USR-istul George Vasiliu ne spune cum putem împiedica distrugerea Parcului IOR, care urmează să fie îngropat sub beton

Share
98
Tweet
George Vasiliu Foto: facebook.com/USRGeorge

Nu putem permite ca o treime din verdeața IOR-ului să fie sacrificată de dragul unui nou mall sau al vreunui complex rezidențial.

Săptămâna asta am aflat12 hectare din Parcul Alexandru Ioan Cuza (fostul IOR) al Capitalei urmează să fie acoperite în proporție de 70% cu beton. Asta pentru că în Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al Sectorului 3, zona respectivă nu figurează ca spațiu verde. În schimb, e etichetată CB3, ceea ce înseamnă că pe suprafața ei se pot construi Mega Image-uri, clădiri de birouri, hoteluri, cafenele, cazinouri, locuințe, mall-uri etc. Poți citi pe larg aici cum s-a ajuns la situația asta incredibilă.

Vestea asta atrage cu sine o mulțime de întrebări: Ce anume se va construi, concret? Când? Cine poate împiedica distrugerea parcului? Cetățenii de rând au vreo putere în sensul ăsta? Ca să ne lămurim, am stat de vorbă cu George Vasiliu, membru USR și student în anul IV la Arhitectură. El e cel care a atras atenția în Social Media asupra măgăriilor care se pregătesc în IOR.

NOIZZ: Faptul că zona respectivă e etichetată CB3 nu-i o noutate. În afară de faptul că Maria Cocoru a obținut în ianuarie certificate de urbanism pentru împrejmuirea terenului, de unde știm că se va construi într-adevăr ceva acolo?

George Vasiliu: Vedem în PUG că de mult timp se voia să se construiască ceva acolo. Încă din anii 2000, iar atâta timp cât documentul care dictează modul în care Bucureștiul se dezvoltă spune negru pe alb că se dorește un „pol terțiar”, înseamnă că e liber la construit. Acum apare și în PUZ-ul coordonator din sectorul 3, lucru care mă face să cred că se dorește o intervenție majoră acolo. Aceasta e viziunea primăriei pentru acel teren în momentul de față: 70% beton și regim de înălțime de 20 m, conform PUZ Nicolae Grigorescu.

Ai informații cu privire la un plan concret (ce anume și când se va construi acolo)?

Se poate construi aproape orice, un proiect concret nu știu să existe. Dar rămâne riscul ca o intervenție să afecteze în mod negativ zona. Nu trebuie să ne împotrivim construcțiilor făcute cu cap.

Pe lângă faptul că s-ar reduce drastic spațiul verde, ce urmări ar avea pentru Parcul IOR construirea unui mall sau a unui ansamblu rezidențial acolo?

Este posibil ca zona să fie revitalizată. Zona unde se află în prezent ParkLake este vie. Dar totodată putem ajunge să fim sufocați, iar o intervenție mare să ajungă la faliment foarte repede. Avem un PUG vechi de aproape 20 de ani. De ce nu sunt întrebați cetățenii din zonă ce vor, iar apoi elaborat un concurs? Zona nu poate să fie lăsată în paragină.

Parcul IOR Foto: Adi Dobre | facebook.com/adi.dobre1

Fostul arhitect-șef al Sectorului 3, Ștefan Dumitrașcu, spunea că doar Guvernul și Consiliul General al Municipiului București pot cere exproprierea terenului pentru ca el să redevină domeniu public. Sunt șanse să se întâmple asta?

Lipsa de transparență a Primăriei mă obligă să răspund cu: „nu știu”. Dacă există voință politică, orice se poate.

Există situații asemănătoare în Tineretului, Herăstrău sau vreun alt parc din Capitală?

Dacă ne uităm la proporții, acest caz este unic în București. 10 hectare într-o zonă foarte valoroasă. Acest teren poate să fie o adevărată mină de aur pentru dezvoltatorul potrivit.

Parcul IOR Foto: Crislia, via Wikimedia Commons | commons.wikimedia.org/wiki/File:Parcul_Titan_IOR_Alexandru_Ioan_Cuza_Bucuresti_Bucharest_Romania_park_04.JPG

Ai spus că USR va participa la dezbaterea publică de pe 1 octombrie ca să se opună distrugerii parcului. Pe lângă discuții, ce va face concret USR în acest sens?

Vom decide împreună , noi am cerut dezbaterea publică și sperăm ca acolo să avem parte de un dialog constructiv.

Ce pot face bucureștenii de rând pentru a împiedica distrugerea parcului IOR?

Să vină la dezbaterea publică sau să ne trimită mesajul lor pe problema parcului IOR, ca mai apoi consilierii USR să ridice problema atât în primăria de sector, cât și cea generală.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile