Ce cred românii despre teoria evoluției

Share
676
Tweet
Ce cred românii despre teoria evoluției (foto: 123rf.com)

Deși trăim în secolul XXI, teoria evoluției continuă să fie considerată o poveste SF de către mulți români. N-ar trebui să ne mire, având în vedere că 92% din populația țării e credincioasă (conform Eurostat). Vreau să vedem ce părere au indivizii ăștia despre evoluționism și cum îl combat.

Evoluționismul

Evoluționismul este teoria științifică potrivit căreia speciile sunt rezultatul unui proces continuu de evoluție. Prin evoluție, organismele vii își transformă treptat caracteristicile fizice și comportamentul, ceea ce conduce la modificarea speciei sau chiar la ramificarea ei în mai multe varietăți. Organismele simple sunt înlocuite treptat cu unele relativ complexe, proces ce poate fi observat de-a lungul succesiunii generațiilor.

Creaționismul

De cealaltă parte, creaționismul este o teorie teologică conform căreia universul și toate formele de viață au fost create de Dumnezeu. Ideea asta își are originile în „Geneză”, primul capitol al Vechiului Testament. De acolo aflăm că universul a fost creat în șase zile, dintre care cinci au fost petrecute doar construind Pământul. Plauzibil. Facerea omului e explicată tot aici într-o manieră cât se poate de științifică: „Domnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s-a făcut astfel un suflet viu”. Conform Bibliei, femeia a fost creată cu unicul scop de a-l ajuta pe bărbat, ca un fel de sidekick. Și a fost făurită doar ca ultimă soluție, după ce Dumnezeu a constatat că nici vitele, nici păsările și nici „toate fiarele câmpului” nu sunt un ajutor potrivit pentru om. Așa că zeul l-a adormit pe bărbat, i-a furat o coastă și din ea a plămădit femeia.

Ce cred românii

Prea mulți români consideră a doua teorie mult mai plauzibilă decât prima. Evoluționismului îi pun etichetele „erezie”, „monstruozitate”, „infirmitate”, „poveste SF”, în vreme ce creaționismul e ridicat în slăvi și considerat unica explicație rațională. Suficientă vorbărie, hai să citim niște comentarii concrete culese din marea grădină a Internetului:

Cum vine asta? Iar primim 50 RON de om și 30 RON de câine?
Se pare că e mai greu să crezi în ceva dovedit decât în ceva nedemonstrabil.
„Teoria este sinonimul la poveste”. Cineva ar trebui să-i spună că și creaționismul e tot o teorie.
„Nici o ramură a științei nu susține evoluția”... Facepalm.
Corect. Păsările nu vor evolua niciodată din lupi, pentru că au evoluat deja din reptile.
Ignoranța este mama fericirii.
Cine a zis că Dumnezeu trebuie neapărat să aibă un rol?
La doctori.
Asta e o reacție la declarația papei Francisc („Teoria evoluţiei şi cea a Big Bangului sunt corecte. Iar Dumnezeu nu este un magician cu o baghetă magică”).
Adevărat, omul nu se trage din maimuță PENTRU CĂ maimuța are cinci degete, dintre care unul - opozabil. Asta e o simplă dovadă, nimic mai mult.
„Îmi pare rău, dar asta nu este știință”. În schimb, construirea unui om din țărână este.
Deci însuși omul este dovada creaționismului. A gândit-o mult pe-asta.
Finally, o doză de rațiune!
O observație pertinentă.

Observații

E interesant că oamenii ăștia neagă evoluția, în condițiile în care s-au descoperit atâtea fosile care ilustrează clar transformarea treptată a caracteristicilor fizice. E de ajuns să ne amintim de Anchiornis, un dinozaur cu pene așa apropiat de păsări încât numele lui chiar se traduce prin „aproape pasăre”. Ca să nu mai zic de nenumăratele schelete ale oamenilor preistorici descoperite.

Lăsând deoparte cadavrele conservate, tribul Moken din Arhipelagul Mergui este dovada vie a evoluției. Una dintre dovezi, mai bine zis. Băștinașii fac scufundări în căutarea hranei de când se știu, iar ochii li s-au adaptat mediului subacvatic de-a lungul timpului. În momentul de față, mokenii văd perfect clar pe sub apă, pentru că pupilele li se micșorează automat și cristalinul își modifică forma. Caracteristicile astea au fost dobândite lent și transmise din generație în generație.

Apoi mai e echipa de savanți condusă de paleontologul Jack Horner care a reușit să involueze parțial o găină. I-au transformat ciocul într-un bot. Urmează să-i prefacă aripile în brațe și să-i adauge o coadă. În 2015, Horner a anunțat oficial că procesul de involuție este gata în proporție de 50%. Așteptăm cu nerăbdare primele fotografii cu găinozaurul!

Putem continua cu dovezi ale evoluției, dar ne-ar trebui o întreagă carte să le trecem în revistă pe toate. Și, oricum, 92% dintre români ar arunca-o la gunoi.

Arată comentariile