Sentința despre avort a unei femei care și-a întrerupt sarcina și nu a mai putut avea copii

Share
516
Tweet

În timp ce bisericoșii și cei cu vederi presupuse liberale se ceartă pe tema avortului, o femeie de 40 de ani care a făcut avort la 30 de ani și care apoi nu a mai putut rămâne însărcinată stabilește plecând de la propria experiență dacă o mamă trebuie să decidă dacă să întrerupă sarcina sau nu.

Marșul organizat, în sâmbăta care tocmai a trecut, în București și alte 284 de orașe din România și Republica Moldova împotriva avortului a atras comentarii din partea tuturor. Moderniștii, pro avort, dau simplist vina pe Biserică pentru opiniile contrare. Ceilalți, credincioșii – unii habotnici, aruncă responsibilitatea uciderii pruncilor pe lipsa de valori a societății actuale. Argumentele tabarelor sunt simpliste și nu oferă soluții la problemele ridicate de adversari.

“E penibil de ușor și chiar prostește să fii pro sau contra de pe margine și să-i faci pe ceilalți proști. Ca să ai dreptul la o opinie inteligentă, trebui să stai de vorbă cu o femeie care a făcut avort”, sunt primele cuvinte ale Claudiei. Ea este un astfel de caz. Este o moldoveancă frumoasă din Galați care s-a mutat în București acum 15 ani, avea vârsta de doar 25 de ani. A fost mereu o femeie independentă, a lucrat din facultate pentru a-și întreține părinții, nu pentru a-și lua haine și pantofi de firmă. Asta deși era bombă sexy, cum se alintă ea.

Și pentru că a fost ambițioasă, a ajuns pe o poziție importantă al unei multinaționale, avea contracte de milioane de euro pe mână. Acum își permitea să-și întrețină familia, adică să cumpere medicamente părinților, să aibă o locuință pe Bulevardul Unirii, la stradă, să călătorească din Londra în Dubai și să meargă la petrecerile din Capitală. Barul-club “Downtown” era unul dintre locurile sale preferate, spune ea. „Asta pentru că acum vreo 6-7 ani acolo veneau foarte mulți expați, străini care lucrează în România. Aveam o prietenă care era înnebunită să fie agățată de străini”, glumește femeia.

A rămas însărcinată

Acolo l-a cunoscut pe el. Nu era expat. Era un român, dar era căsătorit. S-au îndrăgostit amândoi sau așa credea Claudia atunci. El i-a promis că va divorța cât mai repede. “Știu ce o să spuneți, o blondă frumoasă din Moldova care a fost păcălită cu amăgirea clasică cu divorțul. Știam și eu astfel de povești, dar pur și simplu am spus că nu mi se va întâmpla chiar mie. L-am crezut”, adaugă ea.

După câteva luni, aproape un an, a rămas însărcinată. El i-a transmis că nu va fi tatăl, să facă avort că nu recunoaște copilul. A trimis-o la medic să facă chiuretaj. I-a spus că nu va divorța niciodată.

“Eram umilită, disperată și depresivă. Mă pierdusem, am făcut ceea ce el își dorea. De fapt, nu vreau să mint, nici eu nu-mi doream un copil fără tată. Aveam o carieră, multe deplasări în țară, afară. Nu îmi permiteam să fiu mamă singură”, este sinceră Claudia.

Așa că a fost la medic și a făcut avort. De aici înainte vă prezentăm cele mai importante trăiri ale unei femei, cu spusele ei, care a făcut o astfel de procedură care i-a afectat apoi șansele să mai aibă un copil. În final, părerea ei suprinzătoare dacă avortul trebuie sau nu interzis.

“Nu există cuvinte, lacrimi care să poată reda vreodată măcar un sfert din durerea unei femei după un chiuretaj. Și mă refer aici la femeile care vor să fie mame, care vor copil, dar care din diferite motive trebuie să facă avort. O astfel de de decizie nu e așa de simplă ca mesajul pro sau anti avort scris pe un trotuar sau pe o pancartă. Simți că nu esti utilă, goală. Am simțit că mi-am lăsat sufletul acolo și am plecat fără el”, își amintește Claudia.

“Apoi, a urmat o lună în care ajungeam acasă și plângeam. Nimeni nu știa. La muncă toți mă invidiau, mă vedeau puternică. Eu ajungeam acasă și plângeam. Nu plângeam pentru că regretam, plângeam pentru că a trebuit să iau decizia avortului. Nu știam dacă am greșit sau nu”, se întristează gălățeanca.

Apoi, a apărut învinovățirea. “Am început să mă simt vinovată. Nu sunt religioasă, credincioasă, dar cred în Bine. Simțeam că am ucis un suflet. Am citit undeva că dacă botezi un copil devii un fel de părinte spiritual al lui. Așa că am decis să fiu nașa unui copil al unei prietene. Ce pot să spun!? Nu a ajutat la estomparea vinei, dar am ajuns să-l iubesc pe băiețel”, mărturisește aceasta.

“Mi-am jurat apoi că în scurt timp, cât mai rapid să găsesc un bărbat cu care să-mi fac o familie. Așa că am renunțat la ascensiunea în firmă. Nu am mai zburat prin toată țara și prin toată lumea. Stăteam la birou în București și așteptam să-l întâlnesc pe tatăl copilului meu”, glumește Claudia.

În România s-au înregistrat între 1958 –2016 un număr de 22.743.390 de avorturi legale, chirurgicale, doar în spitalele de stat

“Cu timpul mi-am dat seama că nu pot să mai iubesc după ce am făcut un avort din iubire. Poate că în subconștient asta ar fi explicația. La nivel uman simplu, tot ce pot să spun că nu am putut să mai mă atașez de vreun bărbat. Am renunțat la iubire”, susține ea.

Cât despre candidații la poziția de tată, Claudia se amuză. “Bărbații din ziua de astăzi se cred cu toții rebeli, răzvrătiți și unici. Ei nu vor responsabilități, eu vor aventuri fie că recunosc asta, fie că nu. Nu puteam să mai aleg încă o dată greșit, așa că nu am găsit niciunul care să mă convingă. Însă, chiar dacă nu speram să mai iubesc, eram foarte pretențioasă, doar eram încă bombă sexy”, mai încearcă să zâmbească amar Claudia.

Acum doi ani a întâlnit un bărbat lângă care s-a așezat. După multe certuri fără rost, s-au liniștit și s-au mutat împreună. “M-a convins că mă pot baza pe el. Nu știu dacă putem spune că ne iubim, dar ne sprijineam reciproc. Nu este un basm, dar este o viață reală. Eram cât de cât liniștiți împreună. Am decis amândoi să devenim părinți”, anunță Claudia.

După câteva luni, Claudia tot nu rămânea însărcinată. “Așa că am luat decizia să mă duc la medic. Mi s-a spus că de la avort am rămas cu anumite probleme și probabil nu voi mai avea copil. Că nu e sigur, dar cel mai probabil așa se va întâmpla, mai ales că nu mai am de-abia 30 și că am aproape 40 și e mai greu să rămân însărcinată. Când am iești din cabinet, am vrut doar să ajung într-un colț și să plâng. Mă simțeam ca după avort. Nu am fost singură toată ziua, iar acasă mă aștepta el, venise mai devreme. A trebuit să mă prefac încă o zi că sunt veselă că să pot apoi să mp defulez, să plâng. Femeile care vor să fie mame și aud că nu pot rămâne însărcinate, plâng. Au voie”, aproape soptește femeia.

SENTINȚA

Întrebata în legătură cu părerea ei despre avort, dacă trebuie interzis, limitat sau nu, Claudia dă o sentință în cunoștință de cauză, ea fiind o femeie care și-a întrerupt sarcina, iar precedura a lăsat-o fără copii.

“Sincer, sincer, eu regret că am făcut avort. Dar este regretul femeiei de 40 de ani. Femeia aceasta nu ar mai face niciodată avort. Ar lupta și ar găsi o cale să crească copilul. Dar, sunt vorbele unei femei de 40 de ani, care este disperată să fie mamă. Dacă ar fi să iau încă o dată aceeași decizie, și aș fi în situația de la 30 de ani, probabil că aș face-o din nou. Nu este ușor să ai un copil la întâmplare, când nu-ți permiți să stai acasă doi ani sau un an să crești copilul când lucrezi la o corporație. Nu te întorci pe același post, deja alții au avansat în locul tău. Apoi, e și mai greu să fii mamă, dacă nu poți apela la familie să te ajute, ei locuind în alt oraș și fiind și bolnavi pentru a se muta să stea cu copilul. Ca femeie în această situație ești cam prinsă într-o capcană”, este prima parte a argumentației sale. După care continuă rapid.

“Dar ca să nu mai plictisesc, sentința mea, ca să folosesc termenul acesta, este că nu aș interzice avortul. O mamă trebuie lăsată să decidă, chiar dacă decizia este una greșită. Copilul este al ei, nu este al Bisericii, nu al altora. Însă, nicio femeie nu trebuie lăsată să ia decizia asta ușor, fără o minimă consiliere asupra riscurilor sau pentru că e forțată de familie sau iubit. Poate cumva medicul ar trebui să o trimită mai întâi la un psiholog, ar fi mai util ca interzicerea avortului. Nu poate decide nimeni altcineva în locul unei femei însărcinate, însă o putem ajuta să decidă corect înainte de face chiuretajul”, încheie aceasta.

Topic-uri

avort biserică BOR copil
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde