De ce ar trebui să-ți instalezi Windows 95 chiar acum, în 2018

Share
16
Tweet
Windows 95 - boot screen Foto: Screenshot YouTube | youtu.be/QE18Lr_XVMY

Poți face asta în doar câteva secunde, mulțumită unui app disponibil moca pe net. Întrebarea e „De ce ți-ai instala în 2018 un sistem de operare vechi de peste 20 de ani?”, iar argumente sunt multe.

În primul rând, pentru că doar ce a fost ziua lui de naștere și ai uitat să-i urezi „La mulți ani!”. Vineri, Windows 95 a împlinit 23 de ani de la lansare. Sistemul de operare era pe-atunci apogeul tehnologiei disponibile consumatorilor de rând, într-o vreme în care toată lumea își stoca datele pe floppy disk-uri.

Foto: Wikipedia | en.wikipedia.org/wiki/Windows_95

Ca să sărbătorească Windows 95 cum se cuvine, programatorul Felix Rieseberg a relansat vineri sistemul de operare sub formă de apliație de sine stătătoare, ceea ce înseamnă că îl poți folosi de pe orice alt sistem modern. Rulezi un sistem de operare în timp ce rulezi un alt sistem de operare, ca meme-ul ăla clasic cu Xzibit. Poți descărca de aici app-ul Windows 95, disponibil pentru Windows, Mac și Linux. „Mă simt onorat când văd câți oameni iubesc aplicația asta mică și tâmpită”, spune Rieseberg.

Foto: ikon.mn/n/1d8b

Windows 95 a introdus look-ul de bază pe care Microsoft încă îl folosește în prezent. Userii se holbau atunci pentru prima oară la butonul Start, la taskbar, la Windows Explorer, la bule de notificări și multe alte funcții fără de care nu ne-am mai putem imagina un calculator în ziua de azi. Merită să-l reinstalezi chiar acum fie și doar ca să revizitezi originile interfeței Windows, să-ți amintești de unde a pornit totul și să te minunezi de constanța „scheletului” virtual în timp. Vorba aia din popor: apa trece, funcțiile Windows 95 rămân.

Apoi, ai putea instala sistemul de operare din același motiv pentru care vrei să încerci iar jocurile de pe televizor. Când mai vezi pe net câte-un screenshot din Super Mario Bros., Duck Hunt sau Space Invaders, recunoaște că ți se face poftă să pui mâna pe-un gamepad, să te ghemuiești în fața TV-ului și să te joci până nu mai știi de tine. Te simți din nou copil, îți revin tot felul de amintiri pe care le credeai uitate, dispare orice grijă timp de câteva ore. *Apropo: poți face asta chiar acum, dacă urmezi tutorialul ăsta simplu*. Același efect l-ar avea și reinstalarea lui Windows 95, chiar dacă te plictisești după câteva zeci de click-uri prin el.

Evident, Windows 95 nu are ce căuta în vremurile noastre. Instalează sistemul și așază un copil de Generală în fața calculatorului – o să se sperie de cât de urât și rudimentar e. Dar dacă tu ai crescut în anii ’90 și ai fost suficient de norocos încât să ai propriul PC, o să-ți placă maxim călătoria asta în trecut. Și dacă nu ai avut, o să-ți amintești de Internet café-uri, deci tot e ceva.

Sursa: Noizz.ro

Arată comentariile