Ce minciuni spun angajații din România pentru a lipsi de la birou când au interviuri pentru alte joburi

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
42
Tweet
Sursă foto: pixabay.com

Atunci când nu le mai convin condițiile de muncă sau salariile, românii se reorientează, cum e și normal, dar își vor programa interviurile pentru un alt job în timpul programului de la jobul actual.

Conform unui sondaj realizat de eJobs, 7 din 10 români spun că își programează interviurile de angajare în timpul programului doar atunci când nu au altă soluție, în timp ce 10% susțin că toate interviurile avute în ultimele 12 luni au fost stabilite pe parcursul zilei de lucru la locul de muncă actual.

Pentru a se pregăti și merge la interviu, 63% dintre angajați susțin că obișnuiesc să își ia o zi de concediu, însă 4 din 10 recunosc că preferă să inventeze scuze pentru a lipsi de la birou pentru interviu.

În afară de cele mai răspândite scuze pentru a pleca de la locul de muncă, iată ce am mai aflat din acest sondaj:

Principalele scuze: programare la medic, formalități birocratice sau urgențe de familie

Cele mai des întâlnite scuze folosite de angajații care merg la un interviu în timpul programului:

- programările la medic (46%)

- formalități birocratice (41%)

- urgențe în familie (32%)

- 12% dintre angajați spun că merg la masă atunci când vor să plece la interviu

- 10% că au programare la service auto

- 8% că au o întâlnire de serviciu în afara biroului

Alte scuze menționate au fost problemele personale, fără a fi furnizate detalii exacte superiorilor, sau nevoia de a merge la anumite cursuri sau examene.

Mai mult de o treime dintre respondenți (37%) spun că nu întâmpină dificultăți atunci când e nevoie să găsească scuze pentru a pleca la un interviu de angajare, dar 29% recunosc că le este teamă că vor fi refuzați de superiorul direct.

Doar 23% dintre angajați spun că le este greu să găsească o scuză plauzibilă atunci când vor să lipsească de la birou pentru un interviu, ceea ce ne duce la concluzia că românii sunt inventivi când vine vorba de minciuni.

6 din 10 angajați, convinși de veridicitatea scuzelor invocate pentru a merge la interviu

Doar 10% dintre angajați se tem că șeful și-ar putea da seama care este adevăratul motiv al plecării. De aceea, peste 60% preferă să nu discute cu nimeni din birou despre motivul real al absenței, în timp dintre cei care o fac, 56% aleg să spună unui coleg din același departament, iar 40% unui coleg din alt departament, de care sunt apropiați.

61% sunt însă convinși că superiorul lor direct consideră veridice scuzele folosite pentru a pleca la un interviu pentru un alt job.

Astfel, aproape jumătate dintre respondenți (47%) susțin că șeful lor nu a aflat niciodată despre participarea lor la un interviu de angajare, în timp ce în cazul a 18% adevăratul motiv al absenței a ajuns la cunoștința superiorului direct cel puțin într-unul din cazuri.

Repercusiuni?

Dacă șeful ar afla despre interviul de angajare într-o altă companie, 37% dintre respondenții consideră că nu ar exista nicio repercusiune, în timp de 38% cred că acest lucru ar afecta relația cu superiorul, iar 15% se tem de faptul că acesta le-ar trasa sarcini suplimentare.

Mai mult, 1 din 10 consideră inclusiv că ar putea fi sancționați sau chiar concediați într-o astfel de situație.

Cât lipsesc românii de la birou pentru alte interviuri de angajare

78% dintre angajați spun că lipsesc cel mult două ore de la serviciu atunci când merg la un interviu, în timp ce restul susțin că au avut depășit acest interval.

Mai mult de o treime (37%) dintre cei care au fost la un interviu în ultimele 12 luni au compensat de fiecare dată cu ore suplimentare timpul lipsit de la birou, iar 46% au făcut acest lucru doar când a fost nevoie.

______________________________

Studiul eJobs a fost realizat în perioada octombrie - noiembrie 2017, pe un eșantion de 1.330 de respondenți, dintre care 80% sunt salariați fără funcții de conducere. Ca profil general, 59% dintre participanții la studiu sunt femei și 41% bărbați, iar categoria dominantă de vârstă (66%) este 26-45 de ani.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile