5 mituri despre piraterie pe care să nu le mai crezi de-acum încolo

Share
65
Tweet
Mituri despre pirateria online (foto: 123rf.com)

Pirateria online e un fenomen complex despre care mulți își dau cu părerea, chiar dacă nu-l înțeleg pe deplin. În felul ăsta se nasc o groază de mituri pe care trebuie neapărat să le demontăm. Let’s begin, shall we?

Download-ul este ilegal

Nicio lege nu îți interzice să descarci chestii de pe net, chiar dacă sunt protejate prin dreptul de autor. Ilegal este upload-ul, pentru că așa le dai mai departe altora un material care nu-ți aparține. Articolul 139 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor spune așa:

„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 4 ani sau cu amendă punerea la dispoziţia publicului, inclusiv prin internet sau prin alte reţele de calculatoare, fără consimţământul titularilor de drepturi, a operelor sau a produselor purtătoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricanţilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel încât publicul să le poată accesa în orice loc sau în orice moment ales în mod individual.”

Downloading (foto: pixabay.com)

Bun, deci data viitoare când iei un torrent, tot ce trebuie să faci este să nu rămâi la „seed” după descărcarea fișierului și ești în siguranță. Corect? Greșit. Așa ajungem la următorul mit.

Dacă nu stai la „seed”, nu uploadezi nimic, deci ești 100% safe

Tu poți să ștergi torrent-ul imediat după ce ți se descarcă fișierul, dar deja e prea târziu – tot ai uploadat. Asta pentru că download-ul și upload-ul se petrec simultan. Poți să te convingi singur de asta verificând statusul unui torrent în timp ce se descarcă. Pe lângă coloana „Down Speed” ai și una intitulată „Up Speed”, iar valoarea trecută acolo nu e zero.

Fals (foto: imgflip.com)

Practic, torrenting-ul e ilegal prin definiție. Asta nu e valabil și pentru programele de tip peer-to-peer, cum sunt oDC sau DC++. Explic imediat, iar cu ocazia asta mai demontăm un mit.

E ilegal să folosești programe gen oDC sau DC++

Spre deosebire de uTorrent, programele de file sharing peer-to-peer delimitează clar download-ul de upload. Găsești un user care are fișierul pe care-l vrei, îl descarci și aia e. Problema e că nu poți descărca nimic decât după ce pui și tu la dispoziția altora niște fișiere. Pragul minim este de 500 MB. Dacă bagi la „Shared” materiale cu copyright care nu-ți aparțin, încalci legea. Dacă pui ceva făcut de tine (un filmuleț, să zicem), poți dormi liniștit.

Torrenting e cea mai riscantă formă de piraterie

Din nou, fals. Avantajul torrenting-ului este că nu uploadezi fișiere întregi, ci doar fragmente din el, un anumit număr de MB din mărimea totală. La fel fac și alți „pirați”, iar efortul vostru colectiv se concretizează într-un fișier complet. Fragmentarea asta a distribuitorilor îngreunează procesul monitorizării activității lor online. În schimb, se pot afla IP-urile utilizatorilor.

„Sunt cu ochii pe tine” (foto: imgur.com)

La programele de file sharing de tip peer-to-peer, monitorizarea e mai ușor de realizat. Asta pentru că transferul unui fișier presupune implicarea a doar doi utilizatori, câte unul de fiecare parte a firului metaforic. Din punctul ăsta de vedere, programele precum DC++ sau oDC sunt cele mai riscante. În schimb, dacă ai populat folderul „Shared” doar cu materiale produse de tine, metoda asta de piraterie devine cea mai safe.

Pirateria afectează întotdeauna negativ vânzările

Deși se aplică în majoritatea cazurilor, legea asta nu e universal valabilă. Spre exemplu, în cazul muzicii putem spune fix contrariul: pirateria boost-uiește vânzarea albumelor muzicale.

Jonathan Lee de la Queen's University (Canada) a studiat relația dintre piratarea albumelor muzicale și vânzarea legală a acestora și a descoperit chiar un efect pozitiv în mediul online: „Relația variază în funcție de mediu – partajarea de fișiere scade vânzările operelor fizice, dar boost-uiește vânzările operelor în variantă digitală ale artiștilor de top, ceea ce sugerează că efectul word-of-mouth (viu grai) este extrem de relevant pentru piața digitală”. Practic, în cazul ăsta, pirateria funcționează ca o formă de advertising gratuit pentru artiști și le crește popularitatea.

Piraterie (foto: pixabay.com)

Dar hai să nu tragem concluzia greșită și să zicem că pirateria e bună. Din păcate, situația nu e la fel de roz pentru toate industriile cum e în cazul muzicii. Producătorii de software au mult de suferit de pe urma pirateriei online. În China, spre exemplu, se estimează că 77% dintre programele pentru calculator sunt obținute ilegal. Și ce dacă? Păi... În 2011, Microsoft a avut încasări mai mari în Olanda decât în China. Șocant, având în vedere că vorbim despre o populație de 16 milioane vs. una de 1,3 miliarde.

Încasările reduse pot conduce la dificultăți în plata salariilor, ceea ce se concretizează în scăderea numărului de locuri de muncă. Deci, oricum ai da-o, în ansamblu e de rău.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile