Adevărul din spatele filmulețului viral în care un pui de urs urcă un munte plin de zăpadă

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
311
Tweet
Ursuleț

Internetul a fost foarte impresionat de determinarea unui pui de urs care urcă un munte plin de zăpadă, pentru a ajunge la mama lui.

Ursulețul încearcă și încearcă și încearcă, iar la un moment dat chiar ajunge foarte aproape de vârf, doar ca mama lui să fac un gest disperat, iar el să alunece la baza muntelui.

Momentul este unul destul de periculos, deoarece puiul se prinde în ultima clipă de o stâncă, iar apoi începe să urce iar. Dacă nu ar fi fost acea bucată lipsită de zăpadă, nu cred că am mai fi avut parte de un final fericit.

Filmarea asta a devenit virală acum, dar a fost filmată în această vară, de către Dmitry Kedrov, pe coastă mării Ohotsk din Rusia. Chiar dacă Marele Internet a văzut partea pozitivă și drăguță din acest filmuleț, oamenii de știință și-au exprimat îngrijorarea, în ceea ce-l privește, deoarece consideră că viața puiului a fost pusă la risc, din cauza omului.

Ursuleț

Practic, întreg momentul a fost filmat cu o dronă (care nu este absolut deloc subtilă și silențioasă, așa cum ar putea crede unii), iar în clipa în care puiul s-a apropiat de creastă, drona s-a apropiat și ea, iar asta a făcut-o pe mama-bear să reacționeze, din frică, deoarece a crezut că viața puiului ei este pusă în pericol.

Tot legat de drone este și motivul pentru care urșii bruni din video au accesat acel drum - de obicei, mamele cu pui evită astfel de trasee, așa cum putem înțelege cu toții de ce.

"Mi-e foarte greu să mă uit la acest filmuleț. Arată foarte puțină înțelegere din partea operatorului de dronă și e clar că nu se gândește la efectele acțiunilor sale asupra urșilor.

Te uiți la mama-bear și o poți vedea cum se uită la dronă de mai multe ori. Nu știe ce este, nu a mai văzut niciodată așa ceva, și având în vedere că are un pui cu ea, e clar că reacția ei este una de frică", spune Sophie Gilbert, ecologistă în cadrul Universității din Idaho.

Întreg episodul a stârnit o adevărată dezbatere în ceea ce privește filmările cu drone în mediul sălbatic - de multe ori, ele pun animalele în poziții dificile - le pot întrerupe vânătorile, le pot cauza un stres ridicat sau le pot îndepărta de surse de mâncare.

Evident că dronele sunt utile pentru a explora viața în sălbăticie și pot ajunge în locuri unde oamenii nu pot, dar asta înseamnă că trebuie stabilite o serie de reguli foarte clare, iar fiecare filmare de genul trebuie adaptată în funcție de animalul urmărit.

Spre exemplu, în cazul urșilor bruni, nivelul lor de stres este oricum ridicat, deoarece încearcă să facă rost de mâncare, imaginează-ți cum este ca omul să intervină și să pluseze la acest stres.

Filmulețul cu puiul de urs ne arată într-adevăr voință și determinare și mă simt fericită când îl văd iar alături de mama lui, dar episodul nu este unul obișnuit, iar mâna omului a creat această situație aparte. Oare când vom învăța să studiem și să privim animalele și mediul înconjurător fără să intervenim într-un mod agresiv sau fără să ne documentăm înainte?

Puiul de urs nu oferă o lecție de determinare, ci una mult mai importantă de atât - oamenii de știință, pasionații de mediu și toți cei care vor să exploreze viața sălbatică au nevoie de practici bine stabilite pentru a-și desfășura activitatea, astfel încât și ei și animalele să fie în siguranță.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile