Tot ce trebuie să știi despre cancerul de piele, dar și despre cum să ai grijă de pielea ta

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
107
Tweet

E foarte important să ai grijă de pielea ta și să folosești cremă de protecție solară, mai ales că suntem în plin sezon de vară. În spiritul acestui lucru, te invit să #daiplay la video-ul de mai jos:

Și pentru că ne dorim să fii cât mai sănătos și să ai o piele sănătoasă, am stat de vorbă cu doctorul Lucian Russu, medic specialist dermato-venerolog în cadrul Bioderm, București.

Dr. Russu este unul dintre cei mai buni medici dermatologi din România și cel care, în urmă cu 10 ani, a introdus screening-ul pentru depistarea cancerului de piele prin dermatoscopie digitală de ultimă generație.

Cancerul de piele este un tip de cancer mai subestimat decât alte tipuri de afecțiuni oncologice, dar cu o incidență în creștere în toată lumea și în țara noastră, mai ales în rândul tinerilor.

Am stat de vorbă cu doctorul Russu despre această boală, cum o putem preveni, dar și despre ce putem face pentru a avea grijă cât mai mare de pielea noastră. Te invit să te informezi și să citești răspunsurile de mai jos:

Doctorul Lucian Russu

Cât de important este să avem grijă de pielea noastră și de ce?

Uităm adesea că pielea este cel mai mare organ al nostru. Mai mult, pielea este o reflecție a organelor interne, dar nu în sensul în care ne gândim că dacă am pete maronii pe piele, am probleme cu ficatul și așa mai departe.

Dezechilibrarea sistemului imunitar antrenează o serie de probleme de sănătate, inclusiv dermatologice. Lezarea pielii face loc bacteriilor, virusurilor, infecțiilor de tot felul.

Noi ne aflăm într-o conviețuire cu bacteriile, cu virușii, iar pielea este o barieră între om și agenții infecțioși. În momentul în care această barieră s-a rupt, toată conviețuirea s-a terminat, noi devenim o țintă pe care agenții infecțioși o distrug.

Și tocmai pentru că pielea este protecția noastră cea mai mare, ar trebui să avem grijă de ea. Pielea ar trebui să fie primul lucru pe care să îl îngrijim și, totuși, pielea, este ultima la care oamenii se gândesc.

Care sunt principalele reguli pe care trebuie să le urmăm pentru a avea o piele sănătoasă?

Cu cât începem mai devreme să avem grijă de pielea noastră, cu atât mai bine. Iar adolescența este o perioadă foarte bună pentru a începe să ne îngrijim pielea. Primul lucru și cel mai important este curățarea pielii în fiecare zi, dimineața și seara, cu produse adecvate tipului de piele, o hidratare corespunzătoare, la fel, cu produse potrivite tipului de piele, fotoprotecția zilnică, pentru că ne ajută să ne menținem fermitatea pielii pentru mai mult timp și ne ajută în prevenția cancerului de piele.

Se spune că între 20 și 30 de ani există o etapă de pre-îmbătrânire a pielii, iar atunci este momentul când ar trebui să ne gândim deja la o îngrijire anti-aging, terapii de rejuvenare cutanată etc.

Și, pe lângă îngrijirea cosmetică, trebuie să ne uităm și la obiceiurile care ne afectează pielea – consumul de alcool, fumatul, consumul de zahăr – aflat în strânsă legătură cu apariția acneei.

Foto ilustrativ

Vara, când soarele este foarte puternic, avem tendința de a folosi loțiune de plajă doar la mare, atunci când ne supraexpunem la soare. Însă, cât de des și cum ar trebui să aplicăm corect loțiunea de soare?

În principiu, soarele este prietenul nostru. Beneficiile expunerii la soare sunt multiple: ne ajută să ne menţinem un psihic sănătos şi determină sinteza de vitamina D în organism, contribuind la menținerea sănătății oaselor şi a unui sistem imunitar mai puternic.

Principalele probleme care apar în relația cu soarele, îmbătrânirea prematură și dezvoltarea cancerului de piele, provin din excesul de soare. Prima regulă pentru aceia care vor să beneficieze numai de efectele binefăcătoare ale soarelui ar fi evitarea arsurilor solare.

Înroșirea pielii, eritemul, este semn de arsură solară și chiar dacă ni se pare că după înroșire apare un bronz plăcut vederii, ca orice arsură, a produs deja pagube. Este vorba de distrugerea fibrelor de colagen și de formarea de radicali liberi care continuă să afecteze pielea, chiar și după expunerea la soare, și despre mutații genetice care, în timp, sporesc riscul de cancer de piele.

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății consideră că nu există un mod sigur și sănătos de a te bronza. Fotoprotecția zilnică este o regulă, mai ales pentru aceia dintre noi care petrec foarte mult timp în aer liber, iar crema cu factor de protecție solară maxim nu ar trebui să le lipsească în special persoanelor cu pielea, părul și ochii de culoare deschisă, care au o protecție naturală mai scăzută.

În sezonul cald, atunci când soarele "arde" cu putere, este recomandată utilizarea cremelor de protecţie cu factor de 50+ şi reaplicarea acestora o dată la două ore. Cantitatea recomandată de cremă pentru tot corpul este cam de două linguri de produs.

Foto ilustrativ

De ce credeți că este subestimat cancerul de piele, în comparație cu alte afecțiuni oncologice, și cât de tare ar trebui să fim îngrijorați de acest aspect?

Cancerul de piele este subestimat din același motiv pentru care este subestimată și îngrijirea pielii, dar și pentru că nu doare, decât atunci când este prea târziu, sau alte afecțiuni cutanate.

Cu toate acestea, trebuie să știm că, în general, cazurile de cancer de piele sunt grave, iar cazurile de melanom – cea mai agresivă formă de cancer de piele – sunt dramatice, întrucât depistate tardiv, șansele de supraviețuire sunt infime.

Un alt motiv de îngrijorare ține de înmulţirea cazurilor de cancer de piele. În ultimele decenii, frecvenţa melanomului, cea mai agresivă formă de cancer, a crescut de peste 15 ori, afectând din ce în ce mai mulţi tineri.

Dacă până acum câţiva ani nici nu ne uitam la aluniţele tinerilor, acum studiem cu atenţie chiar şi aluniţele copiilor de 7-8 ani. Incidenţa melanomului este în creştere, în ultimii ani, din cauza expunerii repetate la soare, fără protecţie solară, a schimbărilor climatice (subţierea stratului de ozon) şi obiceiului bronzării artificiale, la solar.

Din fericire, melanomul poate fi vindecat, dacă este depistat şi tratat în stadiile incipiente, când este localizat doar în stratul superficial al pielii. În stadiile mai avansate, melanomul se poate răspândi sau metastaza pe cale hematogenă (prin sânge) sau limfatică (prin limfă).

Unitatea Mobilă de Dermatoscopie

Cum se manifestă cancerul de piele și cum putem să-l depistăm din timp?

Primele semne care prevestesc cancerul de piele sunt acele modificări ale aluniţelor - care ţin de culoare, formă, mărime - sau apariţia unor leziuni noi. Multe dintre cazurile de cancer de piele/melanom se dezvoltă pe nevi nou apăruţi.

Aşa că dacă observaţi aluniţe noi sau modificări ale celor preexistente, mergeţi de urgenţă la medicul dermatolog pentru a face o dermatoscopie. De asemenea, dacă aveţi o aluniţă ruptă, sângerândă, consultaţi de urgenţă medicul dermatolog.

Cea mai bună metodă de tratament a melanomului este screeningul. Dacă este surprins în stadii incipiente, cancerul de piele poate fi curabil în proporţie de 100%, un rol important în prevenţie avându-l dermatoscopia – o investigaţie non-invazivă, nedureroasă, care durează nu mai mult de câteva minute.

Dermatoscopia este singura metodă prin care pot fi depistate la timp modificările îngrijorătoare, precanceroase, ale aluniţelor şi poate înclina balanţa diagnosticului de malignitate sau benignitate.

Investigaţia permite examinarea aluniţelor cu o mărire a imaginii acestora de până la 140 de ori, full HD, observându-se microscopic dispoziţia pigmentului şi a vaselor de sange şi permiţând astfel diagnosticarea precoce a melanomului şi a leziunilor precanceroase cutanate.

Foto ilustrativ

Ce este melanomul și cum poate fi tratat?

Melanomul este cea mai agresivă formă a cancerului de piele. Este un cancer care nu doare, nu provoacă stări de rău decât atunci când este avansat, de aceea şansele de supraviețuire sunt mici. Cei afectați sunt, în general, oameni tineri, între 35 şi 55 de ani, oameni activi, cu familii.

Boala are o evoluţie fulminantă și există şanse de supravieţuire de 100%, doar dacă este depistată în stadiu incipient. Descoperit din timp, melanomul se vindecă şi nu lasă sechele.

După consult dermatologic şi dermatoscopie, medicul va decide care este cea mai corectă modalitate de tratament pentru fiecare pacient: cura chirurgicală a formaţiunii, însoţită de examenul histopatologic (biopsia).

Doctorul Lucian Russu

Care sunt principalele mituri legate de cancerul de piele pe care ar trebui să le avem în vedere?

Probabil cel mai cunoscut mit este acela potrivit căruia nu este bine "să umbli" la alunițe. Alte mituri sunt legate de culoarea pielii: dacă am pielea închisă la culoare, nu pot face cancer de piele.

Ceea ce este fals, chiar dacă riscul de a dezvolta cancer de piele este, într-adevăr, mai ridicat în cazul persoanelor cu fototip deschis la culoare.

Un alt mit este legat de forma alunițelor. Oamenii se tem cel mai mult de alunițele ieșite în relief. De fapt, statistic, alunițele care au formă plană sunt cele mai periculoase.

Foto ilustrativ

Când ar trebui să ne îngrijoreze o aluniță și când este cazul să excizăm una?

Orice modificare de formă, culoare, dimensiune a unor alunițe sau alunițele nou apărute, mai ales cele apărute după expunerea la soare, ar trebuie să ne trimită la un consult dermatologic.

De asemenea, traumatizarea unei alunițe crește riscul de transformare malignă, de aceea este recomandat un control al respectivei alunițe.

În urma unei dermatoscopii, cea mai sigură metodă de screening pentru depistarea precoce a cancerului de piele, medicul dermatolog va recomanda pacientului fie excizia, fie supravegherea respectivei leziuni.

Apropo de asta, care este cea mai bună metodă de a exciza o aluniță - cu laserul sau bisturiul - de ce?

Nu există metodă mai bună sau mai rea. Abordarea chirurgicală se folosește în general pentru alunițele sau formațiunile de mari dimensiuni. Ca orice intervenție clasică, chirurgicală, excizia cu bisturiul a unei alunițe durează mai mult decât excizia laser, iar timpul de recuperare este ceva mai lung.

Însă are avantajele ei. Prețul este mai economic, întrucât nu apar costuri legate de valoarea laserului (prețuri de achiziție care variază între 20.000 – 100.000€, iar cele de întreținere anuală de minimum 5000€) sau costuri de consumabile. La acestea se adaugă și trainingul specialiștilor dermatologi, care înseamnă costuri semnificative.

Doctorul Lucian Russu

Excizia cu laserul este adesea preferată pentru alunițele de mici dimensiuni, dar și pentru că permite excizia mai multor leziuni în cadrul aceleiași intervenții. Procedura este minim-invazivă, durează câteva minute, timpul de recuperare este scurt (5-7 zile), iar riscul de formare a cicatricilor cheloide este mai mic decât în cazul intervenției clasice.

Un mit frecvent vehiculat în legătura cu excizia laser a alunițelor este aceea că laserul distruge alunița sau formațiunea și astfel nu se mai poate face biopsia probei.

Acest lucru este complet fals, proba biologica se recoltează la fel în ambele situații, avantajul primordial al laserului fiind acela de sigilare a vaselor de sânge imediat, în urma secționarii, făcând ca sângerarea postintervențională să fie minimă, iar posibilitatea de migrare a celulelor în țesuturile învecinate - minimă, deci reducerea semnificativa a recidivelor – cu importanță decisivă în tratamentul formațiunilor maligne. Costurile sunt semnificativ mai mari decat în chirurgia clasica.

În funcție de particularitățile fiecărui caz, medicul va face cea mai bună recomandare în ceea ce privește modalitatea de abordare. Este extrem de importantă informarea corectă a pacientului înainte de o intervenție de acest gen de către medicul dermatolog sau chirurg plastician despre eventualele riscuri, inclusiv formarea de cicatrici.

Și este bine de știut și că cicatricile țin de cele mai multe ori de propriul țesut. Foarte importante sunt și controalele dermatologice periodice de prevenție, dar și postintervențional.

Unitatea Mobilă de Dermatoscopie

Știu că la spitalul Bioderm din Pipera se pot face screening-uri gratuite - cum putem să beneficiem de aceste servicii?

Desfășurăm anual campanii de prevenție pe care le anunțăm în mass media.

Punctul central al spitalului Bioderm este o unitate modernă de dermatoscopie digitală de ultimă generație Foto Finder, cu ajutorul căreia cancerul de piele poate fi depistat în faze incipiente.

Unitatea de dermatoscopie digitală cu lumină polarizată, cu tehnologie Crystal View, asigură un screening de cea mai bună acuratețe pentru toate tipurile de cancer de piele, inclusiv pentru cea mai agresivă formă a acestuia – melanomul.

Acesta are posibilitatea de a mări imaginea alunițelor/leziunilor de 140 de ori, oferind imagini de cea mai înaltă precizie, fiind, la ora actuală, singurul dermatoscop din lume care are încorporată o cameră full HD, ajutându-i astfel pe medici să facă diferența mult mai ușor între leziunile benigne și cele maligne.

Pacienții din toată țara au acces gratuit la aceste servicii realizate cu tehnologie de top, la standarde internaționale, spitalul aflându-se în contract cu Casa de asigurări de sănătate.

Aceștia pot beneficia de excizie gratuit, decontată de Casa de asigurări de sănătate, în baza unei trimiteri de la medicul de familie sau de la un medic specialist, aflat în contract cu Casa de asigurări, în baza cardului național de sănătate.

Serviciile medicale sunt decontate în limita fondurilor disponibile, după epuizarea fondurilor, pacienții putând beneficia de servicii în regim "fee for service" sau în baza unei asigurări private de sănătate.

Foto ilustrativ

Am aflat despre unitatea mobilă Melanoma Mayday. Ce ne puteți spune despre acest proiect?

Este o inițiativă privată, unică în Europa, de depistare a cancerului de piele prin dermatoscopie digitală, care derulează campanii de prevenție la sediul marilor companii cu sute de angajați în beneficiul acestora. Este un proiect care este implementat de peste 5 ani și care până acum, în cadrul activității sale, a investigat peste 8.000 de persoane.

Din experiența pe care o aveți, cum se raportează românii la aceste screening-uri și cât de preocupați sunt să se verifice preventiv?

În ultimii ani, în măsura unei mediatizări mai intense în direcția prevenției, am rămas suprins plăcut să văd că vin pacienți să îmi ceară control de alunițe înainte să plece în concediu și să se expună la soare, sau la finalul sezonului de plajă, vin pacienți să vadă dacă au apăut modificări ale nevilor pigmentari. Dar încă mai avem de lucrat în direcția educației pentru prevenție.

Foto ilustrativ

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

cancer cancer de piele piele grija
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde