Ce trebuie să știi despre ploaia de meteori Leonide din noiembrie 2017

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
28
Tweet
Foto ilustrativ

Finalul de 2017 ne aduce o altă ploaie superbă de "stele căzătoare" - este vorba despre ploaia de meteori Leonide, responsabilă pentru unele dintre cele mai intense furtuni de meteori din istorie.

Aceste furtuni se întâmplă destul de rar, însă asta nu înseamnă că tu nu vei putea vedea între 10 și 20 de meteori pe oră, în ziua în care ating apogeul și anume pe 17 noiembrie.

Următoarea mare ploaie de meteori este, prin urmare, anunțată pentru anul 2032. La acea dată, cometa va trece foarte aproape de Terra.

Foto ilustrativ

În 2016, vizibilitatea meteorilor a fost redusă din cauza unei luni pline glorioase care a strălucit mai tare decât ei, dar, în acest an, lucrurile nu se vor mai întâmpla așa, deoarece lună plină va avea loc pe 18 noiembrie.

Meteorii se vor putea vedea perfect pe cer, iar lumina lunii nu va influența acest lucru în niciun mod.

După cum vă povesteam, apogeul va fi în noaptea de vineri, 17 noiembrie, și în primele ore ale dimineții de după. Numele de Leonide vine de la constelația Leului, de unde meteorii își trag originile.

Bill Cooke, expert NASA, spune că putem să privim oriunde pe cer astfel încât să-i putem vedea, însă dacă te uiți exact spre Leu, e posibil să-i pierzi pe cei cu coada lungă. Clipul de mai jos îți explică cum stă treaba pe cer în noiembrie.

E posibil ca cei din Emisfera Nordică să-i vadă mai ușor, însă cei din Emisfera Sudică nu au motive să se îngrijoreze, deoarece meteorii vor fi vizibili și pentru ei.

Leonidele sunt un roi de meteori care se pot observa în general în luna noiembrie. Leonidele se formeză prin trecerea cometei Tempel-Tuttle care are o perioadă de 33 de ani.

Micile bucăți din cometă sunt de obicei de mărimea unui bob de nisip sau de mazăre, așa că se ard în totalitate, înainte de a ajunge pe suprafața pământului.

Meteorii care supravieșuiesc întregului drum pe pământ sunt numiți meteoriți, însă ploaia de meteori Leonide nu va livra meteoriți.

Foto ilustrativ

Meteorii sunt vizibili cu ochiul liber, așa că nu vei avea nevoie de echipamente speciale pentru a-i vedea. Tot ce trebuie să faci este să găsești un loc perfect, slab luminat, pentru a te bucura de ei. Ah, să nu uităm - să te îmbraci bine și să te înarmezi cu răbdare.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile