În spatele acestei poze, cu cel mai iubit urs de la Zărneşti, se ascunde o dramă cumplită

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
235
Tweet
Max

Poate părea o simplă poză cu un urs din sălbăticie, ajuns la maturitate, aflat în căutare de hrană, pentru că urmează să intre în hibernare. Însă, adevărul este unul foarte diferit și trist.

El a fost Max, cel mai iubit urs din rezervația de la Zărnești, iar până a ajunge la sanctuarul Libearty viața sa a fost transformată într-un adevărat iad de către niște oameni lipsiți de orice urmă de umanitate.

Max a fost ținut 9 ani legat cu lanțul de un copac de pe drumul spre Peleș, spre amuzamentul turiștilor. Pentru a-l face obedient și dependent de ajutorul omului, stăpânul i-a bagat andrele în ambii ochi, orbindu-l pe viață.

Dinții i-au fost piliți sau scoși, ghearele tăiate, iar în hrană i se puneau sedative, pentru a fi cât mai blând.

De asemenea, anii petrecuți pe cimentul rece din fața Castelului Peleș, fără dreptul de a merge și de a se mișca în voie, și-au pus amprenta asupra sănătății lui. Max suferea de artroze și avea probleme mari cu picioarele din spate.

În ultima perioadă din viață a paralizat.

Max a fost salvat în urmă cu 13 ani de Asociaţia Milioane de Prieteni şi adus la sanctuarul de la Zărnești. Aici s-a putut bucura de libertate și de un tratament uman, alături de alți urși salvați.

S-a încercat operarea lui la Braşov, cu specialişti oftalmologi pentru animale mari din Statele Unite, pentru a i se reda vederea, dar nu s-a putut face nimic.

„Pentru noi este o mare pierdere, dar faptul că acum este acolo alături de Maya, primul urs datorită căruia s-a construit rezervaţia, şi faptul că noi am făcut tot ce s-a putut este o mângâiere”, a declarat Cristina Lapis, preşedinte Asociaţia Milioane de Prieteni Braşov.

Dacă vrei să ajuți, poți intra pe ampbears.ro iar de acolo poți afla cum urșii din rezervație pot deveni membri familiei tale.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile