Ce pățești dacă ești prins drogat la volan în România

Share
29
Tweet
Foto ilustrativ Foto: Shutterstock

Nu mă refer doar la „închisoare de la 1 la 5 ani” sau alt citat din Codul Penal. Poliția Română ne-a vorbit despre testerele pe care le folosește, frecvența accidentelor produse de șoferi drogați și multe altele.

Pe la începutul lunii, fix după Untold, Poliția Română anunța pe Facebook că a participat și ea la festivalul din Cluj. Dar nu ca să se distreze, ci ca să-i prindă pe ăia care s-au distrat prea mult înainte să se urce la volan. Printre șoferii trași pe dreapta atunci se numără doi care fumaseră niște iarbă: „2 șoferi care conduceau pe autostrăzi sub influența cannabis-ului au fost opriți la timp de polițiști. Drumul lor s-a terminat mai repede și s-au ales și cu dosare penale, însă drumul celorlalți participanți la trafic a continuat în siguranță”, scria Poliția pe pagina ei oficială.

Cu ocazia asta, mi-am dat seama că nu prea auzim despre șoferi prinși drogați la volan. Cam ciudat, având în vedere că 4,6% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani au fumat iarbă cel puțin o dată în viață. Dacă ne luăm după recensământul din 2018, asta înseamnă peste 700.000 de români.

Așa zice Institutul Național de Sănătate Publică, dar numărul real e probabil mult mai mare. Presupun că mulți dintre consumatori au și permis de conducere, deci te-ai aștepta să vezi mai des pe la știri mașini zdrobite din cauza șoferilor euforici.

Pe bune, te-ai întrebat vreodată câți șoferi români sunt prinși anual cu pupilele dilatate la volan? Sau câte accidente se produc din cauza lor? Sau cum dovedește Poliția că tu ai fumat vreun cui? Acum sigur ești curios, așa că o să afli. Am trimis Inspectoratului General al Poliției Române o serie de întrebări pe tema șofatului sub influența drogurilor, iar două săptămâni mai târziu am găsit în Inbox și răspunsurile:

NOIZZ: Din punct de vedere legal, ce pățesc șoferii care sunt prinși la volan sub influența drogurilor?

Poliția Română: În conformitate cu prevederile articolului 336 alin. (2) din Codul Penal, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană aflată sub influența unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Ce dispozitive folosiți ca să identificați drogurile din organismul unui șofer?

În anul 2017, Polița Româna a achiziționat 1.600 de teste de depistare a prezenței drogurilor în salivă, de tip DrugWipe 6s multitest produse de societatea germană Securetec Detektions A.G., ce au fost distribuite structurilor teritoriale de profil.

Totodată, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București utilizează un aparat pentru depistarea consumului de droguri Drager Drug Test 5000 STK.

Din momentul în care au apărut aceste „testere” în România, câte arestări s-au făcut pentru conducere sub influența drogurilor?

În anul 2017, au fost constatate 145 de fapte penale, pentru conducerea sub influența substanțelor psihoactive.

Foto: flickr/daddyboskeazy | flickr.com/photos/85059977@N04/12358994743

Aveți statistici și pentru fiecare drog în parte (ex: șoferi arestați pentru fumat marijuana, șoferi arestați pentru consum de cocaină etc.)?

La nivelul Direcției Rutiere nu sunt evidențiate statistic, distinct pe tipul de substanță psihoactivă consumată de conducătorii de autovehicule depistați, și nici accidentele rutiere soldate doar cu pagube materiale.

În medie, câte accidente soldate cu victime se înregistrează anual din cauza conducerii sub influența drogurilor?

În anul 2017, la nivel național, pe fondul consumului de substanțe psihoactive, s-au produs 5 accidente rutiere, în urma cărora două persoane au fost rănite grav și 4 au fost rănite ușor.

Lăsând deoparte faptul că în România e ilegal consumul de marijuana, cât timp ar trebui să aștepte o persoană care a fumat marijuana înainte de a se urca la volan, ca să fie 100% aptă pentru conducere?

*suflă vântul; cântă greieri; niciun răspuns*

Cam asta a avut de zis Poliția Română. Am aflat ce pățești dacă ești prins drogat la volan, dar dacă scapi? Dacă-ți vezi mai departe de drum, fumat, fără să pornească vreo sirenă în urma ta? Logic, canabisul îți afectează abilitățile de șofat, chiar dacă tragi doar 2-3 fumuri dintr-un cui. Poate că nu te faci la fel de praf ca după cinci beri, dar efectele sunt clare și dovedite științific.

Savanții Institutului Naţional privind Abuzul de Droguri au descoperitiarba îi face pe șoferi incapabili să respecte marcajele rutiere, aceștia plimbându-se de pe o bandă pe alta fără să-și dea seama. Reflexele sunt diminuate, atenția se mută de colo-colo, iar manevrele dificile devin și mai dificile. Dacă fumezi iarbă ȘI bei alcool, efectele sunt – evident – mult mai pronunțate, mai ales în ce privește abilitatea de a respecta limitele benzii de circulație.

Așa că stai cuminte, dacă fumezi sau bagi altceva în tine. Nici în țările unde consumul de iarbă e legal n-ai voie să conduci după ce fumezi. La fel cum n-ai voie să conduci beat, deși alcoolul e legal. Lasă pe altcineva la volan. Punct.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile