Senzaționaliștii din TV iar au dat-o în bară. Care-i treaba cu Kekistan, „gruparea anarhistă” din Piața Victoriei

Share
35
Tweet

La protestul din Piața Victoriei de duminică seara, o pancartă misterioasă s-a remarcat prin mulțime și a devenit subiect de discuții interminabile între oameni neinformați și oameni dezinformați. Chiar la TV.

#FreeKekistan e mesajul cu pricina, iar telespectatorii Antena 3 au aflat de pe postul lor favorit că acest Kekistan e o organizație radicală neo-nazistă care pare să se infiltreze treptat prin societatea noastră ca să instaureze teroarea. Ceea ce n-are nicio treabă cu realitatea.

Cătălin Harnagea, fost director al Serviciului de Informații Externe (SIE), se laudă că s-a documentat pe tema acestei organizații anarhiste și ne explică cum stau lucrurile: „Este o mișcare radicală care are o simbolistică foarte apropiată cu simbolistica nazistă, a Ku Klux Klanului, a Noii Drepte, a aripii neo-naziste. [...] Un stat virtual, fără reguli, xenofob, antisemit, extrem de radical și care impune practic anumite reguli și norme, dar este împotriva normelor obișnuite, normelor democratice”.

Stema Republicii Kekistan (foto: reddit.com)

Același Harnagea atrage atenția asupra a două cuvinte dubioase scrise pe pancartă sub „Free Kekistan” – „Kek Vult” - despre care spune că au conotație rasistă: „Au, de exemplu, niște cuvinte-simbol care înseamnă persoanele de etnie... eu știu, asiatică sau persoanele afro-americane sau femeile sau evreii și ei folosesc în anumite discuții simbolistica respectivă vrând, de fapt, să schimbe întreaga lingvistică normală și să folosească o limbă proprie. Ați văzut că sub <<Free Kekistan>> existau două cuvinte. Are o simbolistică doar pentru ei”.

Biserica Kek (foto: kekistan.wikia.com)

Hai acum să ne lămurim. Să vedem ce e acest Kekistan, de fapt.

Cultul lui Kek, sau Biserica lui Kek, e o religie satirică centrată pe o zeitate din Egiptul Antic numită Kek - un zeu-broscoi androgin, stăpânul întunericului și al haosului. E un fel de Biserica Monstrului Spaghetelor Zburătoare, că de aia sigur ai auzit. De pe Urban Dictionary aflăm că Kekistan e statul fictiv clădit în jurul acestei false credințe, cu istorie, religie și cultură bine puse la punct și – totuși – 100% închipuite. Kekistan parodiază obsesia extremiștilor de dreapta pentru puritate rasială și culturală și discursul victimizării rasiale al extremiștilor de stânga. Pe scurt, Cultul lui Kek face mișto de patriotismul extrem și de discursul victimizării.

Mascota organizației e broscoiul Pepe, un personaj fictiv din seria de benzi desenate „Boy’s Club”. Fondatorul și liderul statului fictiv e Big Man Tyrone, un youtuber camerunez care trăiește în UK și s-a apucat de parodii online ca să facă un ban în plus. S-a bucurat de un succes răsunător, iar acum devine cunoscut și în România.

Big Man Tyrone, liderul Kekistanului (foto: youtube.com)

Cât despre cele două cuvinte misterioase de pe pancartă, sintagma „Kek Vult” e pur și simplu o aluzie la strigătul creștin din vremea cruciadelor: „Deus vult” (Voia Domnului). În cazul ăsta, Deus-Dumnezeu e înlocuit cu divinitatea androgină Kek.

În contextul statului Kekistan, am lămurit că celebrul „Kek” e o zeitate egipteană. Dar sintagma „KEK” devenise celebră pe net cu mult înainte de fondarea acestei culturi-parodie, încă din noiembrie 2004. Atunci s-a lansat jocul online multiplayer World of Warcraft (Wow).

Ce vezi vs. ce a scris inamicul, de fapt (foto: youtube.com)

În universul WoW, KEK a devenit sinonim cu LOL (Laugh Out Loud). Jocul ăsta multiplayer te pune inițial să-ți alegi o tabără: fie Alianța, fie Hoarda, cele două fiind inamice de moarte. Jucătorii unei tabere nu pot comunica cu adversarii, textul scris de ei în căsuța chat fiindu-le tradus celorlalți în vorbe fără noimă. Așa le apare doar adversarilor, ca un limbaj codat, ca să nu poată trage cu ochiul la strategia taberei opuse. Când cineva din Hoardă scrie „LOL”, jucătorilor din Alianță le apare „KEK”.

Așadar, poți să te liniștești – asta dacă i-ai crezut vreo secundă pe cei de la Antena 3. Domnul Cătălin Harnagea s-a prezentat la emisiune cu temele făcute, dar copiate prost.

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

kekistan kek protest Piata Victoriei Antena 3
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde