Am descoperit de ce toarce pisica ta

Share
21
Tweet
Foto: instagram.com/princessleiaromania.cat

Totul pornește de la relația puiului de pisică cu mama, după cum ar fi bănuit și Freud.

Puține lucruri pe lumea asta sunt mai relaxante și mai drăgălașe decât torsul unei pisici. Mai ales dacă e vorba despre a ta, care „vibrează” cât îți stă în poală. Dar de ce face chestia asta? Savanții americani au o explicație cât se poate de plauzibilă.

Foto: freestocks.org, via Flickr.com

Mikel Delgado, cercetător la Facultatea de Medicină Veterinară a Universității din California, povestește că torsul își are rădăcinile în perioada când pisicile nou-născute sunt îngrijite de mamele lor: „Sunt mai multe motive pentru care pisicile torc, dar probabil că unul dintre ele este faptul că torsul ar putea întări legătura dintre mamă și pui, din moment ce amândoi torc în timpul alăptării”.

Foto: monkeywing, via Flickr.com

Mai mult decât simpla apropiere emoțională, torsul joacă un rol extrem de practic în perioada aia: „Din moment ce pisicuțele se nasc oarbe și surde, e posibil ca torsul mamei să le ajute să o găsească, iar torsul puilor în timpul alăptării e o formă de comunicare prin care îi transmit mamei că sunt în regulă”.

După cum știi, felinele nu scapă niciodată de obiceiul ăsta, chiar dacă devin adulte fără să aibă pui. Când pisica ta toarce, îți transmite că se simte protejată și că totul e bine. Bănuiam oricum treaba asta - poate chiar de-aia ne relaxează și pe noi vibrațiile alea drăgălașe.

Pe de altă parte, ca să vezi cât de nehotărâte sunt, pisicile mai torc și când le doare ceva sau când se simt amenințate. Cercetătorii încă nu au o explicație dovedită științific pentru comportamentul ăsta, dar se presupune că e o metodă de consolare, de alinare. Probabil că tânjesc inconștient după îngrijire maternă în momentele alea, la fel cum oamenii se ghemuiesc în poziția fetusului. Deci tot la mame revine discuția.

Fun Fact: nu doar pisicile domestice torc și miaună, ci și feline sălbatice precum pantera. Uite cât de drăgălașă e asta de mai sus, în ciuda faptului că te poate sfâșia într-o secundă cu zâmbetul pe bot.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile