Manualul de educație fizică a devenit trăsnaia zilei, dar cât de proastă este ideea ministrului Educației

Share
Tweet
Oră de Educație Fizică la Scoala Sfanta Maria.jpg

Dacă nu știați cine este Liviu Pop, de astăzi el va rămâne în istorie ca ministrul Educației care a anunțat că elevii vor avea manual de educație fizică, dar și de dirigenție. Profesorii de specialitate se întreabă retoric de ce un astfel de manual este ridicol, dar faptul că elevii se atașează de reclame cu mâncare fast-food nu este.

Propunerea ca elevii să aibă manual destinat educației fizice venită din partea ministrului Educației, Liviu Pop, a fost imediat luată peste picior de o parte a opiniei publice, dar o parte a specialiștilor în domeniu văd și părți pozitive. "Acest manual va fi, sper eu, ca un fel de reclamă pentru ora de sport și un îndrumător despre cum să faci corect un exercițiu sau cum să te duci să te înscrii la un club să faci dans, fotbal sau tenis", ne explică un profesor de educație fizică.

Dar să revenim la propunere. În noul an școlar care va începe în septembrie, elevii din clasa a cincea vor beneficia de manual de educație fizică, a anunțat astăzi Liviu Pop.

Contra

Ministrul Educaţiei a anunţat pe Facebook că elevii de clasa a V-a vor avea manual şi la educaţie fizică, fiind deja aprobate manuale pentru această disciplină. Părinţii au criticat decizia, spunându-i ministrului, tot pe Facebook, că nu sunt săli de sport, că programa şcolară este oricum prea încărcată.

”Da, elevii din clasa a 5-a vor avea manual şi la disciplina educaţie fizică”, a scris Pop pe pagina sa de Facebook. El precizează că în 7 august va fi finalizată licitaţia pentru manualele la care s-au depus contestaţii.

”Trist este faptul că editurile nu au depus oferte pentru toate disciplinele. Caut soluţii şi pentru aceste situaţii”, adaugă ministrul Educaţiei.

Comentariile la postarea lui Liviu Pop sunt critice, cei care îi scriu cerându-i soluţii pentru a uşura ghiozdanele copiilor, pentru săli de sport, pentru ca elevii să facă mai multă mişcare, nu să înveţe teorie.

Pro

Manualul le va aduce elevilor cunoștințele necesare pentru a înțelege care este avantajul de a face mișcare, de a practica un sport.

Asta în condițiile în care între 10% și 50% dintre elevi încearcă să fenteze orele de sport. Spre exemplu, în 2013, secretarul general adjunct din Ministerul Educaţiei, Gabriel Ispas, susținea că aproximativ jumătate dintre elevi au scutiri medicale de la orele de sport.

Însă, unele studii ale organizațiilor din domeniu susțin că în jur de 10% dintre elevi au scutiri. În învățământul românesc sunt puțin peste trei milioane de elevi.

Opinia echilibrată

Noizz a consultat doi profesori de educație fizică, unul din provincie și unul din București, și aceștia ne-au spus cum văd ei manualul de educație fizică.

"Un copil vede zi de zi reclame la mâncare și băutură nesănătoasă pentru vârsta sa, de ce să nu vadă și un manual de sport care îl învață să facă mișcare", ne spune un profesor.

Manualul ar trebui să-l îndrume pe elev spre practicarea unui sport în mod constant în afara orelor de educație fizică din școală. "Cui nu-i place fotbalul, handbalul, rugby-ul, poate face lupte, judo, scrimă, înot sau chiar dans. Acum este un dezastru, cu două ore de educație fizică nu poți avea o generație sănătoasă, mai ales când te lupți cu mobilul și calculatorul", este opinia unui dascăl.

Opinia sa este confirmată de faptul că din cei trei milioane de elevi, doar 12.000 fac sport constant la un club sau asociație sportivă, conform datelor institițiilor din domeniu.

Cel puțin unul din zece elevi evită ora de sport

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile