Un deputat PSD vrea să facă camere de consum supravegheat pentru dependenții de droguri din București

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
16
Tweet
Sursă foto: facebook.com/notes/petre-florin-manole

În București găsești seringi folosite pe stradă, în parcuri, în scările de bloc, piețe, gări, parcări și, în general, cam peste tot. Ele reprezintă un risc mare atât pentru adulți, cât și pentru copiii care se pot înțepa în ele și, astfel, pot ajunge să contacteze boli grave, precum HIV, Hepatita C sau alte

Deputatul Petre Florin Manole (PSD) a depus ieri, 7 decembrie 2017, o inițiativă legislativă prin care propune o soluție la care au recurs și alte țări europene, pentru a diminua riscurile asociate consumului de droguri injectabile, dar și pentru a controla mai bine acest fenomen: camere de consiliere si consum supravegheat.

Datele prezentate de una dintre agențiile Uniunii Europene, Centrul European de Monitorizare a Drogurilor și a Dependenței de Droguri arată că această soluție a avut rezultate pozitive în ceea ce privește un control mai bun al consumului de droguri injectabile.

Propunerea legislativă urmărește, în principal, protejarea comunităților locale de riscurile asociate consumului de droguri în spațiile publice. Acestea sunt legate de abandonarea materialului de injectare (seringi, ace) pe stradă și de posibila infectare cu HIV, Hepatita C și alte virusuri a celor care intră în contact cu acestea. Copiii și tinerii adolescenți sunt cei mai vulnerabili la aceste riscuri.

„Îmi doresc ca subiectul consumului de droguri injectabile și riscurile pentru comunitate asociate acestuia să fie incluse atât pe agenda politică, cât și pe cea media, și să fie abordate argumentat și rațional. Știu că este un subiect sensibil și foarte probabil va genera controverse și speculații. Dar, uneori, trebuie să abordăm și probleme nepopulare pentru a face ceea ce trebuie, mai ales când ne confruntăm cu milioane de seringi aruncate în mijlocul străzii”, afirmă deputatul Florin Manole.

Alte beneficii (documentate de studii și rapoarte) pe care înființarea acestor camere de consiliere și consum supravegheat le-au adus în țările europene în care s-a implementat acest sistem:

- reducerea răspândirii, între consumatori și de la aceștia către populația neconsumatoare, a diferitelor boli, precum HIV și Hepatita C, mai puţine seringi aruncate în locuri publice, pericol real la adresa sănătăţii publice;

- mai puţine incidente legate de tulburarea liniştii publice;

- creşterea calităţii vieţii şi a siguranţei în comunitate, consiliere psiho-socială, referire către servicii specializate de detoxifiere şi tratament substitutiv etc.;

- supervizare medicală sau acces rapid la servicii de urgenţă, în special pentru cazurile de supradoză etc.

Pentru elaborarea acestei inițiative legislative deputatul Petre Florin Manole a avut sprijinul și suportul Agenției Naționale Antidrog și al mai multor organizații neguvernamentale cu experiență în domeniu.

De asemenea, deputatul a avut discuții, susținere și deschidere din partea altor instituții ale statului implicate în combaterea și diminuarea traficului și consumului de droguri.

Propunerea a fost semnată de 29 de parlamentari, reprezentanți ai tuturor grupurilor parlamentare. ”Le mulțumesc pentru susținere, informații și pentru tot suportul lor”, declară deputatul Manole.

Aceste camere de consiliere si consum supravegheat nu ar fi o premieră în Europa, ele există deja în multe țări (Franța, Germania, Olanda, Spania, Grecia, Elveția, Danemarca, Norvegia etc.) și dau rezultate, datorită lor consumul de droguri de mare risc s-a diminuat în aceste țări, mai mulți consumatori au fost reintegrați în societate, iar seringile și acele folosite au dispărut aproape în totalitate de pe străzi.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile