Totul despre Ideo Ideis - nu doar un festival de teatru, ci și event-ul prin care Alexandria renaște

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
156
Tweet

Ideo Ideis este un festival de teatru care a luat naștere în Alexandria, în 2006, la inițiativa unor puști de liceu care voiau să aducă teatrul în orașul lor, oraș în care nu exista nici măcar un cinematograf.

Evenimentul a devenit mult mai mult decât un festival de teatru și, în prezent, propune un program concentrat pe 7 zile de educație alternativă, prin ateliere care dezvoltă abilitățile tinerilor și prin interacțiunea directă cu personalități din cultură și din societatea civilă care le pot fi îndrumători.

Ideo Ideis

Ideo Ideis - obiective

Festivalul are 2 obiective majore:

- educația alternativă prin artă în rândul adolescenților din România

- consolidarea comunității locale prin revitalizare culturală.

Ideo Ideis - baze și concept

Festivalul crede în cauze și principii (creșterea nivelului cultural în rândul tinerilor, formarea reperelor, interacțiunea între tineri, încurajarea creativității) și le aplică prin idei inovatoare, minți creative și exprimare artistică.

Ideo Ideis

Ideo Ideiseste un punct de întâlnire între mari oameni de cultură, tineri din toată țara care vin în fiecare an la Alexandria să participe la festival, tineri care fac voluntariat, vizitatori prezenți an de an pe parcursul festivalului, localnici, autorități locale și companii care aleg să sprijine festivalul.

Aici este locul unde tinerii artiști sunt susținuți și promovați prin parteneriatul cu U.N.A.T.C. "I.L.Caragiale" București. Ideo Ideis a crescut organic și mândru, chiar dacă în primii 10 ani a fost organizat 100% în regim de voluntariat.

DramaClub Botosani

Ne place pentru că este un eveniment responsabil, angajându-se să răspundă nevoilor comunității și asumându-și principii transparente de guvernanță.

Și, așa cum era de așteptat, nu suntem singurii care credem asta. Ideo Ideis este susținut de: Marcel Iureș (Președinte de onoare al festivalului), Cătălin Ștefănescu, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu, Marius Manole, Pavel Bartoș, Ofelia Popii, Dorina Chiriac, Șerban Pavlu și mulți alții.

Conceptul evenimentului este construit în jurul ideii de mentorat și este inspirat de discursurile TED. Printre speakerii edițiilor trecute se numără Adrian Ghenie, Andi Moisescu, Horia Colibășanu, Alexandru Tomescu, Șerban Țigănaș, Cristian Lascu, Horia Roman Patapievici, Aneta Bogdan, Mugur Ciumăgeanu, Dan C. Mihăilescu și Ada Teslaru.

Anathema-Short film, un nou scurtmetraj în regia Andreei Borțun

Ideo Ideis - structură

Structura are la bază conceptul de educație alternativă prin artă. Uite despre ce e vorba mai exact:

Spectacolele de teatru tânăr

În urma preselecției, în această secțiune intră an de an 9 trupe (8 trupe de teatru de liceeni din țară și una din Alexandria). Pe parcursul a trei zile, acestea prezintă pe scena Ideo Ideis, în fața mentorilor, spectacolele cu care s-au înscris.

#teenspirit, Teatrul Excelsior Bucuresti

Atelierele de teatru tânăr

Pe parcursul primelor 3 zile de festival, membrii trupelor participante și adolescenți din Alexandria care se înscriu individual iau parte la atelierele Ideo Ideis, ateliere coordonate de actori și regizori. Se lucrează, în funcție de nivelul fiecărui grup, de la exerciții specifice anului I actorie (jocuri de autocunoaștere, de echipă), la improvizație și lucru pe personaj.

Ideo Ideis

Atelierele de măiestrie

Formatul Ideo Ideis cuprinde și ateliere de scriere creativă, dans, film, muzică, fotografie, care își propun dezvoltarea specifică a participanților, prin crearea unui context de lucru complet. Printre trainerii edițiilor trecute se numără: Florin Fieroiu, Vava Ștefănescu, Mihaela Michailov, Bogdan Georgescu, Nicu Alifantis, Nicolae Constantin Tănase, Irina Sârbu, Raul Kusak, Aforic.

Ceremonia de încheiere a celei de-a 11-a ediții de Ideo Ideis

Formare de formatori

Această secțiune a fost lansată în 2013 și are ca obiectiv facilitarea accesului trainerilor și coordonatorilor de trupe la noi metode de educație alternativă.

Această secțiune își propune dezvoltarea continuă atât a participanților, cât și a celor care îi pregătesc. Printre trainerii edițiilor trecute se numără: Toby Clarke (National Youth Theatre, Londra), Uta Plate (teatrul Schaubuhne, Berlin), Mugur Ciumăgeanu și Erwin Simsenshon.

Ideo Ideis

Spectacole invitate

Într-un oraș fără o clădire-teatru, Ideo Ideis aduce anual spectacole de teatru profesionist. Printre spectacolele prezente de-a lungul timpului se numără:

- Păi despre ce vorbim noi aici, domnule?, Teatrul ACT (cu Marcel Iureș și George Mihăiță)

- XXL, Teatrul ACT (cu Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu)

- Sunt un orb (cu Horațiu Malaele)

- Măscăriciul (cu Horațiu Mălăele, Nicolae Urs)

- Zaruri și cărți, Teatrul Metropolis (cu Florin Piersic Jr.)

- Profu’ (cu Răzvan Vasilescu)

- Furtuna (regia Victor Ioan Frunză)

- OO!, Teatrul Tineretului Piatra Neamț (regia Alexandru Dabija)

- Femeia care și-a pierdut jartierele, Teatrul de Comedie București (cu Horațiu Mălăele și George Mihăiță, regia Silviu Purcărete).

Din 2013, Alexandria se bucură de un spațiu nou, o scenă de debut care susține tinerii actori profesioniști - Conciato. Astfel, în fiecare seară, în cadrul Ideo Ideis se joacă spectacole în paralel în cele două locații oficiale ale festivalului.

Raluca este profesor de balet, dans contemporan și jazz dance, dansator și coregraf

Cinemateca târzie

Această secțiune presupune, pe lângă vizionarea propriu-zisă a filmelor, antrenarea participanților în discuții alături de moderatorii cinematecii, cu scopul educării spiritului lor critic.

Edițiile trecute i-au adus la Alexandria pe Cristian Tudor Popescu, Florin Șerban (laureat al Ursului de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin), Andrei Gorzo, Tudor Giurgiu (Președintele Festivalului de Film Transilvania - TIFF), Andrei Gruzsniczki, Marian Crișan (Palme d’Or pentru scurtmetraj, Cannes), Nae Caranfil, Adrian Titieni, Nicolae Constantin Tănase.

Seara povestitorilor

O seară dedicată poveștilor de succes! Personalități din lumea business, arhitecți reputați, muzicieni de renume, psihologi sau oameni de branding vin la Alexandria să le împărtășească participanților istoriile lor profesionale.

Regatul, Famous Art

Masterclass-urile Ideo Ideis

Masterclass-urile Ideo Ideis sunt concepute pe formatul unui dialog relaxat între invitați și public.

Scopul lor este de a aduce în fața participanților, profesioniști din domeniul artistic, pentru a împărtăși perspective și idei, pentru a dezbate împreună și a crea un proces de "învățare" simetric bilateral.

Printre speakerii edițiilor trecute se numără Victor Rebengiuc, Vlad Ivanov, Adrian Titieni, Mihaela Sîrbu, Mihai Gruia Sandu, Marcel Iureș, Marian Râlea, Florin Piersic Jr., Mirela Oprișor, Dragoș Bucur, Mimi Brănescu, Gianina Cărbunariu.

#teenspirit, Teatrul Excelsior Bucuresti

Evenimente conexe:

Ideo Ideis include o serie de activități dedicate comunității:

Spectacole pentru copii

Spectacole stradale

Proiecții de film indoor și în aer liber - atât pentru adulți, cât și pentru copii

Expoziții și vernisaje

Atelierele Art&Play - pentru copii și părinți

Art&Play este un mini-modul intensiv de art-terapie și dezvoltare personală, adresat copiilor cu vârste cuprinse între 7-11 ani și părinților lor.

De asemenea, programul include atât sesiuni de lucru cu părinții, cât și ateliere de parenting, axate pe conștientizareastilului parental.

Atelier de dans cu Roxana Nicolae

Ce s-a întâmplat în cei 12 ani de Ideo Ideis:

De la 500 de spectatori (2006) la 10 000 de spectatori (2016)

De la 10 la o medie de 40 de trupe de liceeni care aplică pentru participarea la festival

De la 2 spectacole în 2006 la o medie de 16 spectacole invitate începând cu 2014

Un total de 27 de reprezentații de spectacole de teatru stradal în 2016

20 povestitori invitați în ultimii 6 ani

Peste 120 de voluntari în 2016

Atelierele Art&Play

30 de membri permanenți în comitetul de organizare

Știri în cele mai importante publicații de cultură și la cele mai importante posturi TV din țară

O medie de 1000 de apariții in presa scrisă și online în ultimii 7 ani

Ediții dedicate "Jos Pălăria" (Pro TV, în 2010), "Garantat 100%" (TRV1, 2009 și 2012), TVR Cultural (2010) și TVR 2 (2011 și 2012), "Top Cultura" (TVR 1, 2014), Apropo TV (2016)

7 concerte în ultimii 3 ani: The MOOoD, The Amsterdams, Robin And The Backstabbers, The Pixels, Fanfara Transilvania, URMA, ArgEnTango

4 ediții de Colaj, gazeta neoficială a festivalului, realizată împreună cu echipa SUB25

9 seri de proiecții în aer liber realizate în parteneriat cu Caravana TIFF începând din 2014.

Ideo Ideis

IDEO IDEIS XII:

Pentru ediția a XII-a, Ideo Ideis merge mai departe în misiunea educațională și se concentrează pe educația civică a adolescenților: uneltele care îi pot ajuta să devină adulți responsabili și autonomi.

Va fi lansată campania "Pe tine cine te minte?":

- O expresie puternică și directă care traduce într-un limbaj simplu nevoia de informare și de autonomie.

- O întrebare cu care să rezoneze tinerii care simt că sunt tratați ca niște copii de către adulții din jurul lor și de către media.

- O invitație la a regândi lucrurile pe care le iau ca atare fără să le chestioneze, cum ar fi stereotipurile culturale.

- Un teaser de impact care își găsește răspunsul în modul în care este declinată campania de comunicare.

Păpuși uriașe, Famous Art

Execuția campaniei:

Tema este una foarte complexă, iar tinerii sunt foarte receptivi la mesajele transmise vizual, așa că această campanie va fi tratată prin ilustrație.

Sorina Vazelina - zona culturală, activistă, bandă desenată

Alex Nimurad - zona de advertising, fashion/design

Maria Zurbagiu - zona de cultură alternativă, muzică, skate, graffiti.

Cei 3 ilustratori vor declina un mit sau un stereotip pe care l-au luat ca atare în adolescență, bazându-se pe experiența personală.

Nightingale, Famous Art

Se anunță câteva zile pline și mega interesante, așa că ar fi cool să-ți treci în calendar perioada de 07-13 august. Ne vedem la Alexandria, mkey?

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

ideo ideis festival teatru alexandria
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Extinde