Cine sunt cei mai căutați români

Share
Tweet

Pentru scurt timp, din decembrie și până săptămâna trecută, fostul deputat Sebastian Ghiță a fost considerat cel mai căutat român. Însă, vedeta dispăruților din ultimii cinci ani rămâne Codruț Marta, dat absent nemotivat din martie 2012.

Pe lista celor mai căutați români s-au mai aflat în ultimii ani Ioan Clămparu, interlopul originar din Botoșani care a speriat Spania, Florian Walter, omul de afaceri care s-a ascuns pentru un an în Dubai, sau Omar Hayssam, sirianul condamnat pentru răpirea jurnaliștilor români în Irak. Odată cu capturarea lui Sebastian Ghiță, pe lista celor mai căutați fugari români se află alte nume grele.

Codruț Marta

În momentul “evaporării”, martie 2012, el era directorul de cabinet al lui Sorin Blejnar, fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Marta a dispărut odată cu implicarea sa în gruparea evazionistă care a produs o pagubă de 56 de milioane de euro la bugetul de stat. Din această rețea, conform procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), mai făceau parte Sorin Blejnar și soții Radu și Diana Nemeș.

Codruț Marta

Dosarul dispariției sale este la DNA, procurorul de caz i-a audiat pe Elan Schwartzenberg și Sorin Bejan. Despre soarta acestuia, fosta nora a lui Virgil Măgureanu, șeful Serviciului Român de Informații în anii ’90, a dat declarații la parchet cum că ar fi auzit în casa fostului soț că ar fi fost ucis.

”Din sursele mele, există oameni care au spus că acesta (n.r. Codruț Marta ) ar fi zidit în subsolul unei vile. Am informația de la cineva că există un martor care a făcut această mărturie în cadru juridic și că ar fi fost presat să facă această mărturie”, a spus Alina Petre, fostă Măgureanu.

Cum poate fi declarat mort un dispărut

Pentru a fi declarat mort, este nevoie de două condiții. Una, dispărutul să nu fi dat nicio urmă de viață de peste doi ani, iar cineva din familie să ceară în instanță decesul dispărutului

“În ceea ce priveşte declararea judecătorească a morţii, intră sub incidenţa Codului civil”, ne-au transmis reprezentanții Parchetului anticorupție. Din această precizare reiese că Marta nu poate fi declarat decedat decât la solicitarea familiei într-o instanță de judecată. Orice dispărut de mai mult de doi ani poate fi declarat mort, iar Marta s-a “evaporat” pe 12 martie 2012. Reamintim că fosta soție a lui Marta, Raluca Merfu, a cerut decesul în instanță, însă înainte de a-l “ucide” pe apropiatul lui Blejnar, a refuzat misterios să finalizeze procedura. Fosta nevastă a evitat să plătească un timbru fiscal de 20 de lei care a dus în final la respingerea dosarului.

Andreea Marta nu a încercat până în acest moment să ceară decesul acestuia în justiție, deși Codruț Marta este dispărut de peste cinci ani.

Andreea Marta

Miza aceste decizii, declararea decesului, stă în faptul că martorii și suspecții din acest dosar ar deveni implicați într-un caz de crimă și, dacă s-ar strânge probe, ar putea fi trimiși în judecată. Sorin Blejnar și Elan Schwarzenberg au fost printre cei audiați în cauza dispariției lui Marta.

De la DNA ni s-a transmis doar că procurorul de caz consideră că nu poate face publice probele care ar face lumină privind soarta lui Codruț Marta, pentru că acest lucru ar periclita rezultatul anchetei.

Marko Attila

Fost deputat UDMR, este acum căutat prin Interpol. A fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul despăgubirilor pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăţilor.

Marko Attila

Împreună cu alte persoane ar fi prejudiciat statul român cu 84 de milioane de euro. Fostul parlamentar s-ar ascunde în Ungaria, iar surse judiciare susţin că autorităţile de la Budapesta nu ar fi interesate să-l predea anchetatorilor români.

Omar Mukhles, fratele lui Omar Hayssam

Fratele lui Omar Hayssam. Este condamnat definitiv pentru că l-ar fi ajutat pe terorist să fugă din România. O perioadă ar fi stat în Israel, ţară care nu are tratat de extrădare cu România. Acum acesta s-ar afla în Siria. Chiar dacă aceasta se află pe lista ţărilor cooperante cu poliţia română, războiul civil a tăiat aproape orice cale de comunicare.

Omar Mukhles

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

sebastina ghita ghita hayssam udmr marko atiila fugari urmariti international
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde