Calculatorul o să ți se miște și mai greu de-acum încolo, din cauza unui update la Google Chrome

Share
Tweet
Laptop lent Foto: 123RF.com/Svyatoslav Lypynskyy

Lumea se plânge de Chrome că mănâncă prea multă memorie RAM, iar Google cum răspunde? Îl face și mai „gurmand”.

Data viitoare când îți updatezi Chrome-ul, o să observi o nouă funcție numită „Site Isolation”. E o măsură de securitate implementată de Google pentru a combate atacurile informatice de tip side-channel, cum sunt Spectre și Meltdown.

Cum funcționează Site Isolation Foto: security.googleblog.com/2018/07/mitigating-spectre-with-site-isolation.html

Charlie Reis, inginer la Google, explică în termeni tehnici cum funcționează update-ul: „Când e activată Site Isolation, fiecare proces aflat în derulare ajunge să conțină documente din cel mult un site. Asta înseamnă că fiecare navigare pe documente cross-site face tab-ul să schimbe procesul”.

Mai pe românește, asta înseamnă că un eventual malware dintr-un anumit tab al browser-ului nu se va putea extinde către alte tab-uri deschise în momentul respectiv. Pagubele sunt astfel reduse la minimum, iar datele procesate de Chrome rămân în siguranță.

În fine, Site Isolation e o măsură de securitate binevenită. Problema e că protecția asta suplimentară vine cu un cost măricel: consumul de memorie RAM crește cu 10-13% față de nivelul actual, din cauză că vor fi administrate (și) mai multe procese simultan. Practic, calculatorul ți se va mișca mai lent.

Ce e de făcut ca să n-o iei razna din cauza asta? Cea mai simplă soluție e să rulezi cât mai puține tab-uri în același timp. Asta înseamnă mai puțin procese și, implicit, mai puțini RAMi consumați. Închide-le pe cele pe care nu le folosești și axează-te strict pe esențial.

O altă variantă ar fi să-ți instalezi extensia TooManyTabs, cu ajutorul căreia poți dezactiva temporar tab-urile care nu-ți trebuie în momentul respectiv. Le găsești apoi pe toate reunite într-un singur loc, de unde le poți reactiva printr-un singur click. Simplu și eficient.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile