acea perioadă erau negative și aveau poze proaste, inclusiv pentru restaurante și bistrouri care lor le plăceau foarte mult. Așa că și-au propus să descopere locuri noi și faine și să le spună și altora de ele. Apoi proiectul a crescut organic: după vreo 4 luni de scris pe blogul uneia dintre ele, și-au făcut propriul site, l-au lansat printr-un super party cu 70 de invitați, apoi treptat li s-au alăturat o groază de colaboratori talentați (scriitori și fotografi), până când au ajuns la super echipa de 4 oameni mișto de acum.

Cum vă alegeți locurile despre care scrieți?

Fiecare dintre noi are un istoric cu review-urile, lucru care a dus la stabilirea unor relații cu oamenii ce lucrează pentru localuri sau proprietari de restaurante. Astfel am ajuns să fim invitate la lansări de bistrouri, meniuri sau degustări și să ne scriem experiența.

Ai zice că acest lucru duce la review-uri exclusiv pozitive, doar că noi le spunem de la început PR-ilor că vom scrie exact cum a fost. Chiar ni s-a întâmplat ca un PR să ne ceară să dăm review-ul jos de pe site, căci era prea dur. L-am lasat pe site până în ziua de azi.

Dar să nu ne înțelegeți greșit, noi căutăm lucrurile pozitive din orice loc. Poate staff-ul unui local nu e grozav, dar mâncarea e atât de bună încât uiți de acest lucru. Încercăm întotdeauna să subliniem lucrurile care merită și identificăm punctele unde restaurantele ar trebui să aducă îmbunătățiri. Adică nu scriem lucruri negative, ci constructive.

Sursa foto: yumstops.com // Teodora Țeican

Faceți și recenzii incognito? Dacă nu, de ce nu?

Nu, nu facem recenzii incognito. Este complicat, mai ales dacă vrei să faci poze cu aparatul foto. Pe vremea când căutam noi la rândul nostru recenzii pe alte site-uri, pozele erau cea mai mare dezamăgire. Calitatea proastă, lumina lipsă, făcute cu mobilul pe furiș, erau ridicole.

Unele preparate n-aveau nicio treabă cu felurile reale pe care le poți gusta într-un restaurant. Ne-am dat seama instant că dacă vrem poze faine, atunci avem nevoie de fotografi profesioniști și ca să avem OK-ul celor de la restaurant, trebuia să îi anunțăm că venim. Dar nu e totul roz, nici în cazul recenziilor anunțate. Am avut și experiențe neplăcute, de unele am scris, acolo unde aveam și ceva drăguț de zis, dar la altele am renunțat complet.

Ne-am propus din start să nu scriem despre localuri unde NU vrei să mergi. Și reclama proastă e reclamă, iar la noi pe site vrem să găsești doar restaurante pe care merită să le vizitezi.

Am văzut ca sunteți o echipă destul de numeroasă. Cum poate cineva să ajungă să lucreze în echipa Yum Stops?

Un lucru foarte important pentru colaboratorii ce vor scrie pe site este să fie serioși cu deadline-urile și chiar să se țină de treabă. Am întâlnit câteva persoane foarte dornice să se alăture echipei, dar când le-am cerut materiale scrise să ne facem o părere despre stil, acestea nu ne-au mai contactat.

Ne interesează să formăm mai multe echipe („review-ări” + fotografi), ba chiar suntem deschise la tot felul de propuneri: recenzii vegetariane, raw, orice. Dacă te pasionează un tip de mâncare, hai să vorbim! Numai să te ții de treabă. Te ajutăm să intri în legătură cu restaurantele, să produci articolele, dar vrem să vedem și de la tine că-ți dorești puțină autonomie în toată treaba asta.

Dacă ar fi să recomandați 5 locuri din București unui turist care vizitează orașul pentru prima dată, care ar fi acestea?

- Restaurantul Poesia - pentru design-ul și preparatele de poveste

- Restaurantele City Grill - pentru că sunt în clădiri istorice și au un personal extrem de prietenos și pentru diversitatea meniului

- Bistro Matrioska de pe străduțele din zona Romană - pentru mâncarea super bună și atmosfera locului

- Simbio - pentru feeling-ul prietenos pe care nu l-am mai întâlnit nicăieri altundeva și pentru comunitatea care s-a format în jurul lui

- Modelier - pentru burgeri, atmosferă și staff-ul cu care te-mprietenești lejer și care te ține minte și dacă pășești doar o dată pe an acolo

Dacă ar fi să recomandați 5 locuri din București unui bucureștean care vrea să vadă cu alți ochi orașul în care trăiește, care ar fi acestea?

Măcar o dată, orice bucureștean trebuie să ia brunch-ul de duminică la Athenee Palace Hilton. Ai o selecție bogată de preparate din diferite colțuri ale lumii și timp de 4 ore te simți ca în excursie într-un city break.

Ota, pentru serile de miercuri și joi când se gătește supă și câteodată vreun fel principal.

Pâine și Vin - ne e foarte greu să explicăm în cuvinte ce e atât de special la acest loc, dar totul e o experiență acolo: de la design la preparate.

Divan, pentru că poți să trăiești toată viața ta cu impresia că în București găsești mâncare cu specific turcesc la orice colț de stradă (aka șaormerii), dar după ce guști meniul Divan o să-ți dai seama că asta e cea mai mare minciună culinară ever și că n-ai făcut cunoștință cu mâncarea turcească adevărată până acum! Hint: aperitivul cu brânză prăjită și caise o să-ți fure mințile.

Piața Obor, pentru că fructe și legume proaspete, kurtos hipsteresc de la Kurtoseria și mici cu pâine și muștar pentru fărâma aceea de proletar din tine! Pentru că, da, e OK să încerci stridii la brunch-ul de la Hilton și-n aceeași săptămâna să-ți iei mici din Obor. Mâncarea bună e peste tot și e păcat să nu-i dai o șansă!

Care este locul vostru preferat din oraș?

Se schimba în fiecare sezon. Odată cu Yum Stops am descoperit că nu avem doar un loc preferat și că preferăm de multe ori să descoperim un loc nou decât să mergem acolo unde știm sigur c-o să dăm de bun și bine. Altfel, fiecare dintre noi are câteva localuri unde preferă să se ducă și de abia așteptăm să le facem cunoștință întregii echipe cu ele!

Cu ce se ocupă fiecare membru Yum Stops în afara acestui proiect?

Aleka - Social media guru (pe bune, chiar așa scrie în fișa postului) și lifestyle blogger pe sunshine-sarah.com; Iulia - Copywriter de câțiva ani și mai nou freelancer pe treaba asta în comunicare & storyteller ocazional, pe unde apuc; Mihaela - Freelancer în comunicare, în special pe Social Media și vlogger la ScufitaSiSorin; Teo - Event & Food Photographer @ TeoInPixeLand.ro și Social Media busy bee @ Oxygen PR.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

interviu yum stops restaurante bucurești București
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde