S-a inventat app-ul care îți zice toată rețeta după ce-i arăți o poză cu mâncarea

Share
20
Tweet
Pic2Recipe

Toate pozele alea cu platouri de mâncare de pe Instagram ar putea deveni utile, până la urmă. Cercetători de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au creat un web app care – practic – traduce mâncarea din fotografie în rețetă.

Pic2Recipe se numește programul și funcționează cu sprijinul unei baze de date numite Recipe1M. Cea din urmă e plină de rețete preluate din alte surse, precum Food.com, și e descrisă de inventatorii săi ca fiind „cea mai mare colecție de rețete disponibilă public”.

Majoritatea rețetelor necesită mai puțin de 10 ingrediente și sunt alcătuite din cel mult 10 pași, pentru ca oricine să le poată urma cu relativă ușurință. Pic2Recipe recunoaște cam tot ce ți-ai putea dori la capitolul gastronomie: feluri principale, deserturi, garnituri, salate, aperitive, supe, ciorbe, snackuri, diferite tipuri de pâine, chiar și băuturi.

Coautorul Yusuf Aytar spune că Inteligența Artificială și gastronomia nu prea s-au pupat până acum din cauza lipsei datelor pe scară largă necesare realizării predicțiilor. Problema s-a rezolvat foarte simplu, apelând la sute de mii de fotografii cu mâncare postate prin Social Media. Pic2Recipe a fost îndopat cu vreun milion de rețete și cam 800.000 poze cu diverse mâncăruri pentru a învăța să facă legătura între ele.

Am încercat și eu demo-ul, de curiozitate, uploadând o poză cu spaghete în sos de roșii. Pic2Recipe mi-a oferit o serie de sugestii tâmpite (ex: tagliatelle cu vinete, semințe de pin și stafide), dar a nimerit și varianta corectă. Un click pe „Simple Spaghetti with Tomato Sauce” mi-a dezvăluit ingredientele necesare și pașii pe care trebuie să-i urmeze altcineva pentru ca eu să mănânc, fiind stângaci în bucătărie.

Pic2Recipe învățându-mă să fac spaghete

Software-ul încă are probleme majore. I-am arătat o poză cu pizza Salami și n-a găsit niciun rezultat. Am încercat cu alt fel de pizza și mi-a sugerat să fac quiche. Mai are multe de învățat și fix asta va continua să facă. Inventatorii recunosc că app-ul e încă în stadiul „Learning” și, după cum am scris mai sus, ce am testat eu e un simplu demo.

Când își va îmbunătăți serviciile, Pic2Recipe va putea fi folosit prin restaurante, de exemplu, de către clienții încântați care vor să-și prepare acasă (pe bani mai puțini) mâncarea adusă de chelner. Sau poate că app-ul ne va ajuta să descoperim – în sfârșit – ce anume face burgerii de la Mec așa gustoși. Sau care-i ingredientul secret din Cola. Posibilitățile sunt infinite! Nu chiar, dar înțelegi ce zic.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile