Consumul de etnobotanice a fost dezincriminat în România, marijuana rămâne ilegală

Gruia Dragomir

Story Finder
Share
104
Tweet
Sursă foto: Corey Motta // Unsplash

În România a fost dezincriminat consumul de etnobotanice, legale sau șepiș, cum li se mai zice.

Acest lucru a fost făcut posibil de o decizie recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Aceasta spune că pedeapsa cu închisoarea sau amenda penală din legea privind combaterea operațiunilor cu produse precum etnobotanicele nu vizează consumatorul final care își procură produsele cu efecte psihoactive pentru consum propriu.

Nu mai trebuie decât ca această decizie să fie publicată în Monitorul Oficial, pentru a-și face efectele (fiind obligatorie odată ce e publicată în MO) și pentru ca cei care-și cumpără etnobotanice pentru consum propriu să nu mai poată fi pedepsiți penal.

Conform Avocat.net, după ce ÎCCJ a analizat unele dispoziții din Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive și a constatat că procurarea de astfel de produse (cunoscute și sub denumirea de etnobotanice) nu constituie infracțiune decât dacă este efectuată în cadrul unei activităţi de import, export ori intermediere de produse, iar nu în cazul în care astfel de substanțe sunt cumpărate de un român oarecare pentru consumul său personal.

Înainte de această decizie, cei care cumpărau tnobotanice pentru consumul propriu puteau fi sancționat penal potrivit Legii nr. 194/2011, unde este prevăzut că se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă fapta persoanei care,  fără autorizație, efectuează, fără drept, operațiuni cu produse etnobotanice (chestiunea nu are legătură cu drogurile).

Nu sunt puține vocile care spun că prin această decizie va crește consumul de etnobotanice. Însă în alte țări, dezincriminarea consumului de droguri a dat rezultate, în ideea că din ce în ce mai puțini oameni și-au pierdut viețile din cauza supradozelor. Un exemplu în acest sens este Portugalia, care a dezincriminat consumul tuturor drogurilor în 2001. De atunci are rata cea mai mică din UE în ceea ce privește numărul de morți din cauza supradozelor.

Dar în Portugalia a funcționat acest model pentru că consumul tuturor drogurilor a fost dezincriminat (marijuana, cocaină, heroină etc.) și consumatorii nu și-au pierdut timpul cu etnobotanicele care au efecte mai devastatoare chiar și decât heroina.

De aceea este absurd să dezincriminezi consumul de etnobotanice, dar nu și pe cel de marijuana. Este uimitor cum consumul de marijuana în România îți poate aduce închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă, chiar dacă nu poți face supradoză de la marijuana, dar consumul de etnobotanice nu, de la care îți poți pierde viața sau sănătatea (fizică și mintală).

Am fi înțeles foarte bine și am fi lăudat decizia ÎCCJ dacă aceasta dezincrimina consumul tuturor drogurilor (sau măcar pe cel al unui „drog” inofensiv, precum marijuana), dar să dezincriminezi doar consumul de etnobotanice ni se pare cu adevărat iresponsabil.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile