Aplicații de telefon numai bune pentru uituci

Share
11
Tweet
Aplicații numai bune pentru uituci (foto: itunes.apple.com, play.google.com)

Să fim serioși: toată lumea e uitucă, doar că unii sunt mai uituci decât alții. Fie că ai probleme cu memorarea parolelor sau lași mereu câte ceva important pe-acasă când pleci în concediu, există aplicații pentru telefon care te pot ajuta.

Dacă uiți să cobori din pat

Sunt genul de persoană care urăște să meargă la culcare, dar urăște să se și trezească apoi. E un paradox în care bănuiesc că mulți se regăsesc. Că vrem, că nu vrem, tot trebuie să ne dăm jos din pat dimineața și să ne apucăm de treabă. Alarma telefonului e obligatorie, că nu te poți baza 100% pe ceasul biologic. Problema e că de multe ori nici alarma nu-și face treaba. Dai „Snooze” și-ți vezi mai departe de vise, promițând: „Las’ că mă trezesc în 10 minute”. Yeah, right.

O idee bună în acest sens este să-ți lași telefonul cât mai departe de pat atunci când mergi la culcare. În felul ăsta, dimineața vei fi nevoit să te deplasezi ca să poți dezactiva alarma. Dar tot poți să-i dai „Snooze” și să te întorci sub plapumă. Eh, app-ul pe care vreau să ți-l recomand nu-i chiar așa înțelegător.

„Alarm Clock Xtreme” (foto: plus.google.com)

Alarm Clock Xtreme” e coșmarul oricărui user de Android. Poți seta aplicația astfel încât să-ți strice somnul complet. Spre exemplu, pe mine mă trezește în fiecare dimineață cu câte-un set de 10 calcule matematice de dificultate medie, pe care trebuie să le rezolv cât mai repede. Volumul alarmei crește treptat în acest timp și nu o poți opri decât după ce rezolvi toate problemele. N-ai încotro, trebuie să-ți pui mintea la contribuție, iar astfel îți trece somnul aproape instant.

Pentru iOS, o aplicație similară este „CARROT Alarm”. Nu știu dacă-i la fel de eficientă, dar cu siguranță e infinit mai distractivă. Ca să dezactivezi alarma, trebuie să îndeplinești tot felul de task-uri dubioase, cum ar fi: să-ți scuturi telefonul ca să cureți cuștile unor maimuțe de laborator, să-l întorci cu capul în jos pentru a prepara o substanță chimică toxică etc. Dacă rămâi pasiv, aplicația te amenință că va ucide o pisicuță sau alte de-astea. E caterincă maximă, aproape că de-abia aștepți să te trezești a doua zi ca să vezi ce trăsnăi îi mai trec prin cap.

Dacă-ți uiți parolele

Ai observat că toate site-urile încep să-ți ceară parole cât mai complexe? Să aibă și majuscule, și cifre, și simboluri, de toate! Nu mai poți băga pur și simplu numele animalului de companie, „grivei”, ci trebuie ceva de genul „Gr1v3!”. Ține de siguranța contului tău, deci e de înțeles. Problema e că numărul și complexitatea parolelor sunt direct proporționale cu șansele de a le uita.

„Data Vault” (foto: itunes.apple.com)

Din fericire, există aplicații precum „Data Vault” care memorează toate parolele în locul tău. Folosește AES, care cică e cea mai sigură și eficientă tehnologie de criptare existentă. Nu trebuie să ii minte decât un „master password”, adică o parolă cu care le deblochezi pe toate celelalte. Creatorii app-ului promit că acest master password nu e stocat nicăieri pe dispozitiv, deci nu există riscul să-ți fie furat. Ai alternativa deblocării prin amprentă, dacă ți-e teamă că o să uiți și acea parolă universală. Poți descărca „Data Vault” din Magazin Play sau din App Store.

Dacă uiți de evenimente planificate

Îți iei bilet la un concert care va avea loc abia peste câteva luni. Chiar dacă ești fan al artistului respectiv, poate că întreaga ta viață nu gravitează în jurul evenimentului. Mai e până atunci, iar treburile de zi cu zi te pot face să uiți complet.

Ca să nu te trezești că ai dat degeaba sute de lei pe bilet, ți-ar prinde bine o aplicație de tip Countdown. Adică un widget așezat pe ecranul principal care să-ți spună în timp real câte luni/săptămâni/zile au mai rămas până la un anumit moment.

„How Long Widget” (foto: play.google.com)

Personal, folosesc „How Long Widget”. E mișto pentru că poți personaliza orice element al sticky note-ului, de la culoarea fontului până la transparența fundalului. Așa îți poți dedica un ecran întreg post-it-urilor de tip numărătoare inversă, fără să le încurci între ele.

App-ul merge folosit și în sens invers, adică să vezi cât timp a trecut de la un anumit eveniment. Spre exemplu, poate vrei să-ți știi în fiecare zi vârsta exactă. Sau de cât timp ești într-o relație. Sau de când n-ai mai pus strop de alcool pe limbă.

Poți descărca „How Long Widget” pentru Android din Magazin Play. Nu există o versiune și pentru iOS, dar poți încerca „Countdown Widget” – e asemănător, dar mai puțin customizabil.

Dacă uiți chestii pe-acasă atunci când pleci în concediu

Înainte de a pleca undeva pentru mai multe zile, întotdeauna iau un carnețel și un pix și încep să fac lista obiectelor care o să-mi trebuiască. Șampon, gel de duș, încărcător de telefon, x perechi de șosete etc. Plus „să opresc apa” și „să închid centrala”. E o metodă bună de a te asigura că nu-ți scapă nimic, dacă memoria nu-i punctul tău forte.

„PackKing” (foto: play.google.com)

Dar există și un app pentru asta. Te ajută să te organizezi și mai bine, oferindu-ți posibilitatea de a clasa obiectele necesare pe categorii (îmbrăcăminte, documente, electronice etc.). După ce adaugi un obiect în valiză, îl bifezi în app și ți se taie automat de pe listă. Pentru utilziatorii de Android, PackKing e o variantă de încredere. Posesorilor de iPhone le recomand să descarce TripList.

Dacă uiți orice

Nu puteam exclude din listă clasicele sticky notes. Varianta digitală a acestora e chiar mai eficientă decât originalele, pentru că stai mai mult cu ochii în telefon decât pe pereții casei sau oriunde le-ai lipi în viața reală. „Examen, 15 iunie, ora 18:00, sala 104”. „Să iau lichid de parbriz”. „Idei de cadou pentru Valentine’s Day”. Orice ai încerca să ții minte, post-it-urile vor fi mereu un sprijin de nădejde.

„Sticky Notes + Widget” (foto: play.google.com)

Sunt zeci, dacă nu sute de aplicații pentru telefon create fix în scopul ăsta. Scrii textul și-l amplasezi pe ecranul principal al telefonului sub formă de widget. Eu folosesc „Sticky Notes + Widget”, care-i mișto pentru că îți oferă o gamă variată de modele pe care le poți roti, redimensiona, colora etc. Poți chiar să scrii de mână pe ele, folosind degetul sau un Stylus Pen. Găsești „Sticky Notes + Widget” atât în Magazin Play, cât și în App Store.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile