Cum să-ți alegi parola perfectă, ca să te doară-n bască de hackeri

Share
Tweet
Parola perfectă (foto: pixabay.com)

Tot mai multe site-uri te obligă să concepi o parolă ridicol de complexă atunci când îți faci cont, ca să fii cât mai safe. Dar ce anume face ca o parolă să fie solidă și greu de ghicit de către potențialii hackeri?

Așa nu

În primul rând, trebuie să eviți cuvinte cu care lumea te poate asocia ușor. Oricât de mare fan Game of Thrones ai fi, titlul serialului e o idee extrem de proastă pentru o parolă. Informațiile de genul ăsta pot fi culese imediat de pe Facebook-ul tău, spre exemplu, unde share-uiești constant informații legate de GoT. Tot acolo sunt șanse mari să fi menționat public numele animalului de companie sau echipa de fotbal preferată, așa că evită orice cuvinte de acest gen în momentul în care îți creezi o parolă nouă.

De asemenea, evită parolele „populare”, pentru că alea sunt primele pe care un eventual hacker le încearcă. Prin asta mă refer la coduri de genul „123456”, „qwerty” sau „password”. Da, multă lume chiar le folosește. Uite aici lista celor mai populare 25 de parole ale anului 2016, ca să știi ce tai din start de pe lista variantelor posibile.

Așa da

Spuneam că nu trebuie să alegi drept parolă un cuvânt cu care poți fi asociat imediat, dar poți alege o sintagmă din același câmp lexical, ca să-ți fie relativ ușor să ții minte. Să zicem că ești mega-fan Star Wars. Am stabilit deja că nu vei folosi titlul în momentul în care îți creezi un cont. Poți, în schimb, să folosești numele creatorului seriei – George Lucas. E o idee bună și pentru că se scrie folosind atât litere mici, cât și majuscule.

Ideal e să folosești și simboluri, poate să înlocuiești unele litere cu cifre, pentru a „sparge” cuvântul. Mă refer ca în loc de George Lucas să scrii G30rge Luc4s sau ceva de genul ăsta. Pentru că software-ul de decriptat parole folosit de hackeri poate încerca cuvântul „George”, dar „G30rge” – nicio șansă.

Spații nu ai voie să folosești, de regulă, dar le poți înlocui cu simbolul underscore (_). Parola devine astfel „G30rge_Luc4s”. Ideea de bază e: cu cât ai mai multe simboluri, cu atât mai bine.

Și dacă o uit?

Dacă parola devine prea complexă și crezi că sunt șanse s-o uiți, poți oricând s-o scrii pe-o hârtiuță, iar hârtiuța o ascunzi bine prin casă. Așa, ca back-up oldschool.

Dacă vrei să ai parolele la înemână oriunde te-ai afla (nu doar acasă), îți recomand un app de genul „1Password”. Te lasă să memorezi username-ul și parola tuturor conturilor pe care le deții, iar pentru a le revedea ulterior nu-ți trebuie decât un singur „master password”. Asta e singura pe care trebuie neapărat s-o ții minte. Dacă telefonul tău e dotat cu senzor de amprentă, poți să-l folosești și pe ăla ca să te loghezi în app. 1Password e disponibil pentru Android și iOS, dar îl poți descărca și pe PC din Windows Store.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile