Care-s beneficiile pe care le ai atunci când ești trist mai mult decât restu'

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
17
Tweet

Tristețea nu e chiar cel mai rău lucru de pe pământ, mai ales dacă o simți mai des decât restu' și înveți să-i accepți beneficiile, cât și să profiți de ea pentru a da un mesaj pozitiv mai departe.

Știi contul de Twitter - So Sad Today? Este locul în care americanca Melissa Broder scrie postări zilnice, din 2012 și până în prezent, în care-și face publice întâmplări din viața ei interioară.

Foto ilustrativ

Să-ți dau câteva exemple:

Contul a devenit încă de la începuturi o senzație, are în prezent peste 675.000 followers, iar Broder a lansat o carte, în 2016, care cuprinde o colecție de eseuri personale despre lupta ei cu depresia - So Sad Today.

În lumea Marelelui Internet, locul unde toată lumea vrea să pară mai happy și mai deșteaptă decât este în realitate, a fost cu adevărat surprinzător că un astfel de cont a devenit popular și a generat reacții în rândul utilizatorilor.

De fapt, a confirmat teoria că trăim vremuri în care suntem depresivi și că ne chinuim să găsim fericirea. Ar putea însemna asta, oare, că bucuria e la capătul unei poteci triste?

Foto ilustrativ

Studiile recente merg în direcția asta și susțin că experimentarea unor sentimente nu tocmai joy-joy ne ajută să ne menținem starea psihologică de bine.

O cercetare publicată în jurnalul medical Emotion, în 2016, făcută pe 365 de germani cu vârste cuprinse între 14 și 88 de ani, a scos la iveală faptul că legătura dintre stările mentale negative și sănătatea proastă (atât emoțională, cât și fizică) este mai slabă la cei care privesc stările proaste ca fiind utile.

"It is often not one’s initial response to a situation (the primary emotion) that is problematic, but their reaction to that response (the secondary emotion) that tends to be the most difficult", a spus Sophie Lazarus, psiholog în cadrul Ohio State University Wexner Medical Center.

Toată treaba asta, spune Sophie, este din cauza faptului că primim deseori mesaje despre cum n-ar trebui să simțim emoții negative, așa că vrem să scăpăm de ele cât mai repede, lucru care duce la frustrări puternice.

Foto ilustrativ

Brock Bastian, autorul cărții The Other Side of Happiness: Embracing a More Fearless Approach to Living (2018) și psiholog în cadrul Universității Melbourne din Australia, susține că problema asta este una parțial culturală: o persoană care trăiește în Vest va avea între 4 și 10 șanse să experimenteze, mai mult, depresia clinică sau anxietatea, de-a lungul unei vieți, decât un individ care trăiește în Europa de Est (salvare nouă, prieteni!).

Atât în China, cât și în Japonia, emoțiile negative, dar și cele pozitive, sunt considerate părți esențiale din viață. Tristețea nu este o piedică pentru a trăi emoțiile pozitive și, spre deosebire de societatea de Vest, nu există o presiune constantă pentru a te simți fericit.

Emoțiile își au rădăcini religioase, mai ales dacă ne gândim la filozofia budiștilor tibetani (studiată intens de psihologii din Vest) - recunoașterea sentimentelor și îmbrățișarea durerii fac parte din condiția umană.

Accentul cade pe înțelegerea tipului de durere, dar și pe motivele care au dus la apariția ei. În prezent, foarte multe tehnici psihologice se folosesc de abordarea asta (recunoașterea și numirea emoțiilor) pentru a trata depresia și anxietatea.

Foto ilustrativ

Bastian a publicat un studiu în 2017, împreună cu alți colegi, în care prezintă rezultatele avute în urmă a două experimente, unde a vrut să afle cum dorința societății de a căuta fericirea afectează oamenii, mai ales când au de-a face cu un eșec.

El spune că atunci când oamenii se află într-un context fericit, ei se simt presați să simtă la fel, iar atunci când experimentează un eșec, încep să se gândească la de ce nu se simt așa cum cred că ar trebui să se simtă.

Mai mult, a două cercetare a scos la iveală faptul că oamenii care trăiesc într-un mediu unde se așteaptă constant de la ei să fie veseli și nu triști, au experimentat o groază de emoții negative, de la stres și până la anxietate și depresie.

Foto ilustrativ

Iar vremurile triste nu sunt doar o cale spre fericirea de lungă durată ci, așa cum zice și Bastian, sunt vremurile în care ne conectăm cel mai bine de alți oameni.

"Psihologic vorbind, nu poți deveni tare, dacă nu trebuie să ai de-a face cu lucruri grele în viață. Ideea nu este că trebuie să încercăm să devenim mai triști, ci că atunci când încercăm să evităm o tristețe și râvnim la fericirea absolută, ar trebui să vedem în asta o problemă, deoarece este un semnal care ne spune că nu suntem foarte fericiți și, drept dovadă, nu putem să ne bucurăm de beneficiile unei bucurii adevărate".

Agree! Nu?

Sursa: Noizz.ro

Topic-uri

beneficii tristete fericire studiu depresie anxietate psiholog
Arată comentariile

NOIZZ URBAN BY FANTA

Vezi și

Extinde