Cum scapi de fake news? Interzici Facebook-ul în toată țara timp de o lună

Share
Tweet
Mark Zuckerberg Foto: obamawhitehouse.archives.gov, creativeclouddesign.co.uk

Se pare că scopul scuză mijloacele chiar și atunci când mijloacele n-au pic de logică.

Locuitorii din Papua Noua Guinee vor trebui să se reorienteze către WhatsApp sau SMS-uri cât de curând, pentru că Guvernul plănuiește să-i lase fără Facebook. Măsura își are rădăcinile în scandalul Cambridge Analytica, când o firmă privată s-a folosit de informațiile personale ale 50 de milioane de useri de Facebook pentru a-i manipula și a le influența votul la alegerile americane. Europa a răspuns prin GDPR (General Data Protection Regulation), dar Papua Noua Guinee vrea ceva mai drastic: să interzică accesul la Facebook timp de o lună.

Ministrul Comunicațiilor din PNG, Sam Basil, spune că tot răul e spre binele societății: „Periaoda asta ne va permite să colectăm informațiile necesare pentru a identifica utilizatorii care se ascund după conturi false, să-i filtrăm și înlăturăm pe cei care încarcă imagini pornografice, care postează informații false și înșelătoare pe Facebook. Asta le va permite persoanelor reale cu identități reale să folosească responsabil rețeaua socială”.

OK, or fi intențiile bune, dar procedeul ales n-are nicio logică. Toate datele astea pot fi colectate ÎN TIMP ce lumea folosește Facebook. De ce să interzici complet accesul pe platformă? Și de ce neapărat timp de o lună? Probabil că nici Sam Basil nu pricepe, pentru că nu oferă vreun răspuns clar.

Sam Basil Foto: looppng.com

Dacă la finalul experimentului se constată că a pierdut o lună întreagă degeaba, conducerea țării e pregătită să-și creeze propria versiune de Facebook. Același Sam Basil e încrezător în proiect: „Dacă e nevoie, putem aduna dezvoltatorii noștri locali de aplicații ca să creeze un site prin care locuitorilor din Papua Noua Guinee să comunice atât în țară, cât și peste hotare”. Aici îi pot ajuta cu sfaturi liderii chinezi, care au experiență cu Marele Firewall Chinezesc, un monument al cenzurii.

Încă nu se știe data exactă când intră-n vigoare interdicția. Chiar sunt curios cum ar arăta un Facebook făcut în Papua Noua Guinee și cât succes ar avea. Probabil o să arate la fel ca toate site-urile instituțiilor publice de pe la noi: rudimentar, creat parcă în anii ’90 de un elev în Notepad.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile