Mark Zuckerberg a răspuns în fața Congresului american și ne-a făcut să avem și mai puțină încredere în Facebook

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
145
Tweet

Mark Zuckerberg a apărut pentru prima dată în fața Congresului american pentru a răspunde întrebărilor senatorilor despre Facebook și despre cum rețeaua socială a fost implicată în scandalul Cambridge Analytica, unde datele a peste 87 de milioane de oameni au fost folosite fără acordul lor, date care au ajuns să influențeze alegerile din America.

CEO-ul miliardar în vârstă de 33 de ani a fost interogat timp de 5 ore și a fost pus față în față cu întrebări grele, directe și dure, întrebări la care mulți dintre noi am vrut să aflăm răspunsul de-a lungul anilor sau în urma celor recent întâmplate.

Îmbrăcat într-un sacouaș albastru și purtând o cravată bleu, Mark a părut extrem de crispat (și speriat?) în fața membrilor Senatului, însă a reușit să evite cu brio majoritatea întrebărilor directe sau să dea răspunsuri standard la multe dintre ele.

Zuck

Interogarea a avut ca temă principală "social media privacy and the use and abuse of data", iar cei 44 de senatori prezenți au avut grijă să-l pună pe Zuckerberg în situații inconfortabile, în care i-au amintit despre responsabilitatea pe care o are față de societate, monopolul pe care îl deține în industrie și despre cum are de gând să îndrepte lucrurile.

Mark a început printr-o declarație prin care a dezvăluit că Facebook este o "companie idealistă și optimistă".

"But it’s clear now that we didn’t do enough to prevent these tools from being used for harm as well. That goes for fake news, foreign interference in elections and hate speech, as well as developers and data privacy.

We didn’t take a broad enough view of our responsibility, and that was a big mistake. It was my mistake, and I’m sorry. I started Facebook, I run it, and I’m responsible for what happens here".

Șeful Facebook a spus că va avea grijă ca un scandal precum Cambridge Analytica să nu se mai întâmple, iar pentru asta va avea o echipă formată din aproape 20.000 de oameni care să se ocupe de securitate, iar rețeaua socială va analiza toate aplicațiile existente pentru a se asigura că datele nu ajung la o a treia parte, iar în clipa în care va observa probleme le va face publice și îi va anunța pe toți cei care au fost afectați.

Ăsta e unul dintre răspunsurile standard oferite de Mark, răspuns pe care l-a repetat de nenumărate ori, asemenea unui robot, și pe care l-a folosit chiar și atunci când întrebările senatorilor au fost mult mai specifice de atât.

Un alt răspuns standard oferit de Mark a fost acela prin care a subliniat de fooooaaaarte multe ori că a început Facebook într-o cameră de cămin, cu resurse puține, iar problemele erau semnalete de oameni, așa cum se întâmplă și în prezent.

Mark

Ar fi fost naiv să credem că Zuckerberg va dezvălui lucruri foarte importante și poate secrete despre companie, însă el a preferat să zică - "I will have my team follow-up on that question" oricând era nevoit să dea date specifice sau chiar să răspundă la întrebări cu da sau nu sau întrebări simple, cum ar fi - care sunt datele pe care Facebook le deține despre utilizatori cu exactitate. Ușor penibil, însă cine și-ar fi periclitat poziția prin onestitate și sinceritate, nu?

Problema principală este că Mark, chiar dacă a început business-ul într-o cameră de cămin, este în prezent miliardar și unul dintre cei mai influenți oameni de pe planetă.

Ba mai mult, conduce cu succes un business de peste 10 ani, alături de Google deține monopolul pe piață, și, așa cum am putut observa în scandalul recent și cel care l-a adus în fața Congresului, compania lui poate să ne influențeze și manipuleze viața.

E firesc ca atunci când a fost întrebat dacă e conștient că deține monopolul și că are foarte multă putere, Mark să răspundă că "lui nu i se pare așa", nu?

Referitor la toate astea, cei din Congres au vrut să afle dacă Facebook este deschis reglementărilor guvernamentale și dacă Mark este dispus în discutarea unor legi clare în ceea ce privește intimitatea utilizatorilor.

Să fie clar, el nu a vorbit în DA sau NU, ci a oferit ori răspunsuri ocolitoare, ori unele care să-l scoată favorabil în fața comisiei - spre exemplu, în cazul de față, a spus că sunt întrebări foarte importante și că este deschis discuțiilor.

Zuckerberg a mai fost întrebat de câte ori s-a confruntat Facebook cu faptul că datele sale nu au fost folosite unde trebuie, iar el a spus că face un audit momentan pentru a afla răspunsul exact.

De ce nu a făcut unul înainte? De ce în 2015, când a aflat că Cambridge Analytica folosește greșit datele, nu a făcut un follow-up?

Pentru că, așa cum zice chiar el, atunci, în 2015, când a descoperit toate astea, le-a cerut celor de la Cambridge Analytica să șteargă toate datele, iar apoi a considerat toată treaba un CAZ ÎNCHIS.

Din păcate, cazul închis nu a fost deloc așa și a influențat alegerile politice din America - interesant, nu?

Mark a spus că Cambridge Analytica, SCL și AggregateIQ au fost închise, dar că liderii acestora nu au primit ban pe rețeaua socială.

Un alt aspect important discutat a fost legat de faptul că Terms of Service (adică ce bifezi tu cu I agree și nu citești atunci când îți faci cont pe Facebook) reprezintă pagini întregi de informații pe care aproape nimeni nu le înțelege, nici măcar membrii din Senat care au fost avocați o viața întreagă.

Aici, Mark a recunoscut că sunt mulți care nu le citesc și că lucrează la transparența și accesibilitatea acestora. Apropo de Terms of Service, acestea nu sunt negociabile și trebuie să bifezi DA dacă vrei să ai cont de Facebook.

Însă, el a precizat de foarte multe ori în cele 5 ori de discuții cum oamenii dețin controlul suprem asupra informației lor.

Deși, atunci când a fost întrebat dacă Facebook mai reține date după ce cineva își șterge contul, el a spus că nu, dar nu fără să menționeze că este posibil să le mai stocheze o vreme până le șterge, deoarece sunt multe cereri în acest sens. O altă întrebare scăldată, la care adevărul rămâne undeva la mijloc.

Tot în topul lucrurilor repetitive și robotice spuse de Mark este și declarația conform căreia Facebook nu vinde date, ci, așa cum spune el, facilitează creșterea business-urilor prin afișarea datelor relevante pentru ad-uri - mai exact, dacă cineva vine la FB și spune că vrea să vândă echipamente de ski, FB și algoritmii săi îi vor targeta fix pe cei care au afinitate pentru sporturile de iarnă, în baza datele făcute publice de ei pe rețeaua socială.

Să fim clari, senatorii l-au purtat pe Mark de la dependența de social media, la conturile de Messenger pentru copii (6-12 ani) controlate de părinții lor, la monopolul FB, la responsabilitatea imensă pe care o are față de omenire, la faptul că aplică un model de business care face bani din ad-uri, la reglementarea acestuia, modul în care folosește datele cu exactitate și cel în care are de gând să îndrepte lucrurile.

Când te gândești că o rețea socială a ajuns să aibă atât de multă influență și la responsabilitatea pe care aceasta trebuie s-o aibă față de utilizatori la nivel global - și anume PROTEJAREA datelor cu orice preț - lucrurile par să-l depășească pe Mark, chiar dacă tot ce am înțeles din răspunsurile sale este că vrea să facă Facebook mai bun și mai sigur pentru toată lumea și că scopul acestei rețele sociale este de a aduce oamenii împreună.

Chiar dacă Mark a repetat de nenumărate ori începuturile FB, nu mai are sens să ne gândim la asta, deoarece, în prezent, FB este departe de startul său, iar puterea pe care are este incredibilă și, din păcate, Mark nu a părut foarte credibil prin răspunsurile sale.

Spre exemplu, unul dintre senatori a punctat cum timp de 14 ani Mark își tot cere scuze pentru greșelile făcute și spune că va face lucrurile să meargă și a întrebat cum vor fi lucrurile diferite acum.

Zuckerberg s-a lansat într-o explicație despre cum e normal să faci greșeli atunci când transformi un business mic într-unul gigant, doar că în cazul de fața (insert răspuns robotic here) o echipă de 20.000 de oameni va lucra la analiza tuturor aplicațiilor din FB și va face publice orice probleme și va anunța și pe fiecare om implicat.

Alte lucruri pe listă au fost următoarele - după cum povesteam, Mark a fost capabil să răspundă ocolit chiar și la cele mai simple întrebări, cum ar fi faptul că Facebook îți poate vedea căutările pe Internet chiar și după ce te-ai deconectat de la rețeaua socială - a încercat să spună că nu, dar apoi a spus că într-adevăr FB urmărește cookie-urile.

Legat de asta, măcar un lucru a fost clar și anume că Mark a răspuns foarte direct la faptul că FB nu-ți folosește microfonul pentru a targeta ad-uri.

Revenind la reglementări și întrebat de ce ar trebui lăsat să se reglementeze singur, Mark a dat un răspuns excelent de vag: "Cred că întrebarea adevărată este - care este reglementarea corectă?"

Legat de informațiile private, senatorul Dick Durbin a încercat o tactică foarte mișto prin care l-a întrebat pe Mark dacă ar fi de acord să-și dezvăluie hotelul la care a stat cu o noapte în urmă.

Mark a spus că nu s-ar simți confortabil și a explicat iar cum oamenii aleg și dețin controlul informațiilor expuse, însă nu a precizat și faptul că FB poate ști unde stai, fără ca tu să faci publică informația asta.

Întrebat de datele colectate de FB și rugat să dea 2 exemple, Mark se ferește și vorbește iar despre controlul pe care-l are utilizatorul fără să menționeze clar datele pe care FB le deține despre acesta, fără ca el să știe.

Întrebat dacă Facebook este sigur, Mark a spus că da, mai ales că toată familia și prietenii lui îl folosesc, dar a evitat să spună cum aceștia au unelte speciale care le asigură intimitatea, unelte care nu sunt dispobile pentru toți utilizatorii.

Să nu uităm și de faptul că Facebook a facilitat accesul ad-urilor prin categorii discriminante cum ar fi - sexualitate sau culoarea pielii - și deși a spus că a scos aceste categorii la timp, acest lucru nu s-a întâmplat atunci.

Întrebat dacă ar susține o lege prin care FB și alte companii care dețin date trebuie să primească acordul clar al utilizatorilor pentru folosirea acestor date, Mark a spus că i se pare o ideea bună de principiu, dar a evitat un răspuns exact.

O altă problemă majoră este legată de hate speech - întrebat ce înseamnă mai exact și cum are de gând să rezolve această problemă, Mark s-a ferit din nou să dea un răspuns clar, dar a răspuns că va angaja mai mulți experți lingvistici pentru a face lucrurile să fie mai bune.

Întrebat dacă se consideră o companie tech sau cel mai mare publisher din lume, Zuck a spus că el se vede ca o companie tech și că este de acord cu responsabilitatea pe care o are pentru content-ul share-uit, dar ei nu produc content.

În schimb, Zuck a fost de acord că este responsabil de date mai mult decât guvernul SUA și că nu este o victimă și nici compania sa. În schimb, cei 87 de milioane de oameni afectați de Cambridge Analytica sunt considerate victime de CEO, mai ales că s-a întâmplat sub supravegherea lor.

Un punct foarte mișto a fost spus de senatorul John Kennedy: "I don’t want to regulate Facebook but god help you I will... I say this gently: your user agreement sucks. You can spot me 75 IQ points. The purpose of that user agreement is to cover Facebook’s rear end, it’s not to inform your users about their rights. You know that and I know that. I’m going to suggest that you go home and rewrite it".

După aproape 5 ore de întrebări directe și foarte on point, ședința a fost declarată închisă, urmând ca Zuck să continue partea a doua, astăzi, față în față cu Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii.

Concluziile poți să ți le tragi singur după toate aceste întrebări și urmărind live-ul de mai jos.

Câteva lucruri sunt însă clare și anume faptul că FB deține multe date ale utilizatorilor săi, până în clipa de fața nu știe cu exactitate cum sunt folosite aceste date de aplicațiile prezente în rețeaua socială și nu am aflat cu exactitate de ce nu a spus lumii că în 2015 Cambridge Analytica a folosit datele private ale utilizatorilor FB în scopuri greșite.

Zuck a mai spus că prioritatea sa numărul 1, în prezent, este să aibă grijă ca nimeni (rușii, în special) să nu se amestece în alegerile din 2018 și că este deschis discuțiilor despre reglementări, fără să zică vreo clipă că acestea sunt necesare pentru companie.

Transparența totală probabil i-ar fi periclitat funcția, însă Mark a reușit să ridice și mai multe semne de întrebare și, din punctul meu de vedere, să poziționeze FB într-o zonă confuză, în care noi, utilizatorii, deși avem control asupra informațiilor postate, nu avem control și asupra informațiilor stocate.

Dedesubturile Facebook rămân un mister, iar transparența completă încă este un subiect în dezbatere.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

Mark Zuckerberg facebook ceo congres america intrebari
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde