Cum afli de ce ai rămas fără spațiu pe calculator

Share
12
Tweet
Cum afli de ce ai rămas fără spațiu pe calculator (foto: 123rf.com)

Când ți-ai luat PC-ul cu hard disk de 1-2 TB, erai convins că-ți va ajunge. Nici n-ai ce să faci cu atâta spațiu, nu? Acum te-ai trezit brusc că nu mai ai decât vreo sută de giga liberi și nu înțelegi cum e posibil. Poți afla foarte rapid și ușor.

Dacă nu vrei să descarci nimic în plus, poți afla răspunsul la întrebare oarecum manual. Adică făcând click-dreapta pe folderele cele mai utilizate, intrând la „Properties” și așteptând să se completeze rubrica „Size”. Dar pierzi mult timp în felul ăsta și n-ai de ce, pentru că există o metodă mult mai simplă.

Mă refer la software-uri special create pentru a analiza spațiul de stocare al PC-ului. Există o groază pe net, dar eu îți recomand o bijuterie numită SpaceSniffer. Se descarcă de aici, are doar 1,6 MB și – mai presus de toate – e moca! În plus, e foarte ușor de folosit, iar interfața îți afișează cât se poate de clar compartimentele cele mai „pline” ale calculatorului tău. După cum vezi în screenshot-ul de mai jos, cele mai încărcate foldere sunt și cele mai mari dreptunghiuri din grafic.

SpaceSniffer (foto: computerbild.de)

IMPORTANT: După ce downloadezi programul din link-ul de mai sus, extrage fișierul „SpaceSniffer.exe” din arhivă și deschide-l cu click-dreapta > „Run as administrator”. Dacă nu faci asta, programul va ignora mai multe fișiere din sistem pentru că nu i-ai dat voie „în scris” să-și bage nasul prin ele.

O să dureze ceva ca SpaceSniffer să-ți verifice întreg hard disk-ul, de la câteva secunde până la câteva minute. Odată ce scanarea s-a încheiat, poți cotrobăi prin fiecare folder afișat click-uind pur și simplu pe el.

De exemplu: vezi că din totalul de 850 GB ai partiției C:, 600 GB sunt ocupați de Desktop. Dai click pe dreptunghiul „Desktop” și afli că, din ăia 600, 350 sunt ocupați de filme, 150 - de seriale și 100 – de jocuri. Mai departe, dai click pe „Filme” ca să vezi care sunt cele mai mari video-uri și la care poți renunța.

Ai prins ideea. În felul ăsta îți faci rapid o imagine de ansamblu cât se poate de clară și descoperi de unde trebuie să pornești „curățenia generală”. Ce să zic, spor!

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile