Clipul viral cu un urs polar la capătul puterilor nu-i deloc ce credeam

Share
16
Tweet
Ursul polar filmat de Sea Legacy (foto: youtube.com)

Se pare că fotograful și întreg ONG-ul pentru care lucrează ne-au dezinformat ca să strângă niște fonduri în plus.

Scena a fost filmată de Paul Nicklen, fotograf la Sea Legacy (ONG a cărui misiune e să aducă în atenția publică situația oceanelor). Aflat pe teren cu echipa în insula Baffin din Arhipelagului Arctic Canadian, Nicklen a surprins un urs polar înfometat care mănâncă din gunoi, face cu greu câțiva pași, după care se trântește la pământ. O scenă sfâșitoare peste care s-a pus ștampila „The Face of Climate Change” (Chipul schimbărilor climatice).

Totuși, se pare că schimbările climatice n-au nicio legătură cu subiectul. Biologul Jeff W. Higdon explică într-o serie de tweet-uri de ce încălzirea globală nu are cum să fie motivul stării deplorabile a ursului din clip. În primul rând, datele furnizate de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii clasifică populația de urși polari din zona Baffin drept „stabilă”.

După cum spune Higdon, asta înseamnă că ursul respectiv „nu moare de foame din cauză că gheața ar fi dispărut brusc și nu mai poate vâna foci”, ci „e mult mai probabil că moare de foame din cauza unor probleme de sănătate”. Acesta presupune că poate fi vorba despre cancer osos, simptomele manifestate de urs potrivindu-se cu diagnosticul ăsta.

Biologul amintește că, pe timpul verii, coasta de est a insulei Baffin nu are pic de gheață și, totuși, urșii polari supraviețuiesc. Și – ghici ce – filmulețul viral chiar a fost făcut în luna august, doar că cei de la Sea Legacy au „omis” să precizeze asta în descriere.

În plus, dacă un urs polar nu se îneacă și nu e nici vânat, spre sfârșitul vieții ajunge în situația din filmare. O spune Steven Amstrup, director pe cercetare la organizația Polar Bears International: „Urșii polari nu au inamici naturali, așa că – atunci când mor – e din cauza înfometării”.

Terry Audla, fost președinte al ONG-ului Inuit Tapiriit Kanatami, îi acuză pe cei de la Sea Legacy de manipulare: „a fost un truc menit să spună o poveste și să strângă fonduri... foarte iresponsabil și necinstit! Un deserviciu complet adus științei schimbărilor climatice”.

Acum, nu înțelege greșit: nu spune nimeni (în afară de Trump) că încălzirea globală e o minciună. Pur și simplu, ideea e că filmulețului i s-a pus o ștampilă greșită, iar ursul respectiv a fost catalogat drept reprezentativ pentru întreaga populație din Arhipelagului Arctic Canadian. După cum ai văzut, nu-i adevărat.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile