10 lucruri pe care nu le știai despre lifturi

Share
26
Tweet
sursă foto: captură YouTube.com

După ce am văzut noua reclamă la Toortitzi, ne-am gândit, bineînțeles, la felul în care am reacționa dacă am rămâne noi blocați într-un lift mai mult de câteva minute.

Apoi am stat și am contemplat la faptul că nu știm prea multe despre lifturi, așa că am zis să aflăm mai multe. Am făcut o scurtă documentare și a ieșit această listă cu chestii interesante pe care nici tu nu le știai despre lifturi:

1. Lifturile există pe această planetă de foarte mult timp. De exemplu, în anul 80, Colosseumul din Roma avea 24 de lifturi care erau puse în funcțiune de 200 de sclavi.

2. Așa se face și că Italia este una dintre țările cu cele mai multe lifturi pe cap de locuitor, dar nu este prima din lume. Italia e devansată doar de Spania, care este țara cu cele mai multe lifturi din lume: 19,8 lifturi la fiecare 1000 de locuitori.

3. Însă, oamenii nu au fost întotdeauna atât de deschiși la minte în ceea ce privește transportul vertical. Pe la începutul anilor 1900, existau foarte multe griji în ceea ce privește lifturile, iar doctorii chiar vorbeau de „maladia liftului”, o condiție cauzată de mișcarea bruscă a organelor interne atunci când liftul se oprește brusc.

4. Mersul cu liftul este considerat unul dintre cele mai sigure mijloace de transport din lume. Doar 26 de decese pe an sunt cauzate în toată lumea de defecțiuni ale lifturilor.

5. Tot prin anii 1900, lifturile erau considerate camere mișcătoare, de aceea erau decorate cu candelabre, mobilă și covoare. De asemenea, pasagerii stăteau în fotolii confortabile așteptând să fie catapultați în următoarea cameră.

6. În lifturi a început să se pună muzică abia prin anii 1920, cu scopul de a-i calma pe pasagerii care foloseau liftul pentru prima dată.

7. Un lucru a rămas constant de când a fost inventat liftul: întotdeauna nu ne-am simțit în apele noastre într-un lift. De exemplu, bărbații nu știau dacă trebuie să-și dea jos pălăria în prezența femeilor atunci când intrau într-un lift, pentru că nu erau siguri dacă liftul este sau nu o cameră.

8. În zilele noastre, majoritatea celor care merg cu liftul evită să facă contact vizual cu ceilalți pasageri.

9. Dacă n-ar exista lifturi, orașele nu ar mai arăta deloc în felul în care arată acum, pentru că dezvoltarea pe verticală a clădirilor s-ar limita la 5-6 etaje.

10. La fel cum există reviste despre mașini, așa există și reviste dedicate lifturilor și iubitorilor de lifturi. Una dintre ele se numește Elevator World și poți citi în ea ultimele știri despre lifturi sau despre cea mai recentă tehnologie în materie de deplasare pe verticală.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile