Cum te prinzi că cineva e depresiv, înainte să fie prea târziu

Share
28
Tweet
Foto: pixabay.com

Dacă studiul ăsta apărea mai demult, poate că Robin Williams sau Chester Bennington ar fi primit la timp ajutorul de care aveau nevoie...

Depresia afectează limbajul și comportamentul persoanei care suferă de ea, iar un studiu publicat recent în jurnalul Clinical Psychological Science a identificat precis tipurile de cuvinte care se regăsesc cel mai frecvent în discursul persoanelor cu tendințe suicidale.

Cu ajutorul unui software de analiză, experții în Psihologie de la Universitatea Reading (UK) au interpretat mesajele postate pe 63 forumuri online axate pe depresie, anxietate și suicid. Așa au descoperit trei categorii de termeni reprezentative pentru persoanele depresive.

În primul rând, e vorba despre cuvinte care denotă emoții negative, precum „singur” sau „trist”. Asta n-ar trebui să ne mire – era de așteptat.

A doua descoperire e un pic mai interesantă: se pare că persoanele depresive folosesc pronumeleeu” și „însumi” mult mai des decât pe cele la persoana a III-a (el/ea/ei/ele). Cercetătorii spun că asta denotă o preocupare pronunțată pentru propria persoană, dar și o distanțare de restul societății, izolare.

În fine, cea mai interesantă concluzie e recurența termenilor absoluți, precum „întotdeauna”, „niciodată” sau „nimic”. Treaba asta sugerează că persoanele depresive au o percepție alb-neagră asupra vieții.

Foto: pxhere.com

Autorii studiului spun că metoda asta de analiză asistată de calculator e mult mai eficientă decât notițele psihologilor sau psihiatrilor. Procedeul e într-o continuă dezvoltare și, într-o bună zi, ar putea deveni cea mai precisă metodă de identificare a tulburărilor psihice.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că 300 de milioane de oameni se luptă cu depresia chiar în acest moment. Asta înseamnă aproape 4% din populația întregii lumi, ceea ce-i enorm.

Dacă ai impresia că vreun prieten de-ai tăi se potrivește descrierii de mai sus, adică folosește în exces acele trei categorii de termeni, ar putea fi un semnal de alarmă. Vorbește cu el despre asta și să sperăm că-i doar o alarmă falsă.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile