Azi sărbătorim Ziua Pi! De ce ar trebui să-ți pese

Share
26
Tweet
Foto: shutterstock.com

Numărul Pi ocupă un loc aparte în sfera matematicii, fiind folosit încă de acum 4.000 de ani de către babilonieni. Astăzi, 14 martie, e considerată oficial Ziua Pi. Hai să aflăm ce-i așa special cu numărul ăsta, de merită propria lui sărbătoare.

În geometrie, pi este raportul dintre circumferința și diametrul oricărui cerc. E o constantă matematică, adică are întotdeauna aceeași valoare, indiferent de dimensiunile cercului măsurat. Pi e un număr irațional, deci nu poate fi exprimat ca raportul a două numere întregi. Are o infinitate de zecimale, fără secvențe care să se repete.

Mulțumită acestor proprietăți (printre altele), pi e considerat un număr deosebit și a fascinat dintotdeauna matematicienii. Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii a hotărât în 2009 ca ziua de 14 martie să devină oficial Ziua Pi, pentru că data respectivă se scrie 3/14 în formatul american.

Larry Shaw, fondatorul Zilei Pi (foto: wikipedia.org)

Totuși, Ziua Pi a fost sărbătorită neoficial pentru prima dată în 1988, la inițiativa fizicianului Larry Shaw. Festivitatea a fost organizată la muzeul Exploratorium din San Francsico, staff-ul și invitații mărșăluind în cercuri și înfulecând plăcinte (pentru că „pie”).

Ca să sărbătorească a 30-a aniversare a acestei zile neoficiale, Google și-a schimbat azi doodle-ul într-o ecuație matematică alcătuită din ingrediente pentru o plăcintă cu mere (din nou, „pie”).

Google Doodle de Ziua Pi

Există și un „dialect” numit Pilish, care presupune ca numărul literelor fiecărui cuvânt înșiruit să respecte zecimalele lui Pi, în ordinea corectă. Spre exemplu, Mike Keith a scris o întreagă carte („Not a Wake”) respectând regula asta. Uite un fragment: „Now I fall, a tired suburbian in liquid under the trees, / Drifting alongside forests simmering red in the twilight over Europe”. „Now” are 3 litere, „I” are una, „fall” are patru și așa mai departe. Adică 3,14...

Recordul mondial pentru cele mai multe zecimale ale lui Pi memorate îi aparține indianului Rajveer Meena. În 2015, acesta a recitat corect o înșiruire de 70.000 zecimale, în timp ce era legat la ochi. A durat aproape 10 ore să le treacă în revistă pe toate.

Matematicianul olandez Ludolph van Ceulen și-a petrecut 40 de ani din viață calculând primele 35 de zecimale ale lui pi. Prin contrast, japonezul Yasumasa Kanada a apelat în 2002 la un supercomputer numit Hitachi SR8000 pentru a calcula primele 1,24 trilioane de zecimale ale lui pi. E de la sine înțeles că a reușit.

Dacă vrei să studiezi și tu un pic acest număr interesant, aici găsești primele 100.000 de cifre din componența lui. Distracție plăcută!

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile