Am fost printre chirurgi la prima operație pe creier 360 VR din România

Share
41
Tweet
Foto: youtube.com

Tehnologia mi-a permis aseară să fiu în două săli diferite, simultan: una de cinema și alta de operație.

Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City a transmis în direct o operație pe creier în format 360 grade VR (Realitate Virtuală), prima din România. A fost o experiență mega-interesantă și foarte bine organizată, în mare parte. Spun „în mare parte” pentru că erau mai mulți oameni în sală decât ochelari VR disponibili. În fine, asta contează mai puțin.

Foto: youtube.com

Importantă e operația în sine, o rezecție tumorală cerebrală malignă cu localizare multiplă. Asta înseamnă că pacienta avea două tumori pe creier: una poziționată frontal-stânga, chiar în zona corticală, care e responsabilă pentru vorbire; cealaltă - în zona corpului calos, fix între emisferele cerebrale.

Scopul transmisiunii 360 VR, după cum ne-a spus din studio moderatorul Ovidiu Popică, a fost „să deschidem un pic sala de operație către pacienți, ca să înțeleagă mai bine cum se întâmplă o procedură destul de complicată pe care, evident, n-o putem vedea în orice moment”. Am fost asigurați că data și ora intervenței s-au stabilit în funcție de nevoile pacientei, nu de rating.

Foto: youtube.com

Totul s-a desfășurat la hiperclinica MedLife din Grivița, București. Specialiștii spun că a fost o intervenție de complexitate medie, dar medicii păreau că fac minuni cu bisturiul.

Na, fiind paralel cu medicina, tot ce vedeam prin ochelarii VR îmi lăsa impresia de SF. M-am convins din nou că medicina adevărată n-are nicio treabă cu „Anatomia lui Grey”. Dacă vrei, poți urmări întreaga procedură chiar aici:Spectatorii au părut destul de dezinteresați de operație în sine, fascinați mai degrabă de tehnologia VR care-i strângea de capete. Înțeleg oarecum chestia asta, pentru că atracția principală era experiența participării virtuale într-o sală de operație. N-aveai cum să nu răsucești capul în toate direcțiile, analizând fiecare centimetru pătrat din încăpere și gândindu-te cât de mult a avansat tehnologia. Trăiai totul live, exact ca și cum ai fi printre chirurgi. Te aflai în două locuri simultan, îți dai seama? Bine, mie și Internetul în sine mi se pare mind-blowing în continuare, deci...

Evenimentul a fost excelent organizat. Chiar mă gândeam înainte să ajung acolo: „Ce-ar fi să urmărim toată operația dintr-un colțișor al sălii, fără niciun prim-plan sau comentariu pe fundal; să ne uităm ca mâța-n calendar timp de trei ore jumate?”.

Foto: youtube.comDin contră, oamenii au inserat trei ecrane virtuale în peisajul 360: pe unul vedeai procedura din celălalt capăt al patului, pe altul aveai în plan-detaliu creierul pacientului, iar pe ultimul se desfășura un fel de talk-show. Moderatorul Ovidiu Popică dezbătea în direct operația împreună cu Dr. Rely Manolescu, medic primar Anestezie, și Dr. Mihai Crăciun, medic primar Neurochirurgie.

Despre operație în sine chiar nu știu ce să zic. Puteau să-mi arate la nesfârșit același GIF de 5 secunde cu un bisturiu scormonind prin țesut, că nu m-aș fi prins. Desfăceau, „săpau”, coseau – oamenii își făceau conștiincios treaba pentru care s-au pregătit toată viața. Nu i-am prins vreodată făcând cu ochiul înspre cameră sau arătând vreun „thumbs up”, semn că erau concentrați pe bune.

Foto: youtube.comDupă vreo oră și-un sfert am fost anunțați din studio că se ia o mică pauză. Nu publicitară, ci mai degrabă de țigară (bănuiesc). În momentul ăla, un domn din sală ne-a spus la microfon că seara se încheie pentru noi. Mă gândesc că trebuia să pună înapoi la încărcat toți ochelarii ăia VR și telefoanele conectate la ele.

Operația a continuat încă două ore după întreruperea asta. Din studio aflăm că tumoarea a fost scoasă în mare parte. Pacienta urma să fie trezită pe masa de operație, la finalul intervenției, pentru ca medicii să-i evalueze starea. Va fi monitorizată 24/24 timp de 3-5 zile, după care specialiștii vor hotărî ce e de făcut mai departe.

Nu pot decât să-i urez însănătoșire grabnică și mult curaj în continuare! Presupun că doctorii au făcut tot ce-au putut și sper ca situația să se îmbunătățească pe zi ce trece. Oricum ar sta lucrurile, pacienta trebuie să știe că a scris istorie aseară. La fel și întreaga echipă medicală.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile