Dacă ai rămas fără spațiu pe telefon, uite ce trebuie să faci

Share
49
Tweet
Foto ilustrativ Foto: Unsplash.com/Youssef Sarhan

Soluții sunt destule, trebuie doar să primești notificarea „Storage Almost Full” ca să fii motivat să iei atitudine. Hai să vedem ce poți face ca să-ți eliberezi cât mai mulți giga din memoria internă pe telefon.

Înainte de toate, trebuie să afli exact CÂT spațiu mai ai pe telefon. Userii Android se pot lămuri din două apăsări pe ecran: Setări > Stocare. Acolo vezi cât spațiu liber a rămas în memoria internă, respectiv pe cardul SD (dacă folosești vreunul). Pentru detalii, apeși pe una dintre variantele astea și descoperi precis unde ți s-au dus megabiții: aplicații, imagini, videoclipuri, downloads, cache etc.

Pentru iOS, ruta e următoarea: Settings > General > iPhone storage. După câteva secunde, timp în care se calculează repartizarea spațiului de stocare, vezi exact câtă memorie îți consumă fiecare app/serviciu.

Gata, ai verificat și te-ai panicat? Nu e cazul. Hai că rezolvăm imediat:

1) Mută-ți cât mai multe aplicații pe cardul SD

Asta-i cea mai eficientă metodă posibilă ca să-ți eliberezi rapid și simplu GB întregi din stocarea internă. Din păcate, sunt două probleme: 1) dacă ai iPhone, slotul SD nu există; 2) nu toate aplicațiile merg transferate. Și nu mă refer aici doar la cele preinstalate, ci și la Chrome sau Facebook.

În fine, dacă ai un card SD generos, te poți apuca de curățenia generală. Intri la Setări > Aplicații, click pe fiecare în parte, Stocare > Modificare > Card SD. Mă rog, probabil că ai meniul în engleză, dar deduci echivalentul fiecărui submeniu.

2) La fel să faci și cu fișierele media

Pozele, clipurile video și înregistrările audio ocupă o groază de spațiu, mai ales dacă ai o cameră bună, deci n-ar strica să le muți și pe ele pe cardul SD. Poți plimba dintr-un foc folderele de colo-colo prin intermediul aplicației preinstalate Manager fișiere. Dacă nu o ai by default (deși mă îndoiesc; probabil că doar se cheamă altfel), găsești în Google Play o mulțime de programe create fix pentru asta. ASTRO File Manager e un bun exemplu.

Dacă ai iPhone și - implicit - nu ai card SD, mută-ți pozele și filmulețele direct pe PC. Pe bune, cât de des răsfoiești fotografiile din vacanțe sau filmările cu artificii de Revelion?

3) Sau mută-le în Cloud

Dacă vrei, totuși, să ai absolut toate pozele la un click distanță, varianta cu mutatul pe laptop pică. O alternativă ar fi folosirea Cloud-ului, adică salvarea pozelor tale într-un folder online la care ai acces doar când pornești netul. Fiecare Apple ID e asociat cu 5 GB de stocare moca.

Ca să nu-ți muți manual pozele în Cloud după fiecare ședință foto, îi poți spune telefonului să le transfere automat întodeauna. Intri la Settings > iCloud > Photos și bifezi iCloud Photo Library. Dar apoi trebuie să ai grijă ce poze faci, ca să nu ajungi vedetă într-un nou #TheFappening.

Dacă ai Android, trebuie să apelezi la Google Foto. Deschide aplicația, loghează-te cu contul tău Google, alege Meniu > Setări > Backup și sincronizare și activează funcția de acolo.

4) Șterge memoria cache

Memoria cache e un compartiment temporar de stocare unde se depozitează datele cel mai frecvent utilizate. E un shortcut cu ajutorul căreia ți se încarcă app-urile mai repede și ți se mișcă telefonul mai cu talent. Poți renunța la ea, că oricum se regenerează prin uz. Mie memoria cache îmi ocupa aproape 700 MB din spațiul de stocare intern, deci renunțarea la ea ți-ar putea fi de mare ajutor.

Dacă ai Android, scapi de memoria cache urmând pașii ăștia: Setări > Stocare > Spațiu de stocare telefon > Date din memoria cache. Urmează întrebarea „Șterge toate datele din cache pentru aplicații?”, la care tu răspunzi „OK”.

Dacă nu ai opțiunea, poți face ca în filmulețul de mai sus: din Setări > Aplicații, selectezi fiecare app în parte, alegi „Stocare” și apoi „Ștergere cache”.

Userii iOS nu pot face asta. În schimb, poți lua fiecare aplicație în parte, s-o dezinstalezi și apoi s-o reinstalezi. Durează mult mai mult, dar rezultatul e același. Nu strică să-ți și restartezi telefonul din când în când, că și asta îți mai eliberează din memoria RAM.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile