Ce caută teroriștii în România? De la Carlos Șacalul la Ibrahim din Mușătești

Share
12
Tweet
Omar Hayssam

Afaceri în agricultură, propagandă islamică pe internet și spionaj în jurul bazelor NATO sunt îndeletnicirile suspecților de terorism care sunt expulzați din România. Doar Osam Hayssam a fost condamnat pentru terorism într-un dosar important; restul, suspectați de astfel de activități, au fost expulzați.

Un arab din Mușătești, județul Argeș, care a avut slabe legături cu atentatul din Paris, din urmă cu doi ani când au murit 17 persoane, a fost reținut ieri de procurori care îl bănuiesc că plănuia un atentat la o bază militară din România. Este vorba de baza NATO din Constanța, din localitatea Mihail Kogălniceanu. “Ibrahim”, așa cum a fost denumit de anchetatori, riscă 15 ani de închisoare pentru acuzația de terorism, pedeapsa putând crește până la 20 de ani în caz de contopire și cu eventuale alte pedepse primite pentru alte infracțiuni.

Ibrahim din Mușătești a devenit terorist într-un penitenciar din Franța

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și ofițerii Serviului Român de Informații (SRI) au colaborat pentru reținerea lui Ibrahim care era monitorizat de doi ani. Anchetatorii români nu au făcut nicio mutare până acum în privința lui “din rațiuni tactice”, a declarat șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Procurorii DIICOT au făcut, joi dimineaţă, percheziţii la domiciliul bărbatului de 39 de ani din Mușătești, județul Argeș. Potrivit anchetatorilor, bărbatul s-ar fi autoradicalizat într-un stat european şi ar fi aderat la gruparea teroristă Stat Islamic. Mai exact, în Franța, unde a fost închis într-un penitenciar unde s-a alăturat unor deținuți islamiști.

Ibrahim

”Ibrahim” a promovat mesaje de susţinere a grupării teroriste, că a avut legătură cu atacurile de la Paris din noiembrie 2015, dar şi că distribuie pe reţelele de socializare imagini cu atacurile organizate de această grupare. În plus, el este suspectat că a transmis jihadiştilor date despre un obiectiv militar din România. În primavara anului 2015, suspectul a mers în zona unui obiectiv militar de pe teritoriul României, observând cu atenţie căile şi punctele de acces, precum şi modalitatea în care acesta este îngrădit.

Spionaj în România

Întors în România, cetăţeanul a desfăşurat, în mod conspirat, acţiuni de documentare detaliată asupra unui obiectiv militar de pe teritoriul României cu scopul declarat de a contribui la organizarea unui atentat terorist la acea bază", arată SRI.

Terorismul este prezent și în România

Terorismul islamic a fost sprijinit de Ceaușescu

Mai multe documente probează că Securitatea lui Nicolae Ceauşescu ar fi ales să colaboreze cu unii dintre cei mai temuţi terorişti ai secolului XX, decât să-i elimine. Este vorba de Carlos Șacalul.

Pe numele său real Ilici Ramirez Sanchez, acesta a devenit la începutul anilor '80 punctul central al unei afaceri criminale, cu rădăcini la Bucureşti. Pe 21 februarie 1981, o bombă exploda la sediul din Munchen al Radio Europa Liberă, postul care critica constant regimul dictatorial de la Bucureşti. Bomba fusese plasată, dintr-o eroare, în apropierea secţiei cehe a radioului. După 1989, anchetele procurorilor germani au indicat că ţinta ar fi fost redactorii români. Atentatul ar fi fost comandat organizației lui Carlos Şacalul, de către regimul de la Bucureşti, prin intermediul unei unităţi ultra-secrete a Securităţii. Scopul acesteia: eliminarea disidenţilor.

Carlos Șacalul

Expulzații și Omar Hayssam

În ultimii ani peste 40 străini au fost declarați indezirabili pentru că reprezentau o amenințare teroristă la adresa României, în ultimii ani, potrivit datelor oficiale ale SRI. Două cazuri importante de terorism cu conexiuni islamice s-au finalizat cu condamnarea celor in cauza, în România, după Revoluție. Unul dintre cele două cazuri îl vizează pe Omar Hayssam.

Curtea de Apel București l-a condamnat, la 13 iunie 2007, pe omul de afaceri Omar Hayssam la 20 de ani de închisoare în procesul în care este acuzat de acte de terorism în legătură cu răpirea celor trei jurnaliști români în Irak.

Omar Hayssam și Mohammad Munaf au fost acuzați de inițiere, constituire și sprijinirea unei asocieri în scopul săvârșirii de acte de terorism prevăzute de articolul 35 din Legea 535/2004.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile