5 locuri din România atât de înfricoșătoare încât poți filma un Horror (și chiar s-a filmat)

Share
37
Tweet
Foto ilustrativ Foto: Shutterstock

Nu, Castelul Bran nu figurează deloc în listă, chiar dacă e un simbol românesc al supranaturalului. O să-ți zic imediat de ce.

Ieri am făcut o mică excursie la Mogoșoaia, să calc pe urmele Călugăriței Demonice Valak la invitația celor de la Vertical Entertainment. Am făcut un mic tur al împrejurimilor palatului, am aflat unde s-au filmat diverse scene din „The Nun” și mi-am satisfăcut câteva curiozități la o sesiune de Q&A la care a participat – printre alții - Cristi Bostănescu, directorul de producţie de la Castel Film.

În caz că n-ai înțeles nimic din ce-am zis până acum, „The Nun” e cel mai nou spin-off din Universul Cinematografic „The Conjuring” (Trăind printre Demoni). E filmat aproape integral în România și, cu toate că acțiunea e plasată în Abația Cârța din Țara Făgărașului, echipa s-a deplasat printr-o groază de locuri diferite ca să filmeze horror-ul anului. Dacă vrei să citești mai multe despre film, găsești aici recenzia mea. Dar hai să nu mai pierdem timpul și să trecem odată la „locațiile” românești pe care Warner Bros. le-au considerat ideale pentru a turna un Horror.

Te-ai aștepta ca în vârful listei să fie Castelul Bran. Normal, casa lui Dracula, landmark-ul cu care Bram Stoker a îngrozit lumea în 1897 când a scris povestea vampirului, obiectivul turistic preferat al străinilor care vin în România. Dar nu o să-l includ deloc în top, pentru că – după cum a spus și Bostănescu – castelul e impresionant din exterior, dar interiorul nu-i deloc practic pentru turnarea unui film. Culoarele sunt înguste, spațiul de manevră e redus, totul e înghesuit, deci automat ai prea puțină libertate creativă.

Abația Cârța

Foto: Otto Schemmel, via Wikipedia.org

Chiar dacă acțiunea din „The Nun” se petrece la Abația Cârța, nu s-a filmat aici. Asta pentru că din așezământul monahal medieval nu a mai rămas astăzi mare lucru, mănăstirea fiind desființată încă din 1474. Dar tocmai faptul că-i o ruină îi conferă un aspect straniu și-ți lasă impresia că locul ăsta a văzut multe dubioșenii de-a lungul timpului.

Castelul Corvinilor

Foto: Flickr/Giuseppe Milo

Cetatea medievală a Hunedoarei e unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din toată țara. La cât de frumos e și cât de bine a fost întreținut, puteau lejer să filmeze și seria „Harry Potter” aici, folosind castelul pe post de Hogwarts. „Ne aflam în inima Transilvaniei, am coborât din mașină și am privit pentru prima oară în viață un castel. Era atât de frumos încât mi-a tăiat respirația”, povestește scenaristul Gary Dauberman prima lui vizită în Hunedoara. Superb, într-adevăr, dar pe întuneric n-ai cum să-l vizitezi fără să privești constant peste umăr și să te simți privit din umbră la tot pasul.

Castelul Bethlen

Foto: The Moth King, via Wikipedia.org

Situat în vestul Transilvaniei, în satul Criș, Castelul Bethlen e opera aceluiași arhitect medieval care a proiectat și Castelul Corvinilor. Având același stil, realizatorii filmului au tras aici o grămadă de cadre care să completeze scenele filmate în Hunedoara.

Cum orice castel medieval are nevoie de o legendă pe măsură, se spune că Bethlen ar fi bântuit de o contesă care a luat-o razna din dragoste neîmplinită și s-ar fi sinucis.

Tot aici a fost construit special pentru „The Nun” cimitirul în care se petrece una dintre cele mai înfricoșătoare scene din film, dar nu o să intru în spoilere.

Fortul Mogoșoaia

Foto: romaniatv.net

După ce-a terminat de filmat în Transilvania, echipa din spatele „The Nun” s-a mutat la Mogoșoaia pentru ultima piesă din puzzle. Au explorat baza militară abandonată, care avea tuneluri pentru mănăstire care duceau către cripte. S-au plimbat prin labirintul coridoarelor subterane înguste, pline de mucegai și întunecate, adică ideale pentru filmarea Horror-ului. Nu mai lipsea decât agățarea în pereți a unor cruci întoarse, ceea ce au și făcut, pentru ca decorul să fie perfect (în sensul rău).

Conacul de piatră de la Herești

Foto: pxhere.com

Dacă Warner Bros. n-ar fi primit acordul să filmeze la Mogoșoaia, directorul de producție Cristi Bostănescu recunoaște că varianta de rezervă ar fi fost Conacul lui Udriste Năsturel de la Herești. Situat la numai 30 km de București, în județul Giurgiu, conacul a fost ridicat în 1644 și funcționează acum în regim de muzeu. Aici s-ar fi filmat scenele de început cu orfelinatul, adică momentul crucial în care facem cunoștință cu protagoniștii Horror-ului.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile