La povești cu Pisica Pătrată despre situația de artist și street-art-ul din România

GAMBRINUS

Partener
Share
35
Tweet

Mi-e greu să cred că n-ai auzit de Pisica Pătrată aka Alexandru Ciubotariu, dar dacă într-adevăr n-ai făcut-o, atunci sigur i-ai întâlnit "munca" pe străzile din București sau din România.

Este as și în domeniul de ilustrație și bandă desenată, iar asta n-o zic eu, ci premiile pe care le-a câștigat de-a lungul anilor.

Are la activ mai mult de 100 de expoziții și intervenții în spații expoziționale în țară, dar și în Grecia, Franța, Ungaria, Belgia, Maroc, Serbia, Republica Moldova, Germania, Cehia, Polonia, Italia, Portugalia, Elveția, USA, Spania, Finlanda sau Croația.

Alexandru are o viziune foarte mișto asupra vieții, iar în ceea ce privește drumul său artistic, el consideră că tot ceea ce face este o muncă de acumulare care se sprijină pe trecut și merge spre viitor.

Pisica Pătrată nu se reinventează, ci evoluează, deoarece el crede că un artist trebuie să se autodepășească și să nu fie mulțumit niciodată, ci într-o căutare continuă.

Am povestit cu Ciubi despre condiția de artist, dar și despre street-art, iar rezultatul este o discuție relevantă, după cum poți vedea mai jos:

Ciubi la Street Art Gambrinus

Ciubi, povestește-mi ceva despre tine - de unde vii, unde ești și încotro te îndrepți?

Vin dinspre Constanța, sunt prin București și mă îndrept spre multiple spații. Vin din benzi desenate, trec prin street-art și pictură și mă îndrept spre locurile de unde am venit.

Astea fiind niște simple idei, de fapt neștiind sigur încotro mă îndrept. Niciodată nu am știut. Tot ce am realizat și făcut a fost mult mai mult decât mi-aș fi imaginat sau propus vreodată.

Ce ai spune despre tine dacă ar fi să te descrii în cel mai sincer mod posibil?

Aș spune că sunt un om foarte pasionat de ceea ce fac. În tot ceea ce fac pun foarte mult suflet. "Munca" mea se confundă deseori cu viața mea. Nu știu dacă ar fi mai multe de spus.

Când și cum a luat naștere "Pisica Pătrată"?

Urmând un traseu „artistic”, destul de previzibil din punctul meu de vedere, la un moment dat cred că aveam nevoie de o schimbare. Atunci a apărut interesul pentru street-art și graffiti, fenomen pe care îl urmăream de ceva vreme deja.

Pisica Pătrată a apărut în momentul potrivit, când aveam nevoie de ea. Este numele sub care puteam să mă joc, să lucrez și să explorez fără a avea încărcătura școlii sau a așteptărilor.

Chiar dacă a pornit ca o joacă, a devenit una dintre cele mai importante zone de exprimare pentru mine. Sunt deja poate mai bine de 10 ani de când încerc să descopăr toate fațetele acestei Pisici Pătrate.

Ai avut o groază de inițiative mișto și ai realizat multe lucruri de la început și până în prezent - care sunt proiectele tale de suflet și de ce?

E greu de spus, pentru că fiecare la momentul respectiv a avut importanța lui. Sigur, mi-au rămas câteva în minte. Poate nu neapărat lucrări, ci mici revelații personale. Cum ar fi conștientizarea forței pe care o poate avea street-art-ul.

Cum poate transforma, cu minim de efort, un colț din oraș pe care poate ai vrea să-l eviți într-un context urban. Cum prin ceea ce fac, pot schimba lucruri.

Cum arta mea poate ajuta proiecte interesante de atenționare și semnalizare a distrugerii patrimoniului cultural construit din București. Cum putem transforma orașe cu doar câteva pensule și câteva idei…

Cum crezi că te-a ajutat și te-a dezvoltat experiența din trecut în ceea ce ești tu în prezent?

Tot ceea ce fac este o muncă de acumulare. Tot ce fac este rezultatul acumulărilor anterioare. Se sprijină pe ce a fost și merge în viitor.

By Pisica Pătrată

Apropo de asta, cât de important crezi că este trecutul, atât pentru prezent, cât și pentru viitor?

Mi-e greu să vorbesc despre lucruri la modul „general”, dar cred că este foarte comparabil cu ceea ce spuneam despre munca mea.

Ți-ai ales un domeniu creativ, iar asta necesită să vii mereu cu ceva nou - cum faci să te reinventezi?

Niciodată nu m-am gândit la arta mea din această perspectivă. Sună a plan de afacere mai mult decât a traseu creativ. Am făcut, și probabil voi face în continuare, ceea ce cred că trebuie să fac.

Sunt de părere că am venit echipat cu un bagaj imagistic care trebuie să iasă la iveală.

Eu nu sunt decât un instrument intermediar dintre această lume imaginară și concretul lumii în care pot materializa. Nu mă reinventez, ci evoluez.

Mereu ca artist trebuie să cauți în acest sac virtual de imaginar și să te autodepășești, să nu fii mulțumit niciodată. Este o căutare continuă.

Ce te inspiră și cum faci să găsești mereu pasiune în ceea ce faci?

Așa cum spuneam, acumulările anterioare și acest bagaj imagistic încă nescos la lumină mă ajută să creez lucrările pe care le fac.

Inspirația poate fi doar un fior de moment legat de locul unde vei interveni cu lucrarea, dar nu are un rol decisiv în crearea acesteia. Pasiunea este motorul creației și a vieții mele. Cred că așa sunt construit, nu îmi explic de unde o găsesc.

Ce părere ai despre street art-ul din România și cum vezi evoluția acestuia?

Bună, în general, cu singurul regret că această scenă a street art-ului este prea mică. Când am început, credeam că va urma o creștere exponențială a acesteia, cunoscând mulți oameni extrem de talentați.

Dar, din păcate, chiar dacă există oameni foarte buni, parcă suntem prea puțini.

Am văzut că anul ăsta ai avut niște colaborări mișto cu Gambrinus. Care e povestea de vă-nțelegeți atât de bine?!

Așa este. Cred că secretul stă într-o echipă foarte mișto, care a înțeles foarte bine ce putem construi împreună. Am avut parte, într-adevăr, de o colaborare foarte bună, care nici nu s-a terminat încă.

Faces of Creativity

Pisica Pătrată, alături de alte 10 personaje (ALLKIMIK, Chip Amăriei, Vlad Craioveanu, Boardescu, Mișa Diaconu, Gentleman Works, Ioana Marchidan, Irina Neacșu, Andrei Carlo Papuc și Dan Basu), face parte din proiectul Faces of Creativity, imaginat de Gambrinus Vintage, transpus prin obiectivul lui Miluță Flueraș și animat de ARTivive.

Faces of Creativity este un proiect care, pentru o clipă, pune pauză prezentului, apasă pe rewind și apoi te propulsează direct în viitor.

Inițiat de Gambrinus Vintage în colaborare cu fotograful Miluță Flueraș, Faces Of Creativity surprinde o serie de portrete ale unor personaje care nu au rămas captivi unei singure perioade de timp și care au avut curajul să conecteze trecutul cu viitorul.

Și dacă te-am făcut curios ești invitat pe 27 octombrie, ora 19:00, la Apollo 111 să călătorești în timp alături de Miluță Flueraș, să cunoaști personajele proiectului și să deguști cea mai vintage bere din oraș - Gambrinus Vintage. Totul pe ritmurile lui Electric Brother.

Sursa: GAMBRINUS

Topic-uri

gambrinus pisica patrata street art
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde