Statul restituie taxa auto, dar în anumite condiții

Share
92
Tweet
Statul vă dă banii de frica UE

După ce ne-a chinuit câțiva ani la rând cu restituirea banilor pe taxe, acum statul s-a gândit și la noi. Astfel că, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

Partea proasta este că nu o face din vreun respect pentru cetățean, ci pentru că este amenințat și el, la rândul lui, de „fratele mai mare”, UE. Actul normativ are în vedere necesitatea armonizării legislației naționale cu hotărârile Curții de Justiție a Uniunii Europene și evitarea posibilei declanșări a unei acțiuni în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru al Uniunii Europene.

Această ordonanță reglementează restituirea, la cerere, a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

Cei care se vor bucura de beneficiile întârziate ale acestui act normativ suntem noi românii care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule.

Și acum țineți-vă bine că urmează statul să ne spună cine sunt beneficiarii. „Beneficiarii sunt contribuabilii care au achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule conform Legii 571/2003 privind Codul fiscal.  cu modificările şi completările ulterioare, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 140/2011, cu modificările şi completările ulterioare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevăzută de Legea nr. 9/2012, și timbrul de mediu pentru autovehicule, prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 37/2014, cu modificările şi completările ulterioare, care nu au beneficiat de restituire pâna la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă  și care vor solicita în scris, organului central fiscal competent, până la 31 august 2018, sub sancțiunea decăderii, restituirea sumelor achitate și a dobânzilor aferente acestora, datorate pentru perioada cuprinsă între data perceperii şi data restituirii”, spun reprezentanții Guvernului.

Condiții de restituire

Dacă ați înțeles ceva din asta, felicitări! Noi, nu!

Modelul cererii va fi aprobat, prin ordin comun, de Ministerul Mediului şi Ministerul Finanţelor Publice, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, iar normele metodologice de aplicare, în termen de 60 de zile.

Restituirea sumelor se realizează, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, potrivit prevederilor Legii nr.207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, astfel:

- pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018;

- pentru  timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

Arată comentariile