Engleza Liei Olguța Vasilescu, știre națională; substraturile discursului său la ONU, nu

Iris Pintiuță

Urban Culture
Share
125
Tweet
Lia Olguța Vasilescu

Lia Olguța Vasilescu vorbește despre egalitate și despre planurile guvernului de a contracara discriminarea de gen, dar românului îi pasă doar de accentul ei în engleză.

În urmă cu puțin timp, Lia Olguța Vasilescu a vorbit în cadrul celei de-a 61-a sesiune a Comisiei ONU pentru condiția femeii. Discursul ei a fost și înregistrat, filmulețul fiind preluat de majoritatea canalelor de știri și viralizat în câteva ore.  Când am văzut prima știre despre acest eveniment, nu mi-a venit să cred. Tot articolul se focusa pe engleza „stricată” de care a dat dovadă ministrul muncii în comisia ONU. Mai exact, articolul vorbea despre cum s-a făcut Olguța de râs și despre faimoasele comentarii primite pe Facebook în urma viralizării videoclipului:

„O vede cineva pe tanti din spatele Olguței care abia se abține să nu râdă?”, a scris un utilizator. „Stai jos, 4! Vii la toamnă!”, decide un altul.

„Nu i-a scris nimeni fonetic pe hârtie, ca lui Ceaușescu?”

„Olguța vorbește, ca și Ion Iliescu, limba engleză în rusă, doar că ea are accent oltenesc!”

Nimic, absolut nimic despre mesajul Liei. Inițial, am crezut că vorbim de un singur canal de știri - însă majoritatea paginilor care au preluat știrea au folosit exact aceeași retorică: s-a făcut de ras, ne-a făcut de ras, nu înțelegem nimic din ce zice ea acolo.

Mândria românului poliglot a umplut onlineul de miștouri despre accentul ei, în timp ce mesajul ministrului s-a lovit ca nuca-n peretele de Facebook și n-a ajuns la mulți. Da, accentul Olgutei e foarte puternic, dar până la urma ea este o femeie născută și crescută în Oltenia, Romania, pe vremea când nu aveau Cartoon Network în engleză. Este absolut firesc ca ea să aibă accentul pe care îl are. Că poate ar fi fost mai bine să-și ia translator, posibil, însă ne-am blocat pe un element neimportant din prezentarea Olguței. De ce nu discută nimeni despre mesajul pe care ea încearcă să-l transmită??

Aa da, uitasem, pentru că nu putem înțelege ce zice. Well, nu știu cum să vă spun, dar discursul ei este descifrabil. Se vede clar că nu a fost scris de ea, ci de cineva care are cunoștințe atât legate de gender issues cât și de limba engleză. Dacă chiar știi engleza, te concentrezi și treci peste crizele de râs provocate de accentul ei (let me tell you something, chances are your own accent is just as shit), ar trebui să înțelegi ce vrea ea să zică. Uite, încearcă acum:

Despre ce a vorbit Olguța în Comisia ONU

Pentru cei care nu vorbesc engleză și pentru cei care chiar au găsit acest discurs indescifrabil, noi am decis să facem un rezumat. Nu este vreo rușine să nu vorbești engleză în România, nu știu de unde atâta snobism pe capul nostru.

O paranteză scurtă: dacă Olguța ar fi fost un politician de care să ne mândrim, ne-am mai fi cramponat în engleza ei? Discursul a fost mai mult decât ok, dar noi, oamenii, dacă avem o problemă cu cineva, avem cu tot ce face și spune persoana aia și nu mai suntem obiectivi, raționali. I mean, dacă e să ne luăm de politicieni, hai să o facem pentru ce zic și ce fac, nu pentru că nu folosesc un accent potrivit, că riscăm să pierdem esențialul.

În fine, la ONU,  Olguta vorbește despre „women’s economic empowerment”, adică despre cum, în mod ideal, femeile ar avea acces pe piața muncii fără să se confrunte cu discriminarea de gen. Apoi, Olguța ne spune că totul începe cu educația și că prin educație trebuie să luptăm împotriva stereotipurilor de gen. Duh. Mai mult, ne zice ea, trebuie să popularizăm și să implicăm cât mai mulți oameni în discuția asta despre gen.

Olguța continuă prin a vorbi despre o problemă cu care se confrunta multe mame din România și din lume - îmbinarea carierei cu viața de familie. De aceea, ne spune ea, trebuie să îmbunătățim infrastructura creșelor și a grădinițelor, ca niciunul din părinți să nu fie forțați să stea acasă. Mai apoi vorbim de flexibilitatea la muncă, micșorarea diferenței salariale dintre femei și bărbați, încurajarea antreprenoriatului feminin, dar și de obstacolele pe care le înfruntă femeile, printre care lipsa de modele în viață și dificultatea de a accesa fonduri, pentru că România și pentru că mai multă încredere în bărbat decât în femeie.

După ce s-a acomodat cu microfonul Comisiei, Olguța o dă puțin în utopii și ne vorbește despre cum actualul plan de guvernare vrea să creeze joburi noi pentru femei în sectorul privat, să crească numărul de joburi în zona rurală și să micșoreze discrepanțele economice dintre rural și urban. Se mai fofilează puțin și începe să vorbească de conceptul de part time work și ghici ce, Olguța ne spune că femeile și bărbații ar trebui să împartă în mod egal sarciniile domestice și că bărbații ar putea fi obligați să-și ia și ei concediu patern, nu doar mamele.

Olguța spune chestii foarte mișto, problema e că nimeni nu vrea s-o asculte. Râdem și glumim pe seama accentului ei, însă nu ne oprim două secunde să încercăm să digerăm ce lozește ea acolo. Ce pot înțelege eu de aici? Că nimănui nu-i pasă de drepturile femeii, de dialogul pe care îl deschide Olguța aici, de promisiunile pe care le face, prin ea, statul român, celor peste 10 milioane de românce. Nu, nouă ne pasă doar de cât de prost vorbește olteanca asta engleză.

Trăiască sexismul

Dacă aveam vreun dubiu că România este o țara plină de sexiști - femei, bărbați și in-between -  în momentul de față nu mai am niciunul. Din punctul meu de vedere, ăsta este un moment important pentru România. Un membru al guvernului ne promite, în fața ONU, o mulțime de măsuri care rezonează cu pretențiile de evoluție pe care le avem în secolul XXI. Vreau să vad cum se schimbă educația și se introduc cursuri despre gender studies și feminism. Vreau să vad cum se modernizează grădinițele. Vreau să văd cum se micșorează diferența de salariu. Dar vreau și dreptul să protestez dacă aceste lucruri nu încep să se întâmple.

Dragă Olguța, eu ți-am ascultat discursul, de la început până la sfârșit si cred că trebuie să discutăm mai mult, mult mai mult, despre sexismul internalizat la toate nivelurile societății românești. Să discutăm, dar să și acționăm. Tu ai făcut o promisiune, sper să te și ții de ea. Eu și mulți alți români vom fi cu ochii pe tine.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile