Cum au reușit virușii să devină mai blânzi cu femeile, decât cu bărbații

Ana Tepșanu

Nonprincess
Share
Tweet
Foto ilustrativ

Dacă este să mergem pe ideea că bărbații sunt de pe Marte, iar femeile de pe Venus, atunci ar trebui să recunoaștem particularitățile care ne diferențiază - una dintre ele, des răspândită în cultura pop, se referă la "man flu", un fenomen de care sunt sigură că ai auzit.

"Man flu" se referă la momentul în care bărbații răcesc și au imediat sentimentul că sunt bolnavi de gripă, iar asta-i face să se comporte foarte vulnerabil, needy și moody.

Știința vine și spune că reacțiile lor nu sunt atât de departe de adevăr, iar explicațiile se duc către articole în care se demonstrează cum femeile au un sistem imunitar mai bun și mai puternic.

Cercetătorii care studiază intens fenomenul și vor să-l înțeleagă pe deplin, spun că există o explicație evoluată în timp, referitor la motivul pentru care virușii "favorizează" un sex în detrimentul altuia. Studiul "The evolution of sex-specific virulence in infectious diseases" folosește modele matematice pentru a explora această teorie.

Foto ilustrativ

Descoperirile ne arată că unele boli virale, cum ar fi HPV-ul, evoluează în așa măsură încât să nu fie foarte distructive pentru corpurile femeilor, deoarece acestea oferă o mai mare oportunitate pentru virus de a infecta și alte gazde, cum ar fi copiii.

Studiul a studiat 2 forme de transmitere virală:

  • orizonatală - se referă la modul în care o infecție este răspândită printre oameni
  • verticală - se referă la modul în care o infecție este transmisă în timpul sarcinii, prin naștere sau prin alăptare

"Deoarece femeile pot transmite agenți patogeni în timpul sarcinii, prin naștere sau atunci când alăptează, ei se adaptează și reușesc să scadă virulența în ceea ce privește reprezentantele sexului feminin", spune studiul.

Iar aici cercetătorii se leagă de o serie de date nu tocmai roz - bacteria care provoacă tuberculoza omoară de două ori mai mulți bărbați decât femei, iar HPV-ul la bărbați are șanse de 5 ori mai multe să evolueze în cancer decât la femei.

Foto ilustrativ

Multe răspunsuri încă rămân a fi descoperite, iar oamenii de știință încă le caută.

Vincent Jansen, autorul studiului și profesor în cadrul Mathematical Biology la Royal Holloway University din Londra, spune că dacă un virus este transmis de la mamă la copil, atunci femeile devin mult mai utile pentru virus decât bărbații.

Însă, o întrebare cheie rămâne - cum își dau seama bolile infecțioase că se află într-un corp de femeie și nu unul de bărbat?

Cercetătorii tind să creadă că există un anumit semnal pe care agenții patogeni îl folosesc, iar următoarea descoperire speră să fie despre asta, deoarece doar atunci îi vor putea păcăli pentru a deveni mai puțini virulenți.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile