Trei ani de la tragedia Colectiv. Cum s-a schimbat (sau nu) România de atunci până azi

Share
12
Tweet

Vineri, 30 octombrie 2015. O seară ca oricare alta în București, una specială pentru trupa Goodbye to Gravity, care își lansa noul album într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Acolo era amenajat Colectiv, un club de care poate nu mai auziseși vreodată, dar care acum trezește imagini cumplite la simpla rostire a numelui.

Totul a pornit de la artificiile aprinse în timpul concertului, amplasate mult prea aproape de buretele inflamabil folosit pentru antifonare. Neatenție, nepăsare, inconștiență. Flăcările au înghițit aproape instant întreaga încăpere, lăsând în urmă 26 de victime, alte 38 murind ulterior prin spitalele nepregătite pentru un dezastru de asemenea proporții.

Foto: Alin, via Wikipedia | ro.wikipedia.org/wiki/Fișier:Club_Colectiv_05.11.2015_(4).jpg

Au urmat rețineri, arestări, demisii, acuzații, dar mult prea târziu. A fost nevoie de o tragedie pentru ca autoritățile să se trezească la realitate, să verifice cine respectă măsurile de siguranță și cine nu, să arunce un ochi peste condițiile din spitale. Și, totuși, ancheta e încă în desfășurare, la trei ani de la incendiu.

S-a schimbat ceva în acești trei ani? S-a schimbat România în vreun fel, pozitiv sau negativ, ca urmare a incendiului din club Colectiv? Am pus întrebarea asta mai multor români, ca să înțeleg cum văd ei situația și cum a fost afectat fiecare de tragedia din 30 octombrie 2015.

Răzvan, VFX Supervisor / Artist efecte speciale:

„Nu am văzut vreo schimbare. Pe moment, s-a acționat închizând toate barurile subterane pe motiv că nu aveau destule ieșiri, dar statul și proprietarii nu au făcut niciun efort să rezolve problemele și să redeschidă barurile. Aceeași situație s-a aplicat mai târziu și pe bulevard, folosind tragedia ca o scuză să închidă toate magazinele din zona Magheru și lăsându-le în paragină, astfel afectând și imaginea orașului. Mi se pare că, la fel ca oricare alte probleme, s-a rezolvat pe jumătate pentru a evita critici pe moment.

La nivel personal, am fost bulversat. Am pierdut doi amici în acel incendiu. Cel mai mult pot spune că m-a convins să studiez mai mult locațiile în care ies, să văd dacă există destule ieșiri în caz de incendiu etc. Și asta e ceva ce, la punctul ăsta, a devenit o chestie instinctuală”.

Foto: hepta.ro

George Vasiliu, membru USR:

„Eu personal nu văd o schimbare reală. Faptul că acum se pune un afiș la intrare care zice că un local funcționează fără autorizația de la ISU arată capacitatea statului român de a impune niște reguli pentru siguranța noastră. Atât poate în acest moment să facă statul român în materie de prevenție, să îți zică să pui un afiș. Iar pe partea de tratare și îngrijire autoritățiile merg pe politica lui <<Doamne ferește să nu se întâmple în mandatul nostru>>.

Eu am intrat în politică în acești ani pentru că până acum a avut loc doar o rotire a cadrelor în politică. Au plecat ei ca să vină tot ei. Voi candida la Consiliul General și mă voi implica cum pot să rezolv problemele comunității pentru că cei care sunt acum în sistem sunt incompetenți”.

Gloria, jurnalist:

„La trei ani de la Colectiv, nu observ în continuare în România formarea unei culturi a siguranței. Cred că lipsa acestei culturi a siguranței a fost una dintre cauzele majore ale tragediei Colectiv. În continuare românii nu au stingătoare în casă. În mașină evită să poarte centura. Frica de amendă în continuare e mai mare decât frica de un accident cu consecințe asupra propriei integrități fizice. Dar nu într-atât de mare încât să respecte regula. Pe șantiere nu se poartă căști de protecție, în mare parte din zgârcenia patronilor. În continuare lumea comandă medicamente pe internet din surse nesigure. Patronii de la Colectiv au ignorat tot ce se putea în materie de asigurat siguranța fizică a clienților. Și ei, și artificierii. Pe de altă parte, la trei ani de la Colectiv, autorizațiile de funcționare a cluburilor nu se mai dau doar pe propria răspundere a proprietarilor, deci e un pas înainte. Probabil proprietarii de cluburi sunt acum ceva mai conștienți de pericolul incendiilor. Dar too little, too late.

La nivel strict personal, modul în care autoritățile au manageriat tragedia mi-a adâncit sentimentul de neîncredere și nesiguranță în țara mea”.

Foto: Eugen Simion, via Wikipedia | zh.wikipedia.org/wiki/File:Colectiv_5.JPG

Aila, analist financiar:

„La 3 ani de la Colectiv, România nu s-a schimbat... Aceeași mizerie este în continuare în spitale, în școli. Da, și-au dat demisia câțiva care acum își pregătesc reintrarea în politică, își fac nou partid și - dacă te uiți - au susținători. Cui îi mai pasă de morții ăia? Meh, s-au închis câteva baruri și au dat legea antifumat. Dar s-au redeschis și au pus semn că intri pe propria răspundere, gen. Oamenii s-au enervat puțin, au ieșit în stradă și aia a fost. Stau și se dau eroi pe Facebook, dar în rest se resemnează. Sunt de apreciat câteva inițiative mai răsărite, cum ar fi <<Fără penali>>, dar cam atât...

Pe mine m-a afectat indirect. O prietenă foarte bună și-a pierdut iubitul acolo. Am suferit cu ea și cu restul oamenilor. A fost oribil”.

Ana, Freelance Art Director:

„Din păcate, ce s-a întâmplat în Colectiv nu a avut efecte decât pe termen foarte scurt. Și, când spun efecte, mă refer la problemele care ar fi trebuit să se rezolve subit. Au ieșit niște oameni în stradă care au reușit, pentru o perioadă scurtă, să schimbe guvernul, alții (foarte puțini patroni de cluburi) și-au dat seama câte vieți au pus și ei în pericol ani de-a rândul și s-au aliniat normelor... și cam atât. Nu s-a schimbat nimic în bine, ba chiar observ că în țara asta toate frâiele le au escrocii. Alunecăm într-o groapă din care nu ne va mai scoate nimeni, nici Europa, nici nimeni.

Tragedia asta m-a schimbat în sensul în care, cu fiecare zi trecută de atunci, îmi doresc să plec cât mai repede de aici, din țară, și să nu îmi las copiii să fie afectați de un sistem bolnav și mizerabil.

În rest, gânduri bune victimelor din Colectiv și apropiaților lor, pentru că au îndurat la propriu Iadul pe pământ. Și nu mă refer numai la acea seară, ci și la tot ce a urmat pentru ei...

Singura noastră șansă este revoluția! Corupția, prostia, indolența chiar ucid! #eunumairezist”.

Foto: hepta.ro

Mădălina, Social Media Manager:

„După părerea mea, România ori a rămas la fel ca în 2015, ori situația stă și mai rău ca acum trei ani. Dacă tragedia s-ar repeta în prezent, sunt destul de sigură că ar fi același număr de victime. Suntem prinși într-un soi de time loop din care, zic eu, ne vom trezi doar atunci când ne vom fi săturat să tot vedem oameni suferind/murind din cauze absurde, care puteau fi prevenite de autoritățile statului.

Mă gândesc destul de des la noaptea de 30 octombrie 2015, mai ales pentru că împart aceleași gusturi muzicale și aceeași vârstă cu cei care au fost acolo atunci. Puteam să mă mă aflu și eu acolo și nu știu dacă aș mai fi apucat ziua de azi. Cert e că am ajuns să îmi apreciez mai mult viața. Am realizat cât de ușor pot rămâne fără ea. De asemenea, sunt mai atentă la cei dragi, profitând de orice moment cu ei”.

Ana, jurnalistă:

„Mi-ar fi plăcut să spun că România s-a schimbat după acești 3 ani, că lucrurile sunt mai bune aici, acum. Dar nu. România nu este într-un loc bun, dar parcă nu și-a pierdut speranța. Tragedia de la Colectiv nu a fost în van, o lecție se va trage, o schimbare majoră se va produce, chiar dacă nu acum.

Încă sunt oameni care luptă, care strigă, care-și doresc binele. Chiar dacă au trecut 3 ani și ancheta nu s-a terminat, chiar dacă țara noastră este condusă de oameni care o distrug încet și sigur, eu cred că, la un moment dat, va fi bine. Aș vrea să cred că noaptea neagră de la Colectiv va aduce lumină.

Cât despre mine, cred că m-a făcut mai atentă la ieșirile de siguranță din locuri, deși nu pot spune că am devenit paranoică. Cred că m-a învățat că totul trebuie să aibă un sens și că toate acele suflete n-au suferit și n-au murit degeaba.

Mi-ar plăcea să cred că m-a învățat să apreciez mai mult prezentul și să mă bucur de acum, deși încă mă pierd prin lucruri neimportante”.

Foto: instagram.com/cofetaria

Maximilian, arhitect:

„S-au înăsprit în construcții măsurile de verificare la incendiu și se lungesc foarte mult proiectele. În schimb, calitatatea efectivă a clădirilor nou realizate nu cred că e cu mult îmbunătățită. În plus, sunt nenumărate spații comerciale care nu respectă prevederile necesare de siguranță și de aceea au afișate panouri cu <<Acest spațiu funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. În materie de spitale, condițiile nu par să se fi îmbunătățit. Dacă se mai întâmplă un asemenea accident, rata mortalității din spitale s-ar putea să fie la fel de mare, din cauza infecțiilor intraspitalicești”.

Daniel, inginer software:

„Tragedia de la Colectiv și lanțul de evenimente care au urmat au adus la ordinea zilei dialogul legat de problema corupției în România. Cred că lumea a conștientizat în final efectele corupției și ale aplicării selective a legilor, neajunsurile sistemului medical și - mai presus de toate - a scos la iveală incompetența celor care decid cum <<funcționează>> țara asta - Guvernul.

Tragedia nu m-a schimbat. Am avut noroc că nimeni din cunoscuții mei nu se aflau în acea seară în Colectiv. Cu părere de rău, la cum funcționează treburile în România, mă așteptam ca un eveniment de genul să se producă”.

Momentul aprinderii artificiilor în Colectiv Foto: Monitorul de Cluj | monitorulcj.ro/actualitate/54852-statistici-dure-peste-50-localurile-inchise-tragedia-colectiv-au-fost-redeschise#sthash.Dkgw5nTW.dpbs

Răzvan, videographer:

„După Colectiv a apărut iluzia unei schimbări în societate pe care mulți dintre noi o așteptam de mult. Din păcate, oamenii doar au profitat de acest moment ca să își vadă interesul: politicieni mânjiți cu rahat dinainte și-au dat demisia folosind acest pretext pentru a arăta cât de demni sunt ei, dar revenind rapid în spațiul public; habotnici l-au văzut pe Dracu’ în seara aia; conspiraționiști au văzut toate agențiile secrete la un loc care au făcut să cadă guvernul sau nu știu ce. A fost într-adevăr un lucru foarte bun că s-a vorbit de spitale și ce se întamplă în ele, dar din păcate efectul rezultat nu a schimbat mai nimic, decât scandal și alte conspirații.

România nu a fost pregătită pentru Colectiv. Nu știu dacă altă țară ar fi fost pregătită, dar sunt sigur că în Europa nu există atâtea bacterii rezistente la antibiotice și cred că sunt suficiente locuri într-un oraș de peste 2 milioane de locuitori, suficiente spitale și îngrijire specială pentru arși, cât să nu moară pe capete din cauza bacteriilor pe care le-au contractat ulterior în timpul spitalizării.

Pe mine pe termen scurt m-a șocat și m-a făcut să ies în locuri mai aerisite. Am început să realizez cât de mult riscam când ieșeam în subsoluri, gen fostul Expirat sau Club A, unde dacă s-ar fi întâmplat ceva asemănător nu mai erau supraviețuitori. Mi-a reconfirmat prostia și demagogia oamenilor din România și, nu în ultimul rând, m-am simțit neputincios și fără perspective în această țară care la fix un an diferență s-a dus la vot din frica faptului că ne sunt dezrădăcinate valorile. Nu știu cum se interpretează psihologic treaba asta, dar am impresia că sindromul Stockholm s-a inventat în România”.

Ioana, farmacistă:

„Evenimentul Colectiv a avut un impact atât asupra statului, cât și asupra cetățenilor. Și îndrăznesc să afirm asta deoarece mai multe instituții de stat s-au sesizat, a fost ca un semnal de alarmă, care a impus organizației ISU, dar și altora care au obiective derivate, să fie mai alerte, în sensul de a respecta procedurile necesare și de a le actualiza sau suplimenta corespunzător. Singurul regret rămâne acela că a fost nevoie de o tragedie pentru asta.

În ceea ce mă privește, am devenit mult mai conștientă de potențialele pericole care se pot afla oriunde. Consider că, după ce s-a întâmplat în Colectiv, avem de învățat și de pus în aplicare tot ceea ce ține de prevenire, dar și să fim mai pregătiți pentru urmări.

Spitalele nu erau pregătite pentru așa ceva. Încă nu sunt și nu știu când vor fi. Încă avem superbacterii în spitale, iar asta nu se datorează atât negijenței personalului medical, cât neputinței, întrucât nu primesc fondurile necesare tuturor cheltuielilor pentru a acoperi aparatura și materialele de care au nevoie.

Trist e că părea genul de concert la care aș fi mers dacă nu aș fi avut alte planuri. Prietenul meu a avut colegi din firmă care au murit acolo. Am avut o profă asist. univ. care ne ținea laboratoarele și a spus că a tresărit când a auzit, pentru că frecventa localul și avea flashback-uri cu momentul în care ea propunea ca grupul să stea la masa cea mai îndepărtată de ușă, pentru că era un loc ceva mai retras. Presupun că toată lumea a rămas într-un fel sau altul afectată de eveniment. Unii mai mult decât alții”.

Sebastian, jurnalist:

„Cred că România s-a schimbat prea puțin după Colectiv. Nepermis de puțin. Am ajuns iar în situația cu <<merge și așa>>, iar asta se vede peste tot. Singurul lucru bun este că unii dintre noi se gândesc și la alții, fără să îi cunoască personal, iar apoi încearcă să le facă viața mai bună.

Dar nu este destul. Avem încă probleme grave în spitale, mușamalizări și zero vinovați. Acei vinovați nu ne vor aduce înapoi cei 64 de oameni pierduți în Colectiv și nu ne vor face viața mai bună punctual. Dar vor învârti rotițe care vor arătă că trebuie să plătești pentru nedreptățile făcute. Până atunci, nu ar trebui să mai meargă <<și așa>>. Dar totuși merge...

Am început să fiu mai atent în locurile în care merg și să citesc cu mai multă atenție orice avertizare, contract și act care îmi ajunge în față. O maturizare necesară, care ar fi trebuit să vină de la sine, dar care a sosit prin răul pe care l-au pățit alții. Am ajuns fix ca orice român care își păzește buzunarele în Elveția. Acolo nu te fură nimeni, dar tu ești cu ochii în patru, că așa ești obișnuit din țară. Nu e neapărat rău, dar nici nu este o viață normală”.

Foto: Facebook/Rodica Anghel | facebook.com/rodica.anghel.562

Marius, șofer autobuz STB (fostul RATB):

„Nu mi se pare că s-au schimbat prea multe lucruri în România, exceptând poate faptul că niciun proprietar de club nu va mai face greșeala de a antifona pereții interiori cu burete neignifugat și că de atunci nu se mai fac show-uri live ce includ artificii, făclii sau alte surse de foc... cel puțin la concertele la care am mers eu de-atunci, nu am mai văzut așa ceva.

Personal, tragedia nu m-a schimbat în mod semnificativ, dacă vorbim de activitățile mele curente. Merg la cele 2 baruri preferate, unde se ascultă rock, la cluburile unde-s concerte. Desigur, regret enorm ceea ce s-a întâmplat în Colectiv. Nu numai pentru faptul că aveam acolo câțiva cunoscuți care au murit și alți câțiva care au scăpat - însă vor avea tot restul vieții cicatrici fizice și psihice-, ci și faptul că toți acei tineri au murit din nepăsarea statului, din lipsa de reguli sau din cauza nerespectării lor.

Inițial am zis că nu voi mai merge într-un club unde nu există mai mult decât o ieșire din incintă, pentru a evita situația de a ne bloca în uță, în cazul unui incendiu, însă după aproximativ 2 ani, am făcut și asta, când am vrut să văd niște trupe live. Însă până nu vor exista niște persoane condamnate pentru acea tragedie, familiile și prietenii celor care au pierit în acel incendiu nu se vor simți împăcați. Normal, condamnările nu-i vor readuce la viață pe cei decedați, însă este extrem de frustrant ca după 3 ani să nu existe niciun vinovat”.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

colectiv comemorare 3 ani club colectiv tragedie bucuresti 30 octombrie 2015 romani intrebari fabrica pionierul goodbye to gravity victime
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Extinde