De ce crede un medic psihiatru că testele medicale sunt uneori minunea care salvează o viață

Share
19
Tweet

Unul dintre medicii psihiatri români, Marcel Șarpe, vrea ca publicul să înțeleagă secretele studiilor clinice, așa numitele experimente medicale, teste de care se teme mai toată lumea.

Doctorul psihiatru Marcel Șarpe susține că România riscă să rămână mult în urma altor state pentru că studiile clinice au devenit din ce în ce mai rare din cauza reticienței pacienților, dar și a medicilor de a testa noi medicamente. Afirmațiile sale, mai mult sau mai puțin surprinzătoare, au fost făcute în cadrul Conferinței internaționale de boli mintale “In and out of your mind” care se desfășoară la Galați între 11 și 14 mai. Este primul eveniment de acest gen care se desfășoară în România și Europa de Est. Conferința are parte de 400 de invitați, iar în cadrul evenimentului care se desfășoară până duminică la Galați au loc prezentări de cursuri, work-shop-uri, comunicări orale și sesiuni poster.

Marcel Șarpe în cadrul conferinței "In and out of your mind" din Galați

Dar să revenim la Marcel Șarpe, focșăneanul este unul dintre puținii medici care au luat o poziție publică pro testele medicale chiar după scandalul studiilor clinice ilegale de anul trecut. Reamintim că în iulie 2016, medicul psihiatru Delia Podea, de la Spitalul Județean din Arad, a fost trimisă în judecată pentru 148 de fapte de fals în înscrisuri şi abuz în serviciu. Ea a făcut teste clinice pe pacienţi cărora le-a falsificat semnăturile, pentru a încasa mari sume de bani de la sponsori, firme de medicamente.

“Atunci, s-a acreditat ideea că toate studiile clinice sunt ilegale, că se fac tratamente ilegale pe pacienți. Ministerul Sănătății nu a reacționat. Percepția a fost că toți medicii psihiatri fac teste ilegale, așa ceva nu e cazul. Această percepție face ca studiile clinice din orice domeniu să se desfășoare și mai greu”, a adăugat Marcel Șarpe. Care este adăvărul care contează despre testele medicale, în opinia psihiatrului, și pe care populația nu-l cunoaște.

Prezentarea testelor

Subiectului care urmează să-și dea acordul în vederea participării la studii clinice i se face o prezentare amănunțită a testelor și medicamentelor pe care urmează să le primească.

Subiectul nu știe dacă ia un placebo sau medicamentul testat

Pentru ca testele să fie cât mai reușite, subiecții la studiile clinice nu știu dacă primesc cu adevărat medicamentul testat sau un placebo, adică un produs fără niciun efect.

Nu se fac teste multe în România

“Deși există percepția că la noi în țară sunt foarte multe teste de medicamente pe oameni, adevărul este că numărul acestora este foarte mic față de alte state dezvoltate”, a precizat Marcel Șarpe.

Românii nu știu ce înseamnă studiile clinice

Mai mult, medicul a atras atenția că în multe state dezvoltate, autoritățile își asumă rolul de a prezenta publicului, prin campanii de informare, avantajele și procedura unor astfel de studii clinice.

Analize complete

Pacienții au parte, printre altele, de analizele medicale complete care le pot descoperi alte afecțiuni de care subiecții nici nu știau. “Am întâlnit pacienți care au participat la studii clinice și în cadrul analizelor au descoperit și și-au tratat afecțiuni de care nu știau”, a precizat acesta.

Testele clinice nu sunt văzute cu ochi buni de români

Studiul clinic se poate termina oricând

Unii pacienți sunt reticienți să semneze pentru a intra într-un studiu medical pentru faptul că se tem că apoi nu se mai pot retrage. “Indiferent că se simte bine sau nu se simte bine în decursul studiului clinic, subiectul se poate retrage oricând. Acest lucru trebuie bine cunoscut”, a mai spus acesta.

Studiile clinice pot fi minunea

Marcel Șarpe susține că studiile clinice sunt uneori singura șansă a unor bolnavi care se află în stadii avansate ale unor boli și care nu își permit tratamente scumpe în străinătate sau în țară, dar pot beneficia de tratamente gratuite în cadrul acestor studii.

El a atras atenția că uneori nici acești pacienți nu vor să intre în studii clinice pentru că au în minte imaginea că vor deveni cobai a unor experimente groaznice. “Pacientul trebuie să știe că și după ce își dă acordul să fie pacient într-un studiu clinic, el poate renunța oricând”, a mai explicat acesta.

UN POPOR DEPRESIV

Reamintim că România este în fruntea statelor europene privind multe dintre boli, printre care și cele psihice. Conform datelor prezentate de European Health for All Databases, cu o incidenţă a bolilor mintale de 1.403,75 cazuri la 100.000 locuitori, România se află pe locul doi în Europa după Estonia. Anual se raportează circa 300.000 de noi cazuri, ceea ce ne plasează pe locul 2 în UE. Cele mai intilnite sint depresiile legate de slujba, de problemele conjugale, si de neajunsurile financiare. Datele Organizatiei Mondiale a Sănătății arată de altfel că 10% dintre locuitorii României sunt diagnosticati cu probleme mintale.

Topic-uri

Marcel Șarpe psihiatru conferință galați
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde