Pagini de citit: Obosit de viață, obosit de moarte. Un roman despre un suflet care a refuzat o societate ridicolă

Share
33
Tweet

Romanul scriitorului chinez Mo Yan, unul dintre cei mai apreciați creatori literari ai momentului, pictează un portret al unei societăți absurde, cea a colectivizării chinezești, în care până și un porc, un bou sau un măgar dau dovadă de mai multă umanitate și personalitate, chiar dacă se află în mijlocul oamenilor.

Unul dintre puținii prieteni pe care îi am l-a lăudat așa de mult pe de acum celebrul scriitor chinez Mo Yan, unul dintre mai la modă autori contemporani, încât am cumpărat romanul atunci când am vizitat un târg de carte.

„Obosit de viață, obosit de moarte” este o operă impresionant de simplă. Dar tot ce simplu e așa de imposibil uneori.

Cu „simplu” mă refer la stilul direct de a povesti. Rapid, concis, toate informațiile sunt puse pe masă, în fața cititorului, chiar și atunci când se descrie o luptă magică între vânători și o grupare paramilitara de porci mistreți bine antrenați.

Nu este un roman de citate

Mo Yan nu a gândit o carte de citate. În cele 731 de pagini cu greu poate să fie găsit un citat care să se agațe de memoria cititorului. Așa că amatorii de replici de senzație, de metafore pot fi aparent dezamăgiți. Nu prea au ce sa posteze pe site-urile de socializare pentru a impresiona publicul virtual. Însă, întreaga carte este o alegorie, scenele romanului sunt ele însăși metafore. Ca un mic amănunt, romanul a fost scris în doar 42 de zile și a fost publicat prima dată în 2006.

Unul dintre puținile cititate care vine să zugrăvească neliniștea care iese din paginile cărții este: „Jupane, chiar am fost nevinovat. Dar pe lumea asta câți nu au fost nevinovați în zecilea astea de ani”.

Mo Yan (dreapta), sursa Columbia University

Câ gândul la Marquez

Cum la modă sunt comparațiile, romanul „Obosit de viață, obosit de moarte” poate fi pus alături de „Un veac de singurătate” a lui Gabriel Garcia Marquez. Stilul și locația sunt diferite. Este tot o epopee magică a unei societăți dezumanizate.

Dar, să respectăm autorii și operele și nu abuzăm de comparații. „Obosit de…” prezintă prin ochii a doi naratori schimbările petrecute în societatea chineză de la sfârșitul anilor ’40 a secolului trecut până la începutul noului mileniu. Șase decenii de povești magice și umane trec prin fața lectorului.

Și ce poate fi mai bulversant decât să citești cum personajul principal al cărții, Ximen Nao, moare încă din primele pagini. Acesta era un cel mai bogat om din satul Ximen. Este ucis în 1948 atunci când începe răscoală comunistă denumită de „Eliberare” a Chinei. Deși era un om care susține ca nu făcuse rău la niciun om, este ucis tocmai de sătenii pe care-i ajutase.

În spatele personajelor, China comunistă

Viata personajelor are loc pe un fundal al unei Chine aflată mereu în schimbare, iar scriitorul nu uită să prezinte cu umor, sarcasm sau cu neputință evoluția statului chinez de la perioada de eliberare, la cea revoluționară (1966-1976) până la cea de deschidere și reforma de după 1979. Ca un mic exemplu, ascensiunea în structurile comuniste a lui Ximen Jinlong, fiul lui Ximen Nao, este stopată când acesta scapă o insignă cu Mao Zedung în bălegar. Dar schimbările atroce ale Chinei, între 1950-1980, sunt redate cele mai bine printr-un personaj, Lan Lian.

Mao Zedung, revolutionar

Delirantul capitol al porcului Ximen

Beneficiem de ideea transmigrației sufletului din religiile zonei, scriitorul chinez își reînvie personajul care revine la viață mai întâi ca un măgar care devine și cel care povestește cititorului acțiunea. Și deși are sufletul și amintirile lui Ximen Nao, măgarul are și porniri și dorințe de animal. Asa ca povestea de dragoste a măgarului cu o magarita este memorabilă.

Dar cum viața măgarilor este mai scurtă în comparație cu cea a oamenilor, sufletul lui Ximen Nao trece apoi într-un taur, porc, câine și apoi maimuță. Odată cu viața de câine, accentul nu mai cade pe orânduirea comunistă, ci pe relațiile interumane moderne. Se trece de la rural la urban, la fel cum face întreaga China. Trădări, divorțuri, iubiri interzise, toate sunt puse în prim-plan în timp ce sunt povestite de un câine.

Dar să ne întoarcem la perioada când era porc. Ximen Nao evadează din cooperativa unde era vier de praslila și ajunge pe o insuliță, ostrov, unde devine șeful porcilor. Aici dezoltă o adevărată societate, mistreții vor duce o luptă pe viață și pe moarte cu oamenii pentru supremația ostrovului. Înainte de lupta finala, Ximen este înlăturat de la putere de un porc mistreț. Este un capitol delirant în simțuri. Autorul zugrăvește o luptă între porcul Ximen și un mistreț pentru titlul de vier de prăsilă al fermei satului, o rivalitate acerbă presărată cu acțiuni murdare din partea ambilor.

Pentru a nu plictisi cititorul, naratorul se mai schimba și, în funcție de capitol, uneori este Lan Jiefang, fiul lui Lan Lian, argatul de încredere al lui Ximen Nao, care după decesul acestuia s-a căsătorit cu o concubina a stăpânului, Yingchun.

Obosit de viață, obosit de moarte

Personajul monumental

Lan Lian este personajul monumental al cărții. Prin el scriitorul prezintă drama, ridicolul și lipsa de conținut a reformelor agrare comuniste care au dus la colectivizare. Lan Lian a fost singurul țăran care a ales sa nu treacă la colectivizare, însă si-a pus familia să facă asta pentru a nu suferi alături de el. Timp de cinci decenii, Lan Lian și a săpat singur pământul, care în final se micsorase la un mu și șase fen. Pământul lui a devenit, cu trecerea timpului, cimitirul familiei. A acceptat sa fie batjocorit de tot satul, de apropiați, familie, copii, sa trăiască în mizerie doar pentru a menține vie ideea ca un om poate fi liber.

Lan către Jinfang: „După ce mor, nu-i nevoie de sicriu, nici de fanfară și nici sa vina prietenii și rudele, rostuieste o rogojina de trestie, infasoara-ma în ea și ingroapa-ma în liniște și fără zgomot”.

Boul este un personaj cu personalitate la Mo YAN

Statornicia

Dacă am menționat un personaj monumental, sa aduc aminte și de scena în care un bou se poartă mai demn ca oamenii. Ximen Nao se întoarce a doua oară ca bou, fiind animalul lui Lan Lian. Acesta nu ii pune belciug, nu îl bate și are grija de el ca și cum ar ști că are un suflet de om. Toată familia lui Lan Lian trece la asociația colectiva, inclusiv fiul Ximen Jinlong, fiul lui Ximen Nao, și Lan Jiefang, propriul său fiu.

În cele din urma este obligat să-și cedeze și taurul la asociație, însă în prima zi de munca la colectivizare, boul se așează pe pământ cu privirea spre Lan Lian care își lucra micul ogor.

Ximen Jinlong începe sa bată boul, care avea sufletul propriului său tată, pentru a-l convinge să fie un animal care nu mai lucrează doar la individual. I se alătură tot cei prezenți la muncă, altfel spus – aproape tot satul, iar animalul este bătut cu cruzime. Deznodământul scenei se afla doar în carte, însă trebuie remarcat ca scriitorul a ales ca întâmplarea aceasta să-l aibă ca narator pe Lan Jinfang și a evitat sa fie prezentat de taur care era bătut de propriul sau fiu cu ură și dispret. Semn ca Mo Yan nu a căutat sa erupă de sentimente sufletul cititorului.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

carte scriitori recomandare carte
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Extinde