„Clean2Go” sau cum să te implici activ pentru o țară mai curată în 2018

Bianca Bârsan

Street Style
Share
144
Tweet
Clean2Go

Într-o capitală europeană sufocată de gunoaiele stradale, doi prieteni bucureșteni își propun să curețe orașul în care trăiesc.

Clean2Go a venit de pe drum. Inspirați de nevoia de a proteja natura și de mișcarea globală de Clean Up, Radu și Ioana vor să accelereze și în România responsabilitatea ecologică şi astfel au pornit această iniţiativă eco-friendly. Curioși să aflam care-i treaba, mai „în detaliu”, i-am luat la întrebări și am aflat cum te poți implica și tu pentru un oraș mai curat. Și cea mai bună parte e că durează doar câteva minute!

Cum v-a venit ideea asta de „clean to go” și care este obiectivul vostru final?

La bază, fiecare dintre noi („iniţiatorii”) a fost motivat de diverse aspecte, însă din vorbă în vorbă, am decis să le unim sub un singur obiectiv: să facem curat pe drum. Obiectivul Clean2Go (sub formă de hashtag şi pagini de Insta& Facebook) este de a motiva simpli trecători, oameni, iubitori de planetă să ridice măcar un gunoi de pe jos şi să îl arunce la coş. Nu e greu, nu e o ruşine şi nu ar trebui să existe o stigmă cu privire la această acţiune (am păţit şi d-astea). Ba chiar, dacă acţiunea este preluată de cât mai mulţi, poate fi benefică atât pentru mediu, cât şi pentru oameni.

Cum ați pornit la drum?

Ioana: De ceva vreme sunt motivată să trec la un stil de viaţă cât mai bio-eco-friendly - pentru că mai avem nevoie de planetă – şi, încet-încet, se întâmplă. M-am „abonat” la multe pagini ce promovează un stil de viaţă eco şi am început să ofer o atenţie din ce în ce mai sporită multor aspecte din jurul meu.

Citind despre poluarea (cu plastic) la nivel global şi naţional, am pornit mici schimbări: fără pungi de plastic, refolosirea sticlei de apă, înlocuirea sacilor de gunoi cu pungi (da, din sertarul acela cu pungi pe care probabil fiecare dintre noi îl are sau l-a avut în casă) sau saci biodegradabili Biodeck.

Pe parcurs, am dat de iniţiativa #5MinuteBeachCleanup (curăţarea plajei pentru 5 minute - or more) şi am început să fac asta pe plajele vizitate vara aceasta. Este foarte rewarding să ştii că ai făcut un mic pas şi, cumva, te motivează să o faci pentru mai mult de 5 minute. Povestind şi prietenilor despre mişcare, am căzut de acord cu Radu şi am zis că putem face ceva împreună. Așadar, n-am stat mult pe gânduri și am deschis paginile de Insta şi FB, ne-am pus pe strâns şi... acum sperăm să ni se alăture cât mai mulţi oameni!

Radu: Clean2Go a venit de pe drum. Eu mereu sunt „2Go” şi în ultima vreme am devenit foarte deranjat de mizeria de pe stradă. Din păcate nu am avut timp să particip la inițiative mai mari şi am realizat că pot să ajut şi în drum spre birou. Aşa a apărut Clean2Go. Mai precis m-am simțit puțin frustrat când am văzut că lumea aruncă gunoaiele pe jos, fară nicio mustrare de conștiință. Iar atunci când am intrat în vorbă cu diverşi, atrăgându-le atenţia că nu e ok să arunci pe jos, au fost foarte liniștiți/nonşalanţi. De ce, vă întrebaţi? „Pentru că sunt oameni plătiți să strângă după noi”.

Nici nu știu ce ne motivează mai tare în această mișcare: faptul că împreună putem face Pământul mai curat, faptul că ne unim pentru o cauză sau poate gândul că am putea să ne apropiem de această utopie a unei planete curate. Ne-ar plăcea foarte mult ca cei din jur şi cei care ne urmăresc să preia modelul şi să îl aplice în viața de zi cu zi. E simplu, 2-3 genuflexiuni după niște ambalaje şi bidoane şi deja ești pe plus în ziua respectivă. Practic, e un win-win atât pentru corpul tău, cât şi pentru mediu. Mi-ar plăcea să ajungem în punctul în care nu vom mai aveam ce poza.

Acum că it’s on, avem ceva susţinere în online, atât din partea cunoscuţilor, cât şi din partea unor pagini/branduri de pe Insta care au dus vorba mai departe - @BlackSeaRomania şi @ResaleShop. Aşteptăm cu interes prima acţiune propriu-zisă fie individuală, fie organizată. În acelaşi timp, susţinem orice fel de iniţiativă ce are legătură cu mediul, despre care o să mai scriem pe pagina de FB şi suntem deschişi la parteneriate de diverse feluri.

Pe 15 septembrie, ne vom alătura mişcării globale World Cleanup Day, promovată intens în ţară de către Let's Do It, Romania!

Cum poți participa și tu? E simplu, tot ce ai de făcut este să postezi pe Instagram (story sau post) o imagine sau un clip în care arăți că strângi gunoiul din stradă, de pe plajă, din parc etc, sau cum arunci pur și simplu gunoiul la coș, folosind hashtagul #clean2go și dând tag paginii pentru o șansă de a fi featured. Și gata, ți-ai făcut și tu datoria – ți-am zis că o să dureze doar câteva minute, nu?

În plus, sâmbătă, pe 11 august, Ioana și Radu te așteaptă la ora 17:00, la stația de metrou Pipera, unde s-au pregătit cu drag, cu mănuși și cu săculeți, pentru un clean up rapid al zonei! De acolo, vor porni la drum, curățând străzile în lung și-n lat – nu-ți face griji, e vorba de o distanță de aproximativ 1 km, gata cât ai zice „Clean2Go”! Ce zici, te bagi?

#Clean2Go este aici şi aici. Pe Ioana o găsiţi aici, iar pe Radu aici.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile