Cum te ajută jocurile video să te dezvolți

Share
12
Tweet
Cum te ajută jocurile video să te dezvolți (foto: shutterstock.com)

Ți s-o fi spus și ție de multe ori că jocurile video sunt o pierdere de timp, că îți strici ochii, că devii violent ș.a.m.d. Uită tot bullshit-ul ăla. Hai să abordăm problema fix invers și să vedem cum te pot ajuta jocurile să te dezvolți.

Devii un chirurg bun. Probabil.

Foto: pixabay.com

Un studiu pe tema relației dintre jocurile video și dexteritate în chirurgia laparoscopică (minim invazivă) sugerează că jocurile ar putea fi un antrenament util pentru chirurgi. Cercetarea a fost realizată cu ajutorul a 33 interni și medici curanți, iar concluziile sunt următoarele: față de non-jucători, cei care petrec măcar 3 ore pe săptămână jucându-se pe calculator:

• au comis cu 32% mai puține greșeli la proba practică;

• au îndeplinit sarcinile cu 24% mai repede;

• au obținut un rezultat total mai bun cu 26%.

Îți îmbunătățesc vederea

Foto: imgur.com

Paradoxal, nu? Ni se spune de mici să nu mai stăm așa aproape de TV sau de monitor, că ne stricăm ochii și pe urmă va trebui să purtăm ochelari tot restul vieții. Ei bine, studiul ăsta susține fix opusul: că jocurile video ajută la îmbunătățirea vederii. Mai exact, la sporirea sensibilității față de contrast. S-a constatat că cincizeci de ore de jocuri video, distribuite de-a lungul a 10-12 săptămâni, conduc la îmbunătățirea abilității de a diferenția nuanțe de gri. Cincizeci... nuanțe de gri... Aș face o glumă – păcat că nu-mi vine niciuna în minte.

Devii un șofer mai bun

GTA V (foto: youtube.com)

Again, paradoxal: deși în GTA conduci ca ultimul bețiv și calci pietoni fără urmă de remușcare, asta ți-ar putea îmbunătăți abilitățile de conducere în viața reală. Ideea e următoarea: astfel de jocuri necesită procesarea rapidă a informațiilor senzoriale și luarea unor decizii pe loc. Astfel, se pare că timpul de răspuns crește semnificativ în cazul gamerilor față de restul lumii. Aceștia reacționează relativ prompt la stimuli din mediul extern, ceea ce înseamnă că (teoretic) au șanse mai mari să evite eventuale coliziuni și șanse mai mici să omită indicatoare rutiere sau pietoni traversând. În general, cică ar fi mai alerți în trafic.

Te descurci mai bine la multi-tasking

Foto: pixabay.com

Hai, că asta-i plauzibil din start. O gașcă de cercetători a descoperit că 50 de ore petrecute jucându-te pe calculator îți îmbunătățesc considerabil prestația la un anumit test de multi-tasking. Nu orice test, ci unul axat pe abilități necesare la pilotaj: păstrarea unei ținte în centrul ecranului folosind un joystick, monitorizarea nivelului de combustibil, răspunderea la diverse semnale luminoase pe un panou, comunicarea prin radio – toate simultan. Studiul demonstrează că jocurile video (în special cele de acțiune) te ajută să întreprinzi mai multe sarcini în paralel, prin sporirea capacității de atenție.

Mai mult decât atât, gamerilor avizi le este mai ușor să facă tranziția bruscă de la un task la altul și comit mai puține greșeli în procesul ăsta decât non-gamerii. Asta e valabil mai ales în cazul cerințelor contradictorii. Din nou, se pare că jocurile de tip „Action” sunt cele mai eficiente în cultivarea acestei abilități.

Te relaxează

foto: neogaf.com

Bun, dar ce treabă are relaxarea cu dezvoltarea? Legătura e destul de strânsă, actually. Relaxarea contribuie enorm la diminuarea nivelului de stres. Îți îmbunătățește starea de spirit, îți amplifică puterea de concentrare și vine chiar în sprijinul memoriei. Fără odihnă, ai lua-o razna și ai funcționa ca un calculator supraîncălzit.

Odihnă nu înseamnă neapărat somn, ci ne referim la orice activitate recreațională care te descarcă de stresul acumulat într-o zi de muncă. Jocurile video sunt o alegere inspirată în sensul ăsta, cel puțin dacă te pricepi. Dacă pierzi la FIFA pe bandă rulantă sau dacă primești headshot în CS după numai câteva secunde, te enervezi și-ți faci mai mult rău decât bine.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile