Cu aplicația asta poți umbla pe telefon folosindu-ți doar ochii

Share
Tweet
Foto ilustrativ Foto: 123rf.com

E destinată persoanelor cu dizabilități motorii, dar conceptul ne face pe toți să vrem s-o testăm.

Dezvoltată de Fundația Vodafone Spania, „EVA Facial Mouse” e o aplicație cu ajutorul căreia persoanele cu membre amputate sau diverse afecțiuni motorii pot folosi pe cont propriu un smartphone. Orice gest pe ecran e asociat unei anumite mișcări a capului sau a ochilor, deci app-ul îți urmărește cu mare atenție mimica prin intermediul camerei foto frontale. E un sistem similar cu computerul prin care vorbea Stephen Hawking, pe ecranul căruia alegea literele folosindu-și ochii și mișcând anumiți mușchi faciali. Bineînțeles, tehnologia asta nu-i la fel de avansată. Nici pe departe.

EVA Facial Mouse Foto: Screenshot YouTube/Fundación Vodafone España

Mulțumită Fundației Vodafone România, „EVA Facial Mouse” e disponibilă acum și în limba română. Aplicația se adresează mai ales „persoanelor cu amputări, paralizie cerebrală, leziuni ale măduvei spinării, distrofie musculară, scleroză multiplă, scleroză laterală amiotrofică (ALS) și alte afecțiuni care duc la imobilizare sau dizabilități neuromotorii”. Pentru prima oară, acestea vor putea controla un smartphone sau o tabletă fără ajutor din partea altcuiva.

Totuși, mai e mult de lucru la app. Chiar dacă tehnologia asta îți oferă acces la funcțiile de bază ale gadgetului, acuratețea și funcționalitatea ei depind de programul pe care încerci să-l rulezi. Spre exemplu, nu toate web browserele o recunosc, deci dezvoltatorii recomandă Google Chrome. La fel, nu funcționează deloc în cazul multor jocuri și n-o poți folosi nici în paralel cu alte app-uri care se bazează pe camera foto – spre exemplu, Snapchat.

Chiar și așa, „EVA Facial Mouse” se poate dovedi extrem de utilă pentru oamenii care pur și simplu vor să vorbească la telefon, să trimită SMS-uri sau să chat-uiască pe Mess. Nouă ni se par fleacuri, dar gândește-te ce impact pozitiv ar avea asupra cuiva cu handicap motor, cineva pentru care orice activitate aparent banală e o provocare.

Poți descărca „EVA Facial Mouse” moca din Google Play, adică de aici. App-ul a fost downloadat până acum de peste un milion de useri, care i-au lăsat în medie calificativul 4,4/5. Unora nu le merge deloc, alții au renunțat din cauza erorilor frecvente, dar e posibil ca pe telefonul tău să ruleze perfect. Uite o demonstrație (în spaniolă):

Orientativ, găsești aici lista gadgeturilor pe care a fost testată oficial aplicația până acum, ca să știi cât de bine (sau prost) va rula pe telefonul tău. E de reținut că „EVA Facial Mouse” a fost proiectată special pentru Android și, deocamdată, ăsta-i singurul sistem compatibil.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile