25.000 de români au murit din cauza aerului poluat, dar tot nu facem nimic în privința asta

Share
39
Tweet
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ Foto: hepta.ro

Panică maximă după publicarea unui nou raport european. Trebuie să ne mutăm cu toții la țară, în creierii munților, dacă vrem să trăim suficient încât să chelim sau să albim.

Agenţia Europeană de Mediu (AEM) tocmai a publicat un raport atât de îngrijorător, încât te-ar putea motiva să te lași definitiv de fumat. Nu de alta, dar la cât de poluat e aerul pe care-l respirăm zi de zi, fix fum de țigară ne mai lipsește.

Calitatea aerului în Europa — Raport 2018” arată că numai în România s-au înregistrat 25.400 de decese premature în 2015, din cauza poluării cu particule PM2,5.

Stai, ce-i aia? PM2,5 sunt pulberi în suspensie, particule fine de cel mult 2,5 microni, care provin din praful de pe stradă, noxele centralelor industriale și țevile de eșapament. Particulele astea se instalează adânc în plămâni și inflamează încontinuu țesutul pulmonar. Pe termen lung, mizeria asta îți crește șansele de a face boli cardiovasculare și o tonă de afecțiuni pulmonare. Practic, e otravă pentru organism, otravă prezentă în aerul din România într-o proporție mult peste valorile recomandate de UE.

Foto: hepta.ro

422.000 de oameni au murit prematur în întreaga Europă în 2015 din cauza particulelor PM2,5, iar în țările membre UE – 391.000.

Principalul vinovat e traficul rutier, după cum spune Hans Bruyninckx, director executiv al AEM: „În ceea ce priveşte poluarea aerului, emisiile generate de transportul rutier sunt adesea mai dăunătoare decât cele provenite din alte surse, deoarece aceste emisii au loc la nivelul solului şi tind să se producă în oraşe, aproape de oameni. De aceea, este atât de important ca Europa să îşi dubleze eforturile pentru a reduce emisiile din transport, energie şi agricultură şi pentru a investi în a le face mai ecologice şi mai durabile”.

Cică în ultimii ani s-a constatat o îmbunătățire a calității aerului, dar una foarte mică și foarte lentă. În România, situația nu-i deloc promițătoare: la cum se defrișează în prostie, abuziv și fără o viziune pe termen lung, o să rămânem în curând fără copaci care să filtreze aerul. De București nu mai zic. E al zecelea cel mai poluat oraș din Europa, dar Firea investește în autobuze pe motorină, se încearcă îngroparea sub beton a unei treimi din parcul IOR, aerul de la metrou e de 10 ori mai nociv decât prevede legea...

N-avem nicio șansă, în ritmul ăsta. E cazul să ne punem bani deoparte pentru o căsuță de chirpici la țară, unde să bem și să mâncăm totul bio, iar singurul praf pe care-l inhalăm să fie cel lăsat în urmă de căruțe.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile